Politica 8 Iulie 2018 13:08 de Clara Vacaru
Dificila misiune de evacuare a celor 12 copii si a antrenorului lor de fotbal care sunt blocati de 15 zile intr-o pestera inundata din Thailanda a inceput duminica si ar trebui sa dureze doua-trei zile, au anuntat coordonatorii celulei de criza. Operatiunea este amenintata de sosirea unui nou val de ploi, care risca sa determine cresterea nivelului apei in interiorul pesterii, informeaza AFP.
UPDATE - Primii doi dintre cei patru copii extrasi din sectiunea inundata, periculoasa, a unei pesteri din Thailanda, au iesit deja la suprafata si au fost transportati la un spital din apropiere, a anuntat duminica Ministerul Apararii din aceasta tara, citat de AFP.

"Astazi este ziua cea mare", a declarat Narongsak Osottanakorn, seful celulei de criza, intr-o conferinta de presa organizata la o distanta considerabila in raport cu intrarea in pestera, de unde au fost evacuati sutele de jurnalisti prezenti la fata locului si care provin din lumea intreaga.

"Copiii vor fi evacuati unul cate unul, operatiunea va dura doua-trei zile", a precizat generalul Chalongchai Chaiyakorn.

Primul copil ar trebui sa fie scos din pestera duminica, in jurul orei locale 21.00 (14.00 GMT). Fiecare dintre copii va fi escortat de doi scafandri - unul strain si unul thailandez. "Impreuna, echipele thailandeze si straine, ii vom aduce acasa pe 'mistreti'", a scris duminica Marina thailandeza pe pagina sa oficiala de Facebook, potrivit Agerpres.

"Mistretii" reprezinta numele echipei de fotbal in care joaca acei copii, plecati sa exploreze pestera pe 23 iunie dupa un antrenament, din motive deocamdata necunoscute. Ei au ramas blocati din cauza cresterii nivelului apei in acea pestera aflata in nordul Thailandei, in apropiere de granita cu Myanmar si Laos.

Cinci ore pentru fiecare copil

Pana acum, scafandrii aveau nevoie de 11 ore pentru a ajunge la locul in care se afla copiii si pentru a se intoarce: sase ore pentru dus si cinci ore pentru intors, ajutati de curentul apei. Intins pe mai multi kilometri si traversand zone accidentate, traseul de iesire din pestera contine numeroase pasaje inundate.

Evidentiind periculozitatea acestei misiuni, un fost scafandru din Marina thailandeza a murit vineri in timpul unei misiuni de aprovizionare a copiilor.

Multi dintre copii, care au varste cuprinse intre 11 si 16 ani, nu stiu sa inoate. Niciunul dintre ei nu a facut scufundari acvatice.

Citeste si:
Theo Rose a dat de probleme în vacanța din Thailanda: „Nu vă...
Theo Rose a dat de probleme...

Conditiile in care se desfasoara misiunea de evacuare sunt considerate "perfecte" de membrii celulei de criza, mai ales in ceea ce priveste nivelul apei din pestera.

Revenirea ploilor

Insa ploile asteptate in zilele urmatoare ar putea sa acopere o buna parte din stanca pe care s-au refugiat cei 12 copii si antrenorul lor.

Sambata seara, o puternica aversa musonica a cazut timp de o jumatate de ora, reamintind echipajelor de salvare prezente la fata locului caracterul urgent pe care il are misiunea de evacuare a copiilor.

Autoritatile au evacuat duminica dimineata zona din fata intrarii in pestera.

"Toti cei care nu sunt implicati in operatiunea de salvare trebuie sa plece din zona imediat", a anuntat Politia thailandeza prin intermediul purtatorului ei de cuvant, prezent si el in regiune, unde se aflau sute de jurnalisti care acopera din punct de vedere mediatic acest eveniment, ce a capatat o amploare internationala.

Anuntul Politiei a fost urmat de o mare agitatie in zona in care se aflau corturile jurnalistilor, veniti in numar mare la fata locului, cu camere de filmat si paturi de campanie amplasate in cele mai bune locuri care sa le permita sa filmeze momentul evacuarii copiilor din pestera.

Citeste si:
Salvarea e în aer. Primele elicoptere Black Hawk ajung în România
Salvarea e în aer. Primele...

Seful celulei de criza a declarat vineri seara ca numarul mare de jurnalisti prezenti in acea zona muntoasa, acoperita de padure tropicala, ridica anumite probleme: "Avem tot mai multe companii mass-media care ajung aici si care se instaleaza peste tot. Echipele medicale s-au plans ca acest lucru risca sa devina o problema".

In fata afluxului de jurnalisti, autoritatile au ridicat bariere metalice pentru a-i tine pe acestia la distanta si pentru a permite agentilor de salvare sa lucreze fara sa aiba in jurul lor camere de filmat.

Black-out mediatic

Duminica, unii dintre jurnalisti s-au reunit in fata spitalului din Chaing Rai, aflat la o ora de mers cu masina in raport cu intrarea in pestera, unde copiii vor fi transportati dupa ce vor fi evacuati. Insa autoritatile au interzis imediat accesul jurnalistilor in spital.

Citeste si:
Armata israeliană a intrat în spitalul Al-Shifa din Gaza și...
Armata israeliană a intrat în...

Agentii de salvare se intreaba de mai multe zile in legatura cu oportunitatea demararii acestei evacuari periculoase, intrucat ploile musonice prognozate risca sa anuleze eforturile considerabile facute in ultimele zile pentru drenarea apei din pestera.

Agentii de salvare au reusit sa insereze un furtun cu o lungime de mai multi kilometri pentru a transporta oxigen in zona in care copiii s-au refugiat, iar nivelul de oxigen s-a stabilizat in pestera.

In paralel, celula de criza a decis sa continue realizarea unor foraje in acea regiune de munte, pentru o posibila evacuare a copiilor prin tuneluri de foraj. Peste 100 de foraje pe verticala au fost realizate in interiorul muntelui: multe sunt putin adanci, insa unul dintre ele are o adancime de 400 de metri. Pana duminica dimineata, niciun anunt oficial nu a fost facut in legatura cu un eventual foraj care sa fi ajuns in zona in care se afla copiii.

Citeste si:
STUDIU Oamenii purtau coliere făcute din scoici în urmă cu peste...
STUDIU Oamenii purtau coliere...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.