Politica17 Noiembrie 201717:58

Lectura de 3 minute

Liderii PSD, reuniti vineri in sedinta Comitetului Executiv National (CExN) la Baile Herculane, au adoptat in unanimitate o rezolutie in care denunta existenta unui asa numit ”Stat Paralel si Ilegitim” care, in opinia lor, incearca sa preia controlul asupra puterii politice si care reprezinta un pericol de natura sa ingrijoreze opinia publica. El il acuza pe presedintele Klaus Iohannis ca, prin lispa sa de reactie complice la numeroasele incalcari ale Constitutiei de catre exponentii asa-zisului ”Stat Paralel si Ilegitim”, seful statului isi incalca una dintre principalele atributii constitutionale si anume vegherea la respectarea legii fundamentale si la buna functionare a autoritatilor statului.

PSD constată existenţa mai multor vulnerabilităţi ale statului de drept, care sunt speculate de exponenţii «Statului Paralel şi Ilegitim», cu scopul de a controla discretionar puterea politica sau puterea judecatoreasca. Rezulta ca «Statul Paralel şi Ilegitim», foloseste resursele financiare publice şi instrumentele specifice autorităţii de stat pentru a-i intimida, santaja sau a-i inlatura pe decidentii politici care susţin sau promoveaza modificările legislative menite sa readuca puterile statului in matca lor constitutionala, in acord cu principiile democratice şi cu drepturile şi libertatile fundamentale ale omului”, se arata in rezolutia adoptata vineri de liderii PSD.

Social-democratii sustin ca acţiunile din ultima perioadă ale „Statului Paralel şi Ilegitim’’, ”disimulate sub aşa-numita «luptă anti-corupţie», au drept scop evident hărtuirea şi, in ultima instanta, decapitarea puterii politice legitim alese, pentru ca aceasta să nu işi poată indeplini Programul de guvernare angajat in faţa electoratului”.

PSD pretinde si ca asa-zisul ”Stat Ilegitim si Paralel” este dispus sa blocheze toate politicile publice de creştere a veniturilor populaţiei, de creare de locuri de muncă, de susţinere a capitalului autohton sau de reformare a Justiţiei, din dorinta de a detine controlul asupra puterii politice.

PSD, atac la adresa lui Iohannis

Liderii PSD il acuza pe presedintele Klaus Iohannis ca tolereaza, prin lipsa de reactie, abaterile grave de la litera si spiritul Constitutiei savarsite de ”Statul Ilegitim si Paralel”, incalcandu-si astfel una dintre principalel atributii si anume de a veghea la respectarea legii fundamentale si la buna functionare a autoritatilor statului.

PSD işi manifestă susţinerea totală faţă de reformarea sistemului de justiţie, după modelul funcţional european”, mai arata liderii PSD reuniti la Baile Herculane.

Citeste si:
Florin Citu a primit aviz negativ pentru portofoliul de ministru al...
Florin Citu a primit aviz...

PSD apreciază efortul presei care a avut şi are un rol esenţial pentru apărarea democraţiei şi a drepturilor fundamentale ale omului. In pofida tuturor presiunilor şi ameninţărilor, au existat posturi de radio şi televiziune, ziare şi publicaţii care au avut curajul să dezvăluie abuzurile «Statului Paralel şi Ilegitim» şi mecanismele prin care acesta incearcă să confişte puterea legitim aleasă. Fără aceste relatări, multe dintre delictele şi excesele «Statului Paralel şi Ilegitim» ar fi rămas necunoscute şi ar fi putut prolifera fără niciun fel de rezistenţă din partea opiniei publice”, mai scrie in rezolutia social-democratilor.

Liderii PSD mai spun ca partidul işi manifestă susţinerea totală a majorităţii parlamentare PSD-ALDE, pentru adoptarea pachetului de legi ”care să asigure reformarea sistemului de Justiţie, conform deciziilor CCR şi Directivelor Europene, care să garanteze stoparea abuzurilor şi aplicarea aceloraşi principii de bază care guvernează actul de justiţie in toate țările europene cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor”.

Pachetul cu modificările legislative necesare in domeniul justiţiei reprezintă singurul instrument legal, democratic şi constituţional pentru garantarea respectării intocmai a drepturilor fundamentale prevăzute de Convenţia Europeana a Drepturilor Omului, concretizată in asigurarea unei reale independenţe a judecătorilor pentru exercitarea şi infăptuirea actului de justiţie”, se mai arata in rezolutie.

Citeste si:
Firea, atac la Orban cu citate din Camus
Firea, atac la Orban cu...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.