Tariceanu a afirmat ca in sedinta ALDE s-a discutat despre necesitatea de a mentine actuala coalitie si a acorda sprijinul Guvernului, precum si despre remanierea propusa de premier.

El a mai spus ca este dreptul premierului de a decide remanierea Guvernului si ca era de preferat ca ALDE sa fi fost informat in coalitie, ci nu sa afle de la televizor.

"Domnul Tudose a vorbit despre posibilitatea remanierii si a prezentat doua tipuri de argumente. Trebuie sa va spun ca este dreptul prim-ministrului sa propuna, daca este necesar, remanierea Guvernului. Este de preferat sa nu aflam asta din public, ci sa se discute in interiorul coalitiei. Cele doua considerente pe care premierul le-a prezentat au fost cele legate de competente si performanta, precum si de actiunea practica a DNA-ului, care a deschis o serie de dosare. Punctul nostru de vedere este clar: In ultima perioada au aparut atat de multe informatii si dovezi de abuzuri ale celor din DNA (...) care pun sub semnul indolielii existenta statului de drept. (...) Ne intrebam care mai este respectul pentru lege si Constitutie", a mai sustinut liderul ALDE.

El a mai sustinut ca DNA si-a pierdut credibilitatea si ca toate aceste acuzatii pe care le face DNA trebuie analizate, iar ALDE nu poate accepta ca DNA sa faca Guvernul asa cum ii convine.

Prin urmare, decizia ALDE este de a-l sustine in continuare pe ministrul Viorel Ilie.

"Nu putem accepta ca DNA sa faca Guvernul Romaniei asa cum ii convine. Prin urmare, am decis acum doua saptamani ca ALDE sa mentina sprijinul pentru Viorel Ilie. Nu suntem de acord sa ia in consideratie un act de demisie. In plus, in Senat a avut loc un vot de respingere a solicitarii DNA de urmarare penala a lui Viorel Ilie, deci nu exista niciun fel de argument. In plus, in cazul celor doua membre ale Guvernului (Sevil Shhaideh si Rovana Plumb - n.r.) premierul a invocat ca ele lucreaza cu fonduri UE si se creeaza deranj la Bruxelles. (...) Si in cazul lor am indoieli. (...) In cazul ministrului Viorel Ilie, nici acest argument nu poate sta in picoare. Prin urmare, ne mentinem pozitia si i-o voi comunica premierului si ramane sa vedem ce facem mai departe, adica pe ce ne concentram. De cateva zile nu mai discutam despre lucrurile importante in Romania", a afirmat Tariceanu la finalul sedintei ALDE, care a durat aproape doua ore.

Tariceanu a mai sustinut ca obiectivul ALDE ramane intentia de a duce la bun sfarsit reforma Justitiei pentru a inlatura "statul paralel” si pentru protectia drepturilor cetatenilor.

"Speram ca acest episod sa fie depasit", a mai afirmat liderul ALDE.

Ministrul Viorel Ilie este suspectat de instigare la infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in perioada exercitarii functiei ministeriale. Potrivit procurorilor DNA, ministrul este suspectat, alaturi de trei angajati ai institutiei, de "aranjarea" unui concurs pentru angajarea de functionari publici pe functii contractuale, astfel incat anumiti candidati agreati de conducerea ministerului sa ocupe functiile, in detrimentul altora. In 25 august, DNA a solicitat procurorului general sesizarea Senatului pentru a cere urmarirea penala a lui Viorel Ilie, solicitarea fiind insa avizata negativ de Senat.
viewscnt