Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a intrat in concediu, joi, la o zi dupa ce a prezentat modificarile la legile justitiei, care au provocat critici din partea Ministerului Public, a CSM, DIICOT si din partea presedintelui Klaus Iohannis, precum si proteste in Piata Victoriei.

Potrivit unor surse oficiale, ministrul Justitiei a intrat in concediu de joi si pana marti, 29 august.

Proiectul de modificare a celor trei legi ale justitiei anuntat miercuri de catre Tudorel Toader nu a fost publicat, pana la acesta ora, pe site-ul Ministerului Justitiei.

De asemenea, nici DNA, Parchetul General si DIICOT nu au primit pana acum propunerile de modificare a legilor justitiei.

Miercuri, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat modificarea celor trei legi privind statutul procurorilor si judecatorilor, organizarea judiciara si cea privind Consiliul Superior al Magistraturii. Modificarile semnificative la cele trei legi ale justitiei vizeaza majorarea vechimii pentru promovarea magistratilor, dar si procedura de numire a sefilor instantelor si Parchetelor.

Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia si sefii DNA si DIICOT vor fi numiti de Sectia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, si nu a presedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, si nu de 3 ani, ca in prezent. Seful instantei supreme va fi numit in continuare la propunerea presedintelui. De asemenea, magistratii pensionari nu mai pot fi reincadrati. O alta modificare vizeaza infiintarea unei a treia directii in cadrul Parchetului General, pe langa DNA si DIICOT, care va face urmarirea penala in cazul magistratilor suspectati de comiterea unor infractiuni.

Totodata, solutiile adoptate de procurori pot fi infirmate motivat de catre procurorul ierarhic superior, cand sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice, potrivit modificarilor anuntate. In actuala lege, procurorul superior poate infirma o solutie a unui subordonat doar pentru motive de nelegalitate.

Potrivit acelorasi propuneri, Inspectia judiciara a CSM va trece la Ministerul Justitiei. De asemenea, magistratii pensionari nu mai pot fi reincadrati. De asemenea, o alta propunere este ca la Institutul National al Magistraturii (INM) sa se prezinte la examen doar candidatii care au varsta de peste 30 de ani si 5 ani experienta in domeniul juridic.

Propunerile de modificare a legilor justitiei au provocat critici din partea Ministerului Public, a CSM si a DIICOT, dar si din partea presedintelui Klaus Iohannis, care considera ca ele reprezinta "un atac asupra statului de drept" si asupra luptei anticoruptie, iar daca vor fi adoptate vor "anula" eforturile Romaniei din ultimii 10 ani.

Citeste si:
Cioloș: „Merg astăzi în Parlament pentru a stabili prioritățile de...
Cioloș: „Priorităţile...

Cateva sute de persoane au protestat, joi seara, in Piata Victoriei, fata de aceste propuneri, cerand demisia ministrului Justitiei, Tudorel Toader.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.