Sursa citata precizeaza ca propunerea legislativa prevede ca la data intrarii in vigoare a legii, "toate documentele clasificate in baza deciziei CSAT 17/2005, inclusiv cele similare cu protocoalele incheiate de Serviciul Roman de Informatii cu DNA care au permis abuzuri impotriva cetatenilor, vor fi declasificate de drept, fara a mai fi necesara o alta procedura; vor deveni, astfel, informatii de interes public si nu mai produc efecte de orice natura".
"Orice cetatean va putea avea acces liber la aceste documente, astfel incat toti romanii sa poata afla adevarul despre abuzuri. Comisia comuna permanenta a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI va centraliza aceste documente si le va pune la dispozitia persoanelor interesate. Acest drept se exercita la cerere si consta in studierea nemijlocita a documentelor si eliberarea de copii de pe acestea. (...) Aflarea adevarului de catre victimele abuzurilor se constituie intr-un prim pas care trebuie continuat prin masuri reparatorii. De aceea, propunerea legislativa mai prevede ca persoanele care se considera vatamate intr-un drept ori intr-un interes legitim de efectele produse de documentele declasificate au posibilitatea, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii, sa se adreseze instantelor, cu actiuni in revizuire, pretentii, raspundere civila delictuala, pentru constatarea incalcarii drepturilor si libertatilor fundamentale si repararea prejudiciului suferit. Atunci cand democratia si libertatile fundamentale sunt in pericol, obligatia pentru a pune sistemul democratic in matca sa constitutionala revine Parlamentului, institutia reprezentativa a poporului roman, iar aceasta propunere legislativa va avea un rol important in acest sens", se mai arata in comunicat.

Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Flip se extinde internațional - startup-ul de telefoane SH ajunge în Bulgaria
Sursa: start-up.ro
-
eMAG: livrarea last mile a evitat emiterea a 142 tone de CO2
Sursa: green.start-up.ro
-
Cei mai mari producători de înghețată din România: cine sunt și ce vânzări au...
Sursa: retail.ro
-
Încotro se îndreaptă piața AeRO (BVB)?
Sursa: futurebanking.ro
-
Analiză OVES Enterprise: Doar 5% din toate proiectele de digitalizare...
Sursa: wall-street.ro
-
Vitamina E: surse de vitamine E și importanța acesteia în organism
Sursa: kudika.ro
-
Trusa de medicamente pentru vacanță a copilului. Ce luăm cu noi în bagaj...
Sursa: garbo.ro