Comisia speciala parlamentara pentru legile Justitiei a decis, luni, la dezbaterile asupra modificarilor Legii 317/2004 in acord cu deciziile Curtii Constitutionale, ca CSM sa primeasca atributiile de numire si revocare a conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, presedintele Romaniei fiind eliminat din procedura.

Aceasta prevedere va fi corelata cu Legea 303/2004 privind statutul magistratilor, care urmeaza sa fie dezbatuta de comisie, unde se propune eliminarea presedintelui Romaniei din aceasta procedura.

"CSM numeste si revoca din functie presedintele, vicepresedintii si presedintii de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie", prevede textul adoptat de comisie.

Initial, articolul prevedea ca "CSM propune presedintelui Romaniei numirea in functie si revocarea din functie a presedintelui si vicepresedintilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, numeste si revoca din functie presedintii de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie".

Parlamentarii au mai decis ca Sectia de procurori din cadrul CSM aproba propunerea procurorului general al Parchetului de pe langa ICCJ, a procurorului sef DNA si DIICOT de infiintare si desfiintare a sectiilor in cadrul parchetelor.

De asemenea, membrii comisiei au stabilit eliminarea comisiilor parlamentare din verificarile privind calitatea de ofiter acoperit sau colaborator sau informator al serviciilor de informatii a magistratilor.

"Consiliul Suprem de Aparare a Tarii verifica si comunica Consiliului Superior al Magistraturii rezultatul verificarilor privind calitatea de ofiter acoperit, colaborator sau informator al serviciilor de informatii a judecatorilor si procurorilor alesi, in termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii", prevede textul adoptat de comisie.

CSM este condus de presedinte

Consiliul Superior al Magistraturii este condus de presedinte, ajutat de un vicepresedinte, alesi de plen, in prezenta a cel putin 15 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, cu votul majoritatii membrilor prezenti, dintre judecatorii si procurorii care fac parte din sectii diferite pentru un mandat de un an. Mandatul presedintelui nu poate fi reinnoit, a mai decis comisia.
Citeste si:
Handbal: CSM Slatina a bifat a doua victorie la Cupa Slatina
Handbal: CSM Slatina a bifat...

Potrivit altor texte modificate, "Sectia pentru judecatori si Sectia pentru procurori desemneaza candidatii pentru functiile de presedinte si vicepresedinte, in prezenta a cel putin 2/3 din membrii sectiilor, cu votul majoritatii membrilor prezenti. Candidatii pentru functiile de presedinte, respectiv vicepresedinte isi vor depune candidaturile, insotite de un proiect privind obiectivele urmarite, in sectiile de care apartin, cu cel putin 15 de zile inaintea datei alegerilor anuale".

Membrii comisiei au intrerupt discutiile asupra modificarilor la Legea 317/2004, fara sa ia o decizie cu privire la ultimul articol, despre procedura de la "actiunea in regres", si au inceput dezbaterile la Legea 303/2004 privind statutul magistratilor.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.