Proiectul de lege propus de UDMR care prevede reducerea pragului de reprezentare de la 20% la 10% pentru folosirea limbii materne in administratia publica locala a fost respins, miercuri, de parlamentarii din comisiile juridica, de administratie publica si pentru drepturile omului, fara dezbateri.

Proiectul a fost respins cu majoritate de voturi, in aplauze, fara sa fie dezbatut pe articole.

"Este un vot surprinzator. S-a votat inainte de a se discuta pe articole, multi colegi au venit pregatiti sa il respinga", a spus deputatul UDMR Marton Arpad.

In timpul sedintei, reprezentantii USR au parasit sala.

"Tocmai am parasit in semn de protest, impreuna cu colegii mei din USR, sedinta comuna a comisiilor juridica, administratie si drepturile omului pe proiectul UDMR de reducere a pragului lingvistic dupa ce Eugen Nicolicea mi-a taiat microfonul. Pentru ca am spus clar si raspicat ceea ce spun din iunie: vreau sa votez pentru reducerea pragului, e dreptul fundamental al maghiarilor, dar este foarte grav ca UDMR-ul a negociat o problema fundamentala de valori cu un condamnat penal care cauta sa-si salveze pielea politica inaintea motiunii de cenzura", a scris, pe Facebook, deputatul USR Tudor Benga.

Proiectul UDMR urmeaza sa ajunga in plenul Camerei Deputatilor, care este prima camera sesizata.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.215/2001 a administratiei publice locale a fost depusa la Camera Deputatilor in 29 mai, fiind semnata de 30 de deputati si senatori UDMR. Camera Deputatilor a acceptat procedura de urgenta solicitata de intiatori, iar in 13 septembrie proiectul a primit aviz favorabil de la Comisia de Munca.

Ce prevede proiectul de lege

Proiectul de lege prevede ca in unitatile administrativ-teritoriale in care cetatenii apartinand minoritatilor nationale au o pondere de peste 10% din numarul total al locuitorilor, si-au declarat apartenenta etnica sau in care exista un numar semnificativ de cetateni apartinand minoritatilor nationale, autoritatile administratiei publice locale, institutiile publice aflate in subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice si de utilitate publica de interes local sau judetean, precum si prefecturile, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale au obligatia sa asigure in raporturile cu acestia folosirea limbii materne, in conformitate cu procedurile Constitutiei, ale prezentei legi si ale tratatelor internationale la care Romania este parte. Initiatorii vor scaderea pragului de la 20 la 10% pentru numarul persoanelor apartinand minoritatii nationale din totalul populatiei unitatii administrativ-teritoriale, cu introducerea unui prag alternativ.
Citeste si:
Proiectul lui Dacian Cioloș, respins de Biroul Național
Proiectul lui Dacian Cioloș,...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.