Senatul a adoptat luni, cu 71 de voturi "pentru" si 37 "impotriva", proiectul de lege pentru aprobarea OUG 79/2017 referitoare la modificarea Codului fiscal, cu amendamente.

Update 22.40- Presedintele de sedinta, social-democratul Claudiu Manda, a explicat ca, potrivit Regulamentului Senatului, in cazuri deosebite, se poate solicita formularea de amendamente in plen.

Liderul grupului PMP din Senat, Dorin Badulescu, a atras atentia ca prin votul plenului s-a deschis posibilitatea ca orice senator sa poata depuna amendamente in plen, si nu doar Ecaterina Andronescu.

"Nu puteti cenzura sustinerea si supunerea la vot a amendamentelor altor colegi", a spus Badulescu si a anuntat votul impotriva al PMP.

De asemenea, plenul a respins prin vot retrimiterea la Comisie a actului normativ pentru o saptamana, formulata atat de PMP, cat si de USR.

Liberalul Florin Citu considera ca OUG in forma actuala "mai mult incurca lucrurile in economie decat le descurca".

"Ordonanta 79 este cea care a reusit sa-i uneasca pe cei din Opozitie cu sindicatele care au sustinut acest Guvern sa ajunga la putere. Din pacate, OUG, asa cum arata ea azi, incurca mai mult lucrurile decat le descurca in economie. Singura solutie este ca Guvernul sa ia o decizie de prorogare. PNL va vota impotriva", a declarat liberalul Forin Citu.

La randul sau, senatorul UDMR Tanczos Barna a explicat ca modificarea succesiva a Codului fiscal "duce la o lipsa totala de predictibilitate in domeniu".

"Problema cea mai mare cu care se vor confrunta si persoanele fizice, si persoanele juridice, societatile comerciale, dar si autoritatile publice locale este problema predictibilitatii (...). Este o OUG care are si elemente bune, si elemente mai putin bune. Cu siguranta ar fi fost nevoie de o pregatire mai ampla si de calcule mult mai bine puse la punct, astfel incat ele sa fie implementate predictibil de catre societatile comerciale si UAT-uri", a spus Tanczos Barna.

For decizional in acest caz este Camera Deputatilor, in dezbaterea careia va intra actul normativ.


Plenul si-a insusit raportul Comisiei de buget prin care ordonanta a fost amendata astfel incat firmele care realizeaza venituri pana la un milion de euro, au un capital social de minim 45.000 de lei si cu cel putin doi angajati pot opta intre impozitul pe profit si impozitul pe cifra de afaceri.
Citeste si:
USR va sesiza Comisia Europeană dacă Guvernul nu rectifică...
USR va sesiza Comisia...

Alte amendamente incluse in raportul comisiei si adoptate de plen vizeaza majorarea plafonului de deductibilitate la cheltuielile cu dobanda de la 200.000 euro, cum stabilise Executivul, la trei milioane de euro si retinerea la sursa a impozitului aferent castigurilor obtinute din jocurile de noroc.

De asemenea, a fost adoptat un amendament propus in plen de senatorul PSD Ecaterina Andronescu, scrie Agerpres.

"Finantarea proiectelor de cercetare-dezvoltare-inovare este nu este purtatoare de TVA. Documentul justificativ pe baza caruia se face decontarea proiectelor este situatia de lucrari"
, se stipuleaza in amendamentul propus de Andronescu si aprobat de plenul Senatului.

Senatorii USR Nicoleta Dinu si PNL Florin Citu au solicitat sustinerea in plen a celor 60 de amendamente depuse de Opozitie si care nu se regasesc la amendamente admise sau respinse in raportul Comisiei de buget, dar cererea acestora a fost respinsa prin vot de plen.

Citeste si:
Ce taxe se scumpesc începând cu 1 august
Ce taxe se scumpesc începând...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.