Deputatul USR Stelian Ion a sustinut joi ca propunerile de modificare a Codurilor penale prin transpunerea directivei europene referitoare la prezumtia de nevinovatie sunt de "o gravitate inimaginabila", mentionand ca daca acestea ar fi adoptate, ar fi inchise foarte multe dosare.

"Aceste propuneri sunt de o gravitate inimaginabila. Daca ar fi adoptate, practic s-ar inchide foarte multe dosare. Nu stiu cate dosare ar mai putea fi continuate pentru ca se doreste modificarea unor institutii fundamentale din procedura penala, cum ar fi administrarea probelor, masurile preventive, arestarea. Sunt chestiuni pe Codul penal care sunt propuse de ALDE pe o infractiune despre care stim, datorita presei si datorita comunicatelor pe care le-am primit, ca domnul Tariceanu este cercetat pentru infractiunea de marturie mincinoasa. Se doreste modificarea, evident, a infractiunii de marturie mincinoasa", a afirmat Stelian Ion dupa sedinta Comisiei speciale privind legile Justitiei, potrivit Agerpres.

El a criticat amendamentele depuse de PSD si ALDE, mentionand ca aceste formatiuni invoca o directiva europeana ca si cum Romania din start ar fi incalcat acea directiva, desi nu exista niciun indiciu in acest sens care vizeaza prezumtia de nevinovatie.

"Pe marginea acestei directive incearca sa faca niste modificari fundamentale la Codurile penale", a adaugat Stelian Ion, apreciind ca aceste propuneri exced cadrul directivei respective.

Datele informatice nu vor mai putea fi folosite in dosare

Senatorul USR Edward Dirca a adaugat ca unul dintre amendamentele propuse se refera la datele informatice care nu vor mai putea fi folosite in dosare.

"Vreau sa va dau doua exemple concrete ca sa intelegem exact ce inseamna aceste modificari puse sub umbrela directivei. Practic, datele informatice descoperite in calculatoare care privesc dosarul lui Liviu Dragnea nu mai pot fi folosite in dosar, Parchetul fiind obligat sa le stearga in totalitate, ca si cum nu le-ar fi descoperit niciodata. Deci, Parchetul nu se mai poate autosesiza cu privire la anumite informatii pe care le descopera in timpul unor perchezitii informatice", a sustinut Dirca.

Citeste si:
Stelian Ion: Klaus Iohannis ar trebui să convoace de urgență CSAT...
Stelian Ion: Klaus Iohannis...

El a mai dat exemplul crimei de la statia de metrou Dristor 1.

"Si mai grav, in cazul situatiei odioase cu crima de la metroul Dristor 1, acele inregistrari capturate cu camerele de supraveghere de la metrou nu mai pot fi folosite ca probe in dosarul penal pentru ca au fost facute fara mandat", a precizat Dirca.

Comisia speciala parlamentara condusa de Florin Iordache se va intruni luni pentru a dezbate transpunerea directivei europene in Codurile penale. Presedintele comisiei a anuntat depunerea mai multor amendamente.

"In cursul urmaririi penale si al judecarii cauzei in procedura de camera preliminara sunt interzise comunicarile publice, declaratiile publice, precum si furnizarea de alte informatii, direct sau indirect, provenind de la autoritati publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele si persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Incalcarea acestei obligatii reprezinta infractiune si se pedepseste, potrivit legii penale. In cursul procesului penal este interzisa prezentarea publica a persoanelor suspectate de savarsirea unor infractiuni purtand catuse sau alte mijloace de imobilizare sau afectate de alte modalitati de natura a induce in perceptia publica ca acestea ar fi vinovate de savarsirea unor infractiuni", prevede un amendament al grupurilor PSD si ALDE pentru modificarea Codului de procedura penala.

Citeste si:
Iordache: A lua de la zero discutiile pe Codurile penale,...
Iordache: A lua de la zero...

UDMR a propus ca, "inainte de pronuntarea unei hotarari de condamnare definitive, declaratiile publice si deciziile oficiale provenind de la autoritatile publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca si cum acestea ar fi fost condamnate".

Un suspect nu va putea fi audiat mai multe de sase ore

Un alt amendament al PSD si ALDE prevede ca "audierea unei persoane nu poate dura mai mult de sase ore din 24 de ore".

"In cursul procesului penal, inculpatul are dreptul sa participe la audierea oricarei persoane de catre judecatorul de drepturi si libertati, sa formuleze plangeri, cereri, memorii si obiectiuni. De asemenea, acesta poate solicita sa fie incunostintat de data si ora efectuarii actului de urmarire penala ori a audierii realizate de judecatorul de drepturi si libertati. Incunostintarea se face prin notificare telefonica, fax, email sau prin alte asemenea mijloace, incheindu-se in acest sens un proces-verbal. Absenta sa nu impiedica efectuarea actului", stipuleaza un alt amendament PSD - ALDE.

Citeste si:
Guvernul a modificat Statutul polițistului. Ce spune noua dispoziție
Guvernul a modificat Statutul...

Potrivit unei alte propuneri a celor doua formatiunii, "martorul poate refuza sa depuna marturie cu privire la acele fapte sau imprejurari care ar putea atrage raspunderea sa pentru savarsirea unei fapte penale"


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.