USR anunta ca va depune miercuri, in Parlament, un proiect legislativ privind depolitizarea Curtii Constitutionale, care nu va permite unei persoane sa fie numita in functia de judecator daca a fost membru al vreunui partid politic in ultimii 9 ani, si care va institui si obligativitatea publicarii opiniilor separate, in urma controverselor privind noul regulament al Curtii.

"Partidul Uniunea Salvati Romania va depune, miercuri, un proiect de modificare a Legii de organizare si functionare a Curtii Constitutionale, care sa accentueze libertatea judecatorilor constitutionali de a formula opinii separate. Necesitatea proiectului de lege a aparut dupa ce in urma cu doar cateva zile motivarea unei decizii controversate a Curtii Constitutionale a Romaniei a fost publicata fara a mai include si opinia separata exprimata de judecatoarea Livia Stanciu", se arata intr-un comunicat al formatiunii.

Proiectul USR propune modificarea si completarea unor articole din Legea 47/1992 astfel incat sa "accentueze libertatea judecatorilor constitutionali de a formula opinii separate" si sa statueze obligativitatea publicarii opiniei separate in forma prezentata de autorul ei, fara nicio ingerinta din partea celorlalti judecatori.

Proiectul introduce, de asemenea, noi conditii pentru numirea in functia de judecator constitutional, respectiv cea de a detine titlul universitar de doctor in drept si cea de a nu fi fost membru intr-un partid politic in ultimii noua ani. Aceste conditii au rolul de a asigura indeplinirea criteriilor de integritate si de independenta politica a judecatorilor CCR.

"Curtea Constitutionala este o institutie fundamentala pentru democratia noastra. Desi sunt numiti de catre Camera Deputatilor, Senat si Presedintele Romaniei, judecatorii Curti Constitutionale trebuie sa fie impartiali, iar deciziile lor nu trebuie afectate de considerente de ordin politic. Pentru a da eficienta principiului independentei judecatorilor Curtii Constitutionale USR considera oportun a introduce intre criteriile de selectie a judecatorilor Curtii Constitutionale conditia ca acestia sa nu fi fost membri intr-un partid politic in ultimii 9 ani", a declarat deputatul Stelian Ion, membru in Comisia juridica.

Citeste si:
Măsurile fiscale propuse de Guvernul Ciolacu, analizate de CCR
Măsurile fiscale propuse de...

Curtea Constitutionala a adoptat joi o hotarare prin care presedintele forului va putea bloca publicarea oricarei opinii separate sau concurente daca se considera ca ele aduc critici CCR sau au caracter "sententios", "ostentativ" sau cu "tenta politica". Decizia a fost luata ca urmare a publicarii unor opinii separate in cazurile privind abuzul in serviciu si a Legii 90, care sunt criticate ca afectand caracterul obligatoriu al hotararilor Curtii.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.