Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat intr-un interviu pentru Ziare.com ca nu a cerut niciunui procuror din subordine sa dea o anumita solutie intr-un dosar, dupa ce Mihaela Moraru Iorga, fost procuror DNA, a sustinut ca i s-a cerut, printr-un intermediar, sa o retina pe Elena Udrea intr-un dosar, desi Camera Deputatilor nu-si daduse avizul si pentru arestarea acesteia.

„Nu am cerut niciodata procurorilor sa dispuna anumite masuri sau solutii. In ceea ce priveste anumite masuri preventive, nu vreau sa particularizez cu un dosar sau un procuror, rolul meu ca procuror-sef intervine intr-o unica situatie, cand se solicita un aviz pentru ridicarea imunitatii, daca procurorul de caz considera ca se impune masura retinerii sau arestarii prevenitive fata de de un senator sau deputat. (...) Dar niciodata, niciodata, nu doar de cand sunt procuror sef DNA, ci si cand am fost procuror general, nu am cerut unui procuror sa propuna o arestare preventiva sau sa dea o anumita solutie intr-un dosar. Daca faceam asa ceva, in cei 10 ani cred ca as fi avut plangeri la CSM”, a aratat Kovesi.

Despre revocarea din functii a procurorilor Mihaela Moraru si Doru Tulus, Kovesi sustine ca a dispus din luna martie o serie de verificari ale dosarelor repartizate celor doi magistrati si ca in urma acestor controale a reiesit ca cei doi trebuie revocati din functii.

”Din verificarile facute, am constatat ca au fost incalcate anumite norme care impuneau revocarea celor doi procurori din fruntea DNA. Eu am dispus niste controale in care au fost implicati cei doi procurori inca din martie si inregistrarea din sedinta a fost facuta la sfarsitul lunii martie. Procedura controlului, a dosarelor pe care el le are in lucru, nu se termina intr-o zi sau doua. Mai ales cand e vorba de un procuror cu 100 de dosare, ca dna procuror”,
a mai precizat Kovesi pentru Ziare.com.

Cu referire la numarul achitarilor din instanta si a dosarelor retrimise la procurori, sefa DNA a mai aratat ca statistica demonstreaza ca acestea nu difera cu mult fata de aceeasi perioada a anul trecut, multe dintre achitari fiind o consecinta a deciziei Curtii Constitutionale care a modificat definitia infractiunii de abuz in serviciu, scrie News.ro.

„Anul trecut in primele luni ale anului au fost achitate 104 persoane, anul acesta 67 de persoane, dintre care 37 erau invinuite pentru abuz in serviciu...Restituiri de dosare avem acelasi numar: 4 in primele sase luni ale anului trecut, 4 anul acesta”,
a completat Kovesi.

Directia Nationala Anticoruptie preciza intr-un raspuns transmis la solicitarea News.ro, ca procurorii Doru Tulus si Mihaela Moraru Iorga, pentru care sefa institutiei a cerut revocarea in 29 iunie, nu mai indeplinesc conditia bunei reputatii pentru a fi procurori in cadrul DNA, asa cum rezulta din Codul Deontologic al judecatorilor si procurorilor.

Citeste si:
VIDEO Laura Codruţa Kovesi, întrebată dacă va candida la prezidenţiale
 VIDEO Laura Codruţa Kovesi,...

Lui Moraru Iorga i se reproseaza ca nu a inregistrat un denunt conform procedurilor legale, iar lui Tulus ca a solutionat dosare in care era implicata o persoana cu care avea "raporturi civile", ceea ce i-ar fi afectat impartialitatea. De asemenea, Parchetul General a dispus joi incetarea delegarii celor doi procurori pe functii de sefi de serviciu in cadrul DNA.

Ulterior, procurorii DNA Mihaela Iorga, Doru Tulus si Marin Nicolae au sesizat Inspectia Judiciara acuzand ca procurorul sef al DNA se implica in ancheta privind inregistrarea unei sedinte a DNA, facand presiuni asupra procurorilor si solicitand teste cu detectorul de minciuni.

Pe 4 iulie, procurorul Mihaela Moraru Iorga a declarat, la iesirea de la CSM, unde a fost audiata la Sectia pentru procurori in cazul cererii se revocare formulate impotriva sa de catre sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, ca tensiunea dintre ea si procurorul sef a parut din cauza faptului ca a refuzat sa dea curs unor solicitari, dand exemplu un dosar in care Kovesi a cerut ca Elena Udrea sa fie retinuta, insa ea a impus masura controlului judicar.

Citeste si:
CCR: Procurorii nu mai pot bloca prescrierea faptelor
CCR: Procurorii nu mai pot...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.