Uniunea Salvati Romania da luni startul primului referendum intern de la infiintarea formatiunii pentru a transa cea mai mare dilema cu care s-a confruntat pana acum: pozitionarea sau nu pe tema revizuirii Constitutiei in ceea ce priveste familia. Consultarea interna a tuturor membrilor USR va dura sapte zile si de rezultatul acesteia va depinde revenirea in partid a fondatorului partidului, Nicusor Dan.

Cei aproximativ 1.800 de membri USR vor avea de raspuns la doua intrebari:

1. "Sustineti ca USR sa aiba o pozitie ca partid pe tema referendmului Coalitiei pentru Familie?" Variante de raspuns: DA / NU.

2. "Cum trebuie sa se pozitioneze USR ca partid pe tema referendumului Coalitiei pentru Familie?" Variante de raspuns: PRO / CONTRA.

Referendumul intern din USR se va desfasura electronic, fiecare membru primind un user si o parola cu care se vor conecta la un sistem securizat unde va putea vota o singura data fara posibilitatea de a reveni asupra deciziei exprimate.

Pentru a produce efecte, referendumul va trebui validat de conducerea centrala a USR, Biroul Politic. Daca aceasta formalitate va fi indeplinita, se va organiza si congresul pentru alegerea unui nou presedinte USR, ca urmare a demisiei lui Nicusor Dan.

Sambata, vicepresedintele USR Vlad Alexandrescu a facut un apel catre membrii partidului de a se pozitiona impotriva modificarii Constitutiei pe tema familiei, in cadrul referendumului intern, afirmand ca prin asta nu s-ar pune problema legalizarii casatoriilor gay, ci trebuie sa opuna rezistenta Coalitiei pentru Familie, care devine o forta politica "obscura", finantata "de la Rasarit" si care vrea sa imprime frica in societatea romaneasca.

"Propunerea de modificare a Constitutiei este despre restrangerea familiei, o s-o restrangem mai mult decat este ea prevazuta in Constitutie. (...) Traim in ultima vreme sub imperiul unei frici, care pare ca doreste sa fie dusa de Coalitia pentru Familie, o coalitie care deci doreste sa pregneze societatea romaneasca de frica, de asteptari cu totul nejustificate, doreste sa ne faca sa functionam sub imperiul temerii", a spus Vlad Alexandrescu, intr-un clip postat pe Facebook, potrivit News.ro.

Citeste si:
Ședinţă solemnă cu ocazia aniversării a 30 de ani de la adoptarea...
Ședinţă solemnă cu ocazia...

Membrii USR, impartiti in trei tabere - sustinatorii lui Cristian Ghinea, cei ai lui Clotilde Armand si cei ai lui Nicusor Dan - au depus la partid trei platforme pentru a-si stabili ideologia formatiunii, in conditiile in care primii se definesc a fi "latura conservatoare”, ceilalti se considera liberali, iar Nicusor Dan - sustinatorul "unitatii in diversitate”, au precizat surse din conducerea Uniunii Salvati Romania. Astfel, liberalii din USR au reiterat ca vor milita pentru pozitionare impotriva modificarii Constitutiei pe tema familiei la referendumul intern al partidului, in timp ce latura conservatoare a sustinut "intarirea casatoriei si a familiei, principalul fundament al societatii. La polul opus, Nicusor Dan i-a rugat pe colegii sai sa ia in calcul "sensibilitatile” celor care nu impartasesc in intregime aceste valori si caracteristicile societatii romanesti in momentul in care isi aleg "bataliile si pozitiile”.

Citeste si:
Senatul a votat legea pensiilor speciale. USR a protestat contra...
Senatul a votat legea...

Referendumul intern din USR a fost declansat la inceputul lunii iunie de peste 200 de membri ai partidului, semnatari ai unei initiative a filialei Suceava.

Fondatorul USR a demisionat de la sefia formatiunii pe 1 iunie dupa ce, cu o zi inainte, conducerea partidului a decis prin vot sa se pozitioneze impotriva revizuirii Constitutiei pentru redefiniriea familiei.

Nicusor Dan si-a motivat demisia prin faptul ca nu a putut respecta promisiunea facuta celor pe care i-a convins sa intre in partid, potrivit careia Uniunea nu va lua decizii care sa contravina sentimentelor intime, identitare ale membrilor sai. El a spus ca, in cazul in care un organism de conducere al partidului superior Biroului National va anula decizia de pozitionare a formatiunii pe problema familiei, el se va intoarce in USR, precizand ca in caz contrar va astepta sa apara un partid in care sa se regaseasca.

Citeste si:
Cine va conduce Autoritatea Electorală Permanentă. Alegeri...
Cine va conduce Autoritatea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.