Directia Nationala Anticoruptie (DNA) solicita procurorului general sesizarea Senatului pentru a cere urmarirea penala a ministrului pentru relatia cu Parlamentul, Viorel Ilie, pentru instigare la infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in perioada exercitarii functiei ministeriale.

In acelasi dosar, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus urmarirea penala in cazul a trei angajati ai ministerului - Felicia Elena Pop, directoare de cabinet a ministrului pentru Relatia cu Parlamentul (MRP), Maria Alexandrescu, angajata in cadrul MRP, membra a comisiei de concurs si Mihai Cornel Zharia, angajat in cadrul MRP, membru al comisiei de concurs, tot pentru infractiunile de de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii,

Solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie referitoare la efectuarea urmaririi penale si fata de Viorel Ilie a fost formulata in conditiile in care in acest moment exista suspiciuni legate de un concurs pentru angajarea de functionari publici pe functii contractuale de executie pe perioada nedeterminata organizat de Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul.

Potrivit DNA, exista indicii ca acest concurs ar fi fost aranjat, astfel incat anumiti candidati agreati de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) sa ocupe functiile, in detrimentul altora, criteriul competentei devenind total nerelevant.

Proba scrisa a concursului fost stabilita pentru data de 31 iulie 2017, iar in acest context, in perioada 20 – 31 iulie 2017, Viorel Ilie, ministru pentru relatia cu Parlamentul, cu intentie, a determinat-o pe Felicia Pop, directoare de cabinet a ministrului, sa solicite membrilor comisiei de concurs Alexandrescu Maria si Zaharia Mihai-Cornel subiectele si baremele de corectare pentru proba scrisa din data de 31 iulie. In 28 iulie, suspectii Alexandrescu si Zaharia au pus la dispozitia directoarei de cabinet subiectele si baremele de corectare la proba scrisa, stiind ca respectivele informatii nu erau destinate publicitatii si ca urmeaza a fi dezvaluite anumitor candidati ce urmau sa sustina proba scrisa. In aceeasi zi, directoarea de cabinet, Felicia Pop, a dat candidatilor agreati subiectele si rezolvarea lor.

Citeste si:
Raed Arafat: „Ultimele şase luni din viaţa mea au fost un coşmar”
Raed Arafat: „Ultimele şase...

Pe langa faptul ca acestia au avut acces la subiectele de concurs si la rezolvarea lor, fiind vadit favorizati fata de ceilalti candidati, a reiesit ca ei, potrivit intelegerii, au si intocmit lucrarile anterior examenului, iar in ziua examenului trebuia ca lucrarile scrise in sala de examen sa fie inlocuite cu cele ce fusesera deja redactate acasa, de catre candidatii favorizati, spun procurorii DNA. Mai mult, potrivit statului de functii din schema de personal a ministerului, nu toti candidatii favorizati ar fi indeplinit conditiile de vechime pentru a ocupa posturile. In acest sens, anterior organizarii concursului, ministrul Viorel Ilie a dispus modificarea statului de functii, astfel incat sa fie posibila angajarea acestora, potrivit DNA.

Cererii transmise i-au fost atasate referatul intocmit de procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, precum si volumele cuprinzand copii ale dosarului de urmarire penala, adauga sursa citata.

Citeste si:
Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul Viorel Ilie ramane in functie
Ministrul pentru Relatia cu...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.