Calin Popescu Tariceanu a declarat, miercuri, ca protestul spontan din Parlament reprezinta o manifestatie fascista, afirmand ca "asa au inceput fascismul si totalitarismul in Europa".

"Asta este o reflectare clara a mentalitatii politice pe care un partid, USR, o are despre modul in care lupta politica se duce in democratie. Aceste manifestari sunt de tip fascist. Asa a inceput fascismul si totalitarismul in Europa, si comunistii, dupa razboi, prin violenta, ca sa acapareze puterea. Ei bine, atata timp cat eu sunt presedinte al Senatului, eu nu permit sa inchid ochii, sa ma fac ca nu vad si sa tolerez astfel de atitudini”, a spus Tariceanu referitor la protestul care a avut miercuri loc in Palatul Parlamentului, potrivit News.ro.

Tariceanu a mai sustinut ca ceea ce s-a intamplat ii aduce aminte de anul 1990, cand organizatiile de tineret din PNL si PNTCD au solicitat sa se vada cu noua conducere a puterii instalate la Bucuresti, iar in Piata Victoriei au fost asteptati de contramanifestantii FSN. Acesta a mai anuntat ca vor fi introduse prevederi care sa nu mai permita astfel de actiuni.

"USR ne-a obisnuit cu bannere in plen si asa mai departe. Ce s-a intamplat afara, va spun sincer, am retrait pentru cateva minute ziua de 28 ianuarie 1990, cand, la initiativa organizatiilor de tinteret ale partidelor istorice - PNL si PNT - am solicitat sa avem o intalnire cu reprezentantii noii puteri instalate la Bucuresti dupa caderea comunismului. Mergeam la Guverm si in Piata Victoriei, in fata Guvernului, care si astazi este loc de manifestatii publice, ne asteptau contramanifestatii organizate de FSN cu muncitori adusi de la IMGB si alte unitati reprezentative ale Romaniei socialiste si exact aceeasi atmosfera de agresivitate dusa la extrem, de intoleranta pe care am vazut-o atunci am reintalnit-o astazi, promovata de USR si de simpatizantii sau membrii pe care i-au adus astazi in Parlament”, a spus el.

Citeste si:
Tăriceanu, trimis în judecată de DNA în dosarul mitei de 800.000 de...
Tăriceanu, trimis în judecată...

Totodata, Tariceanu a afirmat ca nici in Ucraina, unde parlamentarii se bat in plen, nu a vazut asa ceva, iar USR vrea sa doboare astfel “noi recorduri triste pentru democratie”.

Eu n-am crezut ca in Parlament voi asista, eu cred ca suntem caz unic, nici in Ucraina, unde se iau la bataie in sedinta de plen, nu am vazut asa ceva, USR vad ca vrea sa doboare noi si noi recorduri triste pentru democratia romaneasca. Daca ei asa cred ca se duce disputa Parlamentara, atunci, alte comentarii partcit sunt de prisos”, a continuat liderul Senatului.

Intrebat cum comenteaza afirmatiile secretarului general al PSD, Marian Neacsu, si ale ministrului de Interne, Carmen Dan, potrivit carora manifestantii din Parlament trebuiau luati cu duba, el a replicat: “Nu stiu daca vi se pare normal sa asistam la astfel de manifestari care parctic au alunecat inspre agresiune fizica si la adresa mea, si la adresa primului-ministru si a celorlalti care eram acolo. Cred ca asa ceva nu este normal. Probabil ca acest subiect il vom discuta la Senat in cadrul Biroului permanent, cu liderii de grup, in Camera banuiesc ca vor face acelasi lucru, ca pe viitor astfel de situatii sa fie evitate”.

Citeste si:
Protestul transportatorilor continuă. Manifestanții au spus că...
Protestul transportatorilor...

Presedintele Senatului a explicat ca protestul de astazi reprezinta o preocupare a strazii si anunta ca vor fi introduse prevederi care sa nu mai permita astfel de actiuni.

"Preocupari specifice strazii daca vor sa le importe in Parlament, eu va spun ca, in calitate de presedinte al Senatului, nu putem sa transformam Parlamentul din loc de dezbatere in loc de batalie fizica. Sa il transformam in rig de box, cum vad ca unii isi imagineaza ca trebuie sa fie. (…) O sa introducem prevederi in regulament care sa speram ca o sa permita o revenire la normalitate”, a mai afirmat Calin Popescu Tariceanu.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.