Motiunea intitulata "PSD dauneaza grav sanatatii", semnata de 102 parlamentari ai PNL, USR si PMP, a fost respinsa miercuri de deputati. La iesirea din sala de plen, presedintele Camerei Deputatilor Liviu Dragnea a declarat ca din greseala a votat pentru motiune, derutat de discursul deputatului PMP, Corneliu Bichinet.

Motiunea a inregistrat 97 de voturi favorabile si 149 " impotriva" si 19 abtineri.

Dupa pledoaria domnului Bichinet nu am fost atent si am votat pentru. Imi cer scuze”, a declarat Liviu Dragnea la finalul sedintei de vot final a Camerei Deputatilor. Intrebat in continuare daca votul ”pentru” a fost la motiunea simpla, Dragnea a spus ca ”da, din greseala”.

Semnatarii motiunii simple ii cereau premierului Mihai Tudose demiterea ministrului Sanatatii, Florian Bodog, fiind invocate criza vaccinurilor, nefinalizarea constructiei unor spitale sau "farsa salariilor ca afara", si spun ca mandatul lui Bodog a fost caracterizat de ezitari, de amanari si de o lipsa totala de decizie.

Prezent la dezbaterea motiunii simple, ministrul Florian Bodog a sustinut ca sistemul de sanatate romanesc ar fi fost departe daca fiecare dintre cei care au detinut acest portofoliu, indiferent de culoarea politica, ar fi facut un pas catre interesul pacientilor.

"Nu sunt ministrul perfect si cred ca niciun ministru nu este prefect, pentru ca nu exista politician perfect. Sunt medic insa si, de aceea, stiu care sunt ranile sistemului de sanatate si care sunt asteptarile bolnavilor si ale medicilor. Daca fiecare ministru al Sanatatii, indiferent de culoarea politica, ar fi facut un singur pas catre interesul pacientilor, astazi, am fi fost departe, dar unii s-au multumit sa-si masoare mandatul in like-uri pe Facebook, in timp ce proiecte importante in Sanatate au fost blocate. E usor sa depui motiune pentru proiectele pe care nu le duci la indeplinire", a declarat Florian Bodog de la tribuna Camerei Deputatilor.

Ministrul Sanatatii a dat vina pe fostul Guvern tehnocrat, pe care l-a acuzat ca a blocat proiecte de o importanta majora pentru sanatatea romanilor.

Semnatarii motiunii simple insa, deputatii PNL, USR si PMP, i-au cerut din nou demisia ministrului Sanatatii, inclusiv pe motiv ca acesta este acuzat ca si-a plagiat lucrarea de doctorat.

Citeste si:
Florian Bodog, fostul ministru al Sănătății, atacă dur Guvernul
Fostul ministru al Sănătății...

"PNL va cere demisia domnule ministru al Sanatatii si, in acelasi timp, va solicitam expres ca prima dumneavoastra explicatie de la aceasta tribuna sa fie referitoare la acuzatiile de plagiat. Nu puteti pleca din Parlamentul Romaniei pana nu explicati daca ati plagiat sau nu ati plagiat in lucrarea dumneavoastra de doctorat. Nu mai aveti niciun fel de autoritate in domeniul pe care il conduceti, sunt copii care au murit cu zile in Romania si dumneavoastra nu aveti vocatia raspunderii. Nimeni nu raspunde pentru faradelegile din Sanatate si credem ca pe lista de remaniere a premierului Tudose, in cazul in care nu demisionati, ar trebui sa va aflati domnule ministru al Sanatatii cu prioritate", a declarat liderul deputatilor PNL, Raluca Turcan.

Domnule ministru, recunosc ca nu ma bucur ca va intalnesc astazi, aici, eu si alte milioane de romani am fi preferat sa fiti la minister, in prima linie, luptand, asa cum ati promis, cu problemele sistemului de sanatate, luptand cu epidemia de rujeola, o situatie dezastruoasa a spitalelor judetene, cu lipsa de bani si de personal, cu Casa de Asigurari care fura de la pacienti, cu proiectul spitalelor regionale, cu cresterile salariale pe care le-ati promis. Dumneavoastra ati fost, in schimb, in prima linie, intr-o singura lupta, cea a plagiatului. (...) Cred ca este un motiv suficient pentru a demisiona din functia de ministru”, a declarat la randul sau deputatul USR Rares Pop.

Citeste si:
Lucian Bode a cerut amânarea moțiunii simple care îl vizează, cu...
Lucian Bode a cerut amânarea...

PMP acorda, domnule ministru, cartonasul rosu pentru activitatea de pana acum a Ministerului Sanatatii si va vota aceasta motiune”, a spus si deputatul PMP Petru Movila.

PSD si UDMR i-au luat apararea ministrului Sanatatii

PSD si-a asumat in fata cetatenilor romani o serie de obiective, avem un program de guvernare si avem de gand sa-l indeplinim, nu abandonam la jumatatea drumului pentru ca ne-ar fi teama de ce spun sondajele, ci ne asumam responsabilitatea, cu bune si cu rele (...) PSD nu dauneaza grav sanatatii, fumatul de obicei dauneaza grav sanatatii, iar la chestiunea cu fumatul altii sunt specialisti", a declarat deputatul PSD Florin Buicu, presedintele comisiei de Sanatate din Camera.

"Stimati colegi din Opozitie, cu tot regretul, nu am gasit conturat in initiativa dumneavoastra principiile de baza ale analizei unui program politic imperios necesar intr-un astfel de act cu referire la imbunatatirea accesibilitatii pacientilor, la serviciile de sanatate, lamentari asupra scaderii vulnerabilitatii populatiei cu risc, scaderea platii informale, ceea ce ridica grave probleme atat in relatia medic-medic, cat si in relatia medic-pacient (...) Ajung unui prim-ministru sau chiar unui ministru al Sanatatii noua luni sa-si realizeze programul? Acestea sunt motivele noastre de a ne abtine si de a nu sustine motiunea simpla", a spus, la randul sau, deputatul UDMR Vass Levente.

Citeste si:
Moțiunea simplă împotriva ministrului Energiei, respinsă de Camera...
Moțiunea simplă împotriva...

"Suntem in a 9-a luna de guvernare PSD - ALDE si putem constata, fara prea mare efort, ca nu s-au realizat nici macar 1% dintre promisiunile formulate in campania electorala si scrise negru pe alb in cele doua programe de guvernare votate de majoritatea parlamentara, desi in evaluarile domnului Dragnea toate-s bune si frumoase. Mai mult decat atat, nu exista nici macar semne sau intentii ca vreunul dintre punctele asumate sa fie in mod concret intre prioritatile actualului guvern. Atunci cand ati fost investit ca ministru al sanatatii, v-ati autodefinit ca un ministru curajos, ferm, care cunoaste sistemul de sanatate, care s-a confruntat cu problemele din sistem si care are solutii eficiente in vederea asanarii sistemului public de sanatate (...) Din pacate, dupa noua luni de mandat, un timp rezonabil (...), activitatea dumneavoastra a stralucit in ezitari, amanari, balbaieli si o lipsa totala de decizie", arata semnatarii motiunii simple.

Citeste si:
Plenul Camerei Deputaților dezbate moțiunea simplă a USR împotriva...
Plenul Camerei Deputaților...

Ei mai spun ca Florian Bodog a adus in colaps sistemul de sanatate si ca "experimentele nefaste ale acestuia trebuie stopate".


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.