Motiunea initiata de catre PSD si ALDE impotriva guvernului Grindeanu va fi dezbatuta si supusa votului, miercuri, de la ora 11, in plenul Camerelor reunite ale Parlamentului. Pentru prima data dupa 1989, un guvern trebuie sa treaca testul unei motiuni depuse de formatiunile care l-au sustinut la investire, insa rezultatul este incert in conditiile in care partidele de opozitie nu sunt dispuse sa-i ajute pe social-democrati sa-si darame propriul guvern, iar numarul sustinatorilor lui Grindeanu din randul parlamentarilor PSD este greu de evaluat.

UPDATE 13:38 Motiunea de cenzura a trecut cu 241 de voturi "pentru" si 10 voturi "impotriva". Au votat 248 de parlamentari. Pentru ca motiunea sa fie adoptata erau necesare 233 de voturi.

UPDATE 11:25 Şedinţa plenului reunit al Parlamentului în care se dezbate şi votează moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a început. La şedinţă sunt prezenţi 385 de parlamentari.

Şedinţa plenului reunit este condusă de către preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. În banca Guvernului se află doar Sorin Grindeanu, Victor Ponta şi Augustin Jianu.

UPDATE 09:50 - Sorin Grindeanu a ajuns la Parlament, unde se va vota motiunea de cenzura; premierul este in biroul lui Victor Ponta.

Premierul Sorin Grindeanu a ajuns miercuri, la Parlament, unde urmeaza sa fie sedinta plenului reunit al Camerei Deputatilor si Senatului unde se va dezbate si vota motiunea de cenzura impotriva Guvernului sau.

Sorin Grindeanu se afla in biroul deputatului Victor Ponta, care este si presedintele Comisiei pentru afaceri europene.

La ora 10.00 este programata sedinta grupurilor parlamentare reunite ale PSD si ALDE pentru a definitiva ultimele chestiuni cu privire la votul motiunii de cenzura.

Premierul Sorin Grindeanu se afla in situtia inedita in care se va prezenta in fata Parlamentului pentru testul votului de incredere cu o banca ministeriala aproape goala, intrucat cvasitotalitatea ministrilor si-au anuntat demisiile din Guvern. Singurul care i-a ramas alaturi din echipa initiala este ministrul Comunicatiilor, Augustin Jianu, la care se adauga Victor Ponta, numit secretar general al Guvernului in locul lui Mihai Busuioc.

Ce scrie in motiune

Sedinta va debuta cu o noua lectura a textului motiunii de cenzura, aceasta fiind citita prima data in plen duminica trecuta. PSD si ALDE au finalizat, duminica la pranz, textul motiunii de cenzura, document care are putin peste trei pagini si care se intituleaza ”Romania nu poate fi confiscata! Aparam democratia si votul romanilor”.
Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

In motiune se mentioneaza ca, la cinci luni de la instalarea Guvernului, coalitia de guvernare a facut o evaluare a activitatii Executivului, in urma careia a decis sa retraga sprijinul politic acordat Cabintelui. Decizia a dus la demisia a 25 din cei 27 de membri ai Cabinetului, care au inteles ”corect reponsabilitatea politica ce le revine in cadrul unei democratii constitutionale”, mentioneaza textul.

Documentul vorbeste in continuare de ”Guvernul” Ponta-Jianu-Grindeanu, pe care ii acuza de dispret fata de regulile democratice ale functionarii institutiilor.

Initiatorii sustin ca nu este vorba despre o motiune PSD-ALDE, ci despre ”un act de responsabilitate politica pe care trebuie sa il faca Parlamentul Romaniei pentru a prezerva constitutionalitatea functionarii democratice a statului, respectarea legii si a votului cetatenilor Romaniei”.

Citeste si:
Iulia Albu, primele declarații după ce a luptat în cursa pentru...
Iulia Albu, primele...

Dupa citirea din nou in plen a textului, Sorin Grindeanu va prezenta pozitia guvernului sau fata de motiune, dupa care va urma dezbaterea in plen, fiecarui grup parlamentar fiindu-i atribuit un numar de minute stabilite, in functie de ponderea sa, iar la final premierul va avea din nou cuvantul, inainte de a se trece la vot.

PSD are nevoie de 233 de voturi, pentru ca motiunea sa treaca

Motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu este semnata de 222 parlamentari de la PSD si ALDE. De la PSD, deputatii Victor Ponta si Alin Vacaru au refuzat sa semneze. De asemenea, 11 deputati PSD nu au fost prezenti duminica. De la ALDE, lipsesc trei semnaturi. Pentru ca motiunea sa treaca, este nevoie ca miercuri 233 de parlamentari sa voteze in favoarea acesteia.

Sansele de succes ale motiunii de cenzura sunt greu de evaluat. PSD si ALDE au impreuna 247 de parlamentari, insa este posibil ca o parte dintre acestia sa i se alature lui Sorin Grindeanu.

Citeste si:
Klaus Iohannis, după adoptarea moțiunii de cenzură. „Este momentul...
Klaus Iohannis, după...

In acest moment, PSD are 221 de parlamentari, PNL are 98, USR are 43, UDMR are 30, ALDE are 26, la fel ca PMP, minoritatile au 17, iar alti 3 parlamentari sunt neafiliati. PSD si ALDE au astfel impreuna 247 de parlamentari, peste numarul necesar pentru a darama Guvernul, insa nu se stie cu certitudine numarul celor nemultumiti de decizia luata de Comitetul Executiv National de a retrage increderea PSD in propriul guvern, in urma evaluarii initiate de catre Liviu Dragnea si prezentata, saptamana trecuta, membrilor CExN de catre Darius Valcov.

Negocieri esuate cu UDMR

In aceste circumstante, Liviu Dragnea a inceput negocierile cu UDMR pentru a se asigura ca motiunea va trece si cu voturile Uniunii, insa concesiile pe care era dispusa PSD sa le faca pentru aceste voturi au provocat nervozitate printre parlamentarii PSD din Transilvania si nu numai. Chiar daca negocierile nu s-au finalizat, mai multi parlamentari social-democrati s-au aratat nemultumiti de perspectiva instituirii zilei de 15 martie ca Ziua Maghiarilor din Romani si de scaderea pragului de la 20% la 10% de la care ponderea unei minoritati intr-o localitate impune folosirea in administratie si a limbii respectivei minoritati.
Citeste si:
Denivelări de asfalt la Podul de la Brăila la doar o lună de la...
Denivelări de asfalt la Podul...

In plus, negocierile cu UDMR nu au avut rezultatul scontat astfel ca, marti dupa-amiaza, presedintele Kelemen Hunor a anuntat ca parlamentarii Uniunii nu vor participa la plenul reunit in care se va vota motiunea de cenzura.

Presedintele PMP, Traian Basescu, a anuntat marti ca senatorii si deputatii partidului pe care il conduce nu vor participa la sedinta de plen reunit de miercuri in care va fi dezbatuta si votata motiunea de cenzura depusa de PSD si ALDE impotriva prim-ministrului Sorin Grindeanu. El a mai spus ca PSD si ALDE au incercat sa incerce 12 parlamentari PMP sa sustina prin vot motiunea de cenzura, insa cu un succes minim.

Celelalte doua partide de opozitie, PNL si USR, au anuntat ca vor fi prezente in sala de plen, dar nu vor participa la vot. Presedintele interimar al USR, Elek Levente, a anuntat, sambata, ca parlamentarii partidului nu vor vota la motiunea de cenzura initiata de catre PSD impotriva guvernului Grindeanu, USR sustinand ca singura iesire onorabila din criza ar fi convocarea alegerilor anticipate intrucat PSD si-a pierdut credibilitatea.

In ceea ce-i priveste pe cei 17 deputati ai minoritatilor nationale, inclinati in mod traditional sa sprijine majoritatea parlamentara, acum au decis sa voteze fiecare dupa cum ii dicteaza constiinta.

Grupul a hotarat ca fiecare membru al grupului sa voteze asa cum crede de cuviinta. Vom fi prezenti cu totii pentru ca neprezentarea reprezinta si ea o forma de a vota si niciunul dintre noi nu va sti cum voteaza colegul lui. Toti vor vota, sigur, cele trei variante: pentru, contra, abtineri. Niciunul dintre noi, insa, nici eu, nu va sti cum voteaza celalalt coleg al lui, ca in felul acesta grupul sa treaca protejat printr-o incercare la care n-a avut absolut niciun fel de contributie”, a declarat Varujan Pambuccian.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.