Politica 6 Iulie 2018 11:31
Procedura reexaminarii nu poate fi aplicata in cazul unui act normativ declarat neconstitutional in ansamblul sau, se arata in motivarea deciziei prin care Curtea Constitutionala a Romaniei a admis sesizarea PNL si USR cu privire la modificarea Legii 334/2006 referitoare la finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale.

"Reexaminarea (...) vizeaza exclusiv punerea de acord cu decizia Curtii a acelor dispozitii constatate neconstitutionale, dintr-o lege nepromulgata inca. Asadar, procedura reexaminarii nu poate fi aplicata cand in discutie este un act normativ declarat neconstitutional in ansamblul sau. Asa cum a aratat Curtea in jurisprudenta sa, in acest caz legiuitorul nu poate acoperi viciul de constitutionalitate constatat prin respectiva decizie de admitere prin procedura reexaminarii, urmand a constata incetarea procesului legislativ, la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, fara a fi necesara declansarea unei proceduri parlamentare distincte in acest sens", se arata in motivarea publicata vineri pe site-ul Curtii Constitutionale, potrivit Agerpres.

Conform sursei citate, decizia CCR reprezinta temeiul pentru incetarea de drept a respectivului demers legislativ, la fel cum procedura reexaminarii este deschisa de drept odata cu publicarea unei decizii prin care se constata neconstitutionalitatea unor dispozitii dintr-o lege.

"Mai departe, este optiunea legiuitorului daca decide sa mai legifereze in respectiva materie sau nu, iar daca isi mentine vointa de reglementare, atunci trebuie sa o faca ab initio, in cadrul unui nou proces legislativ, cu parcurgerea tuturor etapelor sale specifice: inregistrarea unei initiative legislative, insotita de expunerea de motive, solicitarea si obtinerea avizelor necesare, procedura intocmirii rapoartelor in comisiile de specialitate ale fiecarei Camere, dezbaterile si votul din fiecare Camera, potrivit competentei stabilite de art. 75 din Constitutie", se precizeaza in motivare.

CCR subliniaza ca initierea noului proces legislativ trebuie sa respecte indicatiile cuprinse in decizia de admitere pronuntata de instanta constitutionala.

"Daca au fost constatate vicii de constitutionalitate intrinseca, atunci propunerea legislativa trebuie sa cuprinda texte/ solutii juridice adaptate/ modificate in considerarea deciziei Curtii, iar daca la baza declararii legii initiale ca neconstitutionala au stat motive de neconstitutionalitate extrinseca, formale, acestea trebuie, de asemenea, respectate in procedura adoptarii noii legi. Reluarea acelorasi solutii legislative/ texte constatate anterior ca neconstitutionale in cuprinsul propunerii legislative sau comiterea acelorasi abateri procedurale, care au fost calificate ca vicii de constitutionalitate extrinseca prin respectiva decizie de admitere, echivaleaza cu incalcarea art. 147 alin. (4) din Legea fundamentala, referitoare la efectul general obligatoriu al deciziilor Curtii Constitutionale", se mentioneaza in motivare.

Citeste si:
CCR a declarat NECONSTITUȚIONALE amenzile pentru încălcarea stării...
CCR a declarat...

CCR a admis, pe 21 iunie, sesizarea PNL si USR cu privire la modificarea Legii 334/2006 referitoare la finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, constatand ca Parlamentul a procedat contrar considerentelor retinute intr-o decizie anterioara a Curtii, in sensul ca procesul legislativ pentru adoptarea acestei legi nu a incetat efectiv, ci a continuat prin demararea procedurii de reexaminare.

Potrivit unui comunicat al CCR, transmis la acea vreme AGERPRES, plenul Curtii Constitutionale s-a pronuntat, in cadrul controlului anterior promulgarii, asupra obiectiei de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, obiectie formulata de un numar de 80 de deputati apartinand Grupului parlamentar al Partidului National Liberal si Grupului parlamentar al Uniunii Salvati Romania.

Citeste si:
Klaus Iohannis a promulgat Legea privind reducerea vârstei de...
Klaus Iohannis a promulgat...

In urma deliberarilor, arata sursa citata, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia si a constatat ca Legea pentru modificarea si completarea Legii 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale este neconstitutionala.

"Pentru a pronunta aceasta solutie, Curtea a constatat incalcarea articolului 147 alineatul (4) din Constitutie, deoarece, la adoptarea legii examinate, Parlamentul a procedat contrar considerentelor retinute in paragraful 59 al Deciziei 718 din 8 noiembrie 2017, (...) in sensul ca procesul legislativ pentru adoptarea acestei legi nu a incetat efectiv, ci a continuat prin demararea procedurii de reexaminare a legii. Aceasta, insa, este o procedura ce se declanseaza de drept in temeiul articolului 147 alineatul (2) din Legea fundamentala, in situatia in care Curtea constata neconstitutionalitatea unor dispozitii dintr-o lege inainte de promulgare, si nu a legii in ansamblul sau. Or, prin Decizia 718 din 8 noiembrie 2017, Curtea a constatat neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea si completarea Legii 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, in integralitatea sa", se preciza in comunicat.

Citeste si:
CCR: Legea pensiilor speciale, parțial neconstituțională. A fost...
CCR: Legea pensiilor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.