Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a avut "atitudini nedemne" si "a incalcat standardele minimale de etica si deontologie", cand a cerut urgentarea instrumentarii unor dosare "cu ministri", dar si prin folosirea de expresii insultatoare si amenintatoare la adresa procurorilor, precum "lasi" si "barfitori", se arata in raportul Ministerului Justitiei.
In documentul publicat vineri de MJ cu privire la activitatea manageriala de la DNA, unul dintre capitole se intituleaza: "Prioritizarea solutionarii dosarelor cu impact mediatic. Atitudini nedemne. Incalcarea standardelor minimale de etica si deontologie ale unui magistrat.

Raportul mentioneaza ca, recent, Inspectia Judiciara a publicat un comunicat de presa cu privire la exercitarea, pe 12 ianuarie 2018, a unei actiuni disciplinare fata procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, pentru "manifestari care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei", constand in aceea ca, in cadrul unei sedinte de lucru, a avut manifestari de natura a aduce atingere onoarei si probitatii profesionale a procurorilor, imprejurari identificate in inregistrarile audio aparute in spatiul public pe data de 18 iunie 2017.

Concret, spune raportul MJ, Kovesi s-a exprimat "in sensul combaterii efectelor negative in planul imaginii si credibilitatii institutiei, generate de decizia CCR nr. 68/2017 (prin care s-a constatat existenta unui conflict de natura constitutionala intre Guvern si DNA, generat de ancheta procurorilor cu privire la legalitatea si oportunitatea adoptarii OUG 13 - n.r.), prin instrumentarea urgenta a unor dosare 'cu ministri', de impact mediatic, si-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv si general obligatoriu al deciziei CCR 68/2017 si a folosit exprimari inadecvate la adresa Curtii Constitutionale si a unui judecator al CCR, inducand ideea in cadrul opiniei publice ca unul dintre criteriile in functie de care se prioritizeaza solutionarea dosarelor este impactul mediatic al acestora si calitatea oficiala a persoanelor cercetate", scrie Agerpres.

Raport: Kovesi a folosit fata de procurorii DNA "un ton superior si agresiv"

In document se mentioneaza ca Laura Codruta Kovesi a folosit fata de procurorii DNA "un ton superior si agresiv, inadmisibil in raport cu standardele minimale de etica si deontologie ale unui magistrat, de natura a genera in randul opiniei publice un sentiment de indignare si a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor suprematiei Constitutiei si a legilor, precum si a impartialitatii procurorilor".

Tot in raport se mai arata ca sefa DNA, prin intermediul unui email, a folosit la adresa procurorilor cuvinte si expresii cu un continut denigrator, insultator si amenintator, cum ar fi "lasi", "barfitori", "infractori", facand cunoscut acestora faptul ca "exista deja un cerc de suspecti", cu referire la un dosar penal.

MJ reproseaza sefei DNA ca a afectat imaginea Romaniei in interviurile critice date in presa

In raportul publicat vineri de MJ cu privire la activitatea manageriala de la DNA se arata ca Laura Codruta Kovesi a contestat autoritatea si actele Parlamentului, aducandu-se ca argumente interviurile critice date de aceasta in presa cu privire la modificari legislative in domeniul Justitiei.

Astfel, spune raportul, la inceputul anului 2017, Kovesi a declarat intr-un interviu pentru BBC "ca se teme de desfiintarea DNA", avertizand asupra unui "risc urias la adresa sistemului judiciar", evocand faptul ca se teme de modificari legislative care pot afecta lupta impotriva coruptiei.
"De-a lungul anului, discursul sau intern si extern a evoluat catre un atac furibund la adresa institutiilor, politicienilor, oamenilor de afaceri. Intr-un interviu acordat Euronews, procurorul-sef DNA s-a lansat intr-o critica dura la adresa unor proiecte de legi aflate in dezbatere parlamentara, acuzand deopotriva politicienii si oamenii de afaceri ca lovesc impotriva efortului de curatare a uneia dintre cele mai corupte tari din Uniunea Europeana. Sunt afirmatii foarte grave, nesustinute macar cu vreun exemplu concret din proiectele de legi, afirmatii de natura a afecta nu doar imaginea justitiei din Romania, ci si a tarii. Articolul citeaza, de asemenea, o alta afirmatie extrem de grava a procurorului-sef DNA, potrivit careia votul legilor justitiei va avea un serios impact asupra independentei justitiei si va avea ca rezultat controlul politic al activitatii procurorilor si obstructionarea luptei impotriva coruptiei. In acelasi articol, s-a acreditat o mobilizare a sistemului format din politicieni si oameni de afaceri care s-ar simti amenintati si din acest motiv ar avea interesul mentinerii controlului asupra resurselor publice", se arata in raportul publicat de MJ.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.