Presedintele Romaniei poate refuza, motivat, o singura data, numirea sefilor de parchete, aducand la cunostinta publicului argumentele refuzului, conform unui amendament adoptat luni de Comisia speciala pentru legile justitiei.

"Presedintele Romaniei poate refuza, motivat, o singura data, numirea in functiile de conducere prevazute la la alin) 1, - sefii de parchete -, aducand la cunostinta publicului motivele refuzului", spune amendamentul la Legea 303/2004 privind statutul magistratilor, votat de parlamentari, care urmeaza sa fie supus votului plenului Senatului.

Forma in vigoare nu prevede de cate ori poate seful statului refuza o propunere pentru sefii de parchete. Este vorba despre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul general al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii.

Amendamentul apartine PSD-ALDE, scrie Agerpres.

Comisia a mai adoptat un amendament al PSD prin care s-a eliminat proba scrisa de la promovarea in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Astfel, proba pe care candidatul o va sustine in fata Sectiei de judecatori a CSM este un interviu.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.