Consiliul Superior al Magistraturii i-a transmis, luni, presedintelui Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justitiei, Florin Iordache, o scrisoare deschisa in care precizeaza ca "Justitia trebuie sa ramana putere a statului, a oamenilor drepti".

"Magistratii sunt parte a societatii care, dincolo de statut, atunci cand au nemultumiri si atentioneaza asupra unor iminente si majore disfunctii de sistem, prin initierea unor reglementari, trebuie sa le faca cunoscute prin modalitati care sa nu afecteze profesia, prestigiul, interesele pentru care se infaptuieste Justitia. Justitia trebuie sa ramana putere a statului, a oamenilor drepti, pentru noi toti", declara presedintele CSM, Mariana Ghena.

Mariana Ghena spune ca exista posibilitatea ca, luni, sa se desfasoare manifestari ale magistratilor din anumite instante si parchete "a caror amploare si durata, la acest moment, nu pot fi estimate".

"Cert este ca magistratilor nu trebuie sa li se dea motive de a se exprima prin recurgerea la astfel de manifestari, mai ales atunci cand reactia poate fi justificata de un potential dezechilibru in infaptuirea actului de justitie. Cu siguranta stiti cat de mult le trebuie magistratilor pana sa ia o asemenea hotarare. Si daca au luat-o, inseamna ca este necesar sa existe disponibilitatea de a identifica impreuna solutii viabile si de perspectiva. Atunci cand, la propuneri de modificare a unor legi ce vizeaza activitatea sistemului judiciar si a Justitiei in general, se preconizeaza astfel de reactii, chiar din interiorul sistemului, acest aspect trebuie sa dea de gandit intregii societati si, mai ales, initiatorului legislativ", ii transmite Ghena lui Florin Iordache.

Mariana Ghena mai spune ca participarea CSM, prin reprezentanti, in procedura dezbaterilor, este exprimarea disponibilitatii sistemului judiciar la dialog deschis si a dorintei de a contribui la construirea unei reglementari care sa ramana.

"Pozitia institutionala a Consiliului, rezultata in urma consultarii corpului magistratilor, este una corecta, de respect si implicare fata de procedura dezbaterilor legislative, de dialog interinstitutional, constienti fiind de faptul ca, in final, decizia va apartine Parlamentului. Insa, chiar si in aceste coordonate, puterea legislativa trebuie sa reprezinte interesul general al societatii. Daca ingrijorarile magistratilor au ajuns sa fie astfel exprimate inseamna ca, dincolo de orice temei al urgentei, acestea trebuie de indata analizate", precizeaza Ghena in scrisoarea trimisa lui Iordache.

Citeste si:
Handbal: CSM Slatina a bifat a doua victorie la Cupa Slatina
Handbal: CSM Slatina a bifat...

Presedintele CSM il roaga pe Florin Iordache sa initieze "cele mai adecvate demersuri, de indata aplicate, astfel incat motivele generatoare de nemultumiri sa fie evaluate, dezbatute si intelese de si cu corpul magistratilor, in beneficiul intregii societati".

"In egala masura, insa, Consiliul Superior al Magistraturii reafirma ca dialogul si ascultarea activa reciproca si cu buna-credinta a partenerilor de dezbatere reprezinta cel mai util si eficient instrument de identificare a solutiilor la problemele cu care se confrunta societatea. In acest context, in numele intregului sistem judiciar, va adresez, stimate domnule presedinte, solicitarea de a da ragaz Consiliului Superior al Magistraturii sa consulte corpul magistratilor, in vederea formularii unor amendamente si observatii tehnice cu privire la textul propunerilor de modificare a Codului penal si a Codului de procedura penala, aflate in procedura dezbaterii parlamentare", ii mai transmite Ghena lui Florin Iordache.

Citeste si:
USR, scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis
USR,  scrisoare deschisă...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.