Trei comisii din Camera Deputatilor au fost convocate de urgenta pentru a dezbate un proiect de lege depus de UDMR la finalul lunii mai, prin care se scade pragul de 20%, cat este in prezent, la 10% al numarului persoanelor apartinand minoritatii nationale din totalul populatiei unei localitati, necesar ca autoritatile sa asigure folosirea limbii materne. De asemenea, proiectul prevede arborarea steagului secuiesc, scrie Hotnews.ro.

Sedinta comuna a comisiilor juridice, a drepturilor omului si cea pentru administratia publica s-a amanat luni seara, dupa 40 de minute in care deputatii au asteptat sa inceapa lucrarile, pentru a da un raport propunerii legislative pentru modificarea si completarea Legii nr.215/2001 a administratiei publice locale, din cauza ca reprezentantii UDMR si PSD nu s-au inteles asupra proportiei unei minoritati nationale in populatia unei localitati de la care folosirea in administratie a limbii respectivei minoritati devine obligatorie.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, declara, dupa discutiile cu UDMR, ca social-democratii nu ”vand” Transilvania, iar in privinta adoptarii chiar astazi in comisii a legii prin care ziua de 15 martie devine Ziua Maghiarilor din Romania, el a spus ca sunt si alte minoritati, precum turcii si tatarii, care au zile instituite prin lege.

PSD negociaza cu UDMR procentul unei minoritati necesar pentru introducerea limbii materne: pragul a scazut de la 20% la 10%

Liviu Dragnea a admis ca se negociaza cu UDMR proportia de populatie intr-o comunitate de la care minoritatile pot folosi limba materna in administratie. Dragnea a spus ca si fara voturile parlamentarilor UDMR, social-democratii au "o majoritate confortabila” pentru a vota motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu.

Deputatii UDMR doreau ca acest prag sa se scada la 10%, in timp ce social-democratii au fost de acord ca pragul sa ajunga la 15%, au declarat surse parlamentare, pentru News.ro. In aceste conditii, dupa 40 de minute in care deputatii celor trei comisii parlamentare au asteptat sa inceapa sedinta, presedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, i-a informat pe colegii sai ca sedinta se amana.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.215/2001 a administratiei publice locale prevede scaderea pragului de la 20% la 10% al numarului persoanelor apartinand minoritatii nationale din totalul populatiei unei localitati necesar pentru ca autoritatile sa asigure folosirea limbii materne.

Catalin Predoi (PNL): Este incalificabil ce ni se propune

Deputatul PNL Catalin Predoiu, membru in Comisia juridica, a declarat luni,la Parlament, ca suntem in fata unui „abuz” pe care PSD si ALDE il comit impotriva intereselor Romaniei. „Suntem azi in Parlament in fata unui abuz pe care PSD-ALDE il comit, nu numai impotriva intereselor Romaniei, dar si impotriva ideii de parlamentarism, chiar si impotriva ideii de convietuire pasnica intre majoritate si minoritate. Suntem in fata comisiei juridice, convocata nestatutar impreuna cu comisia pentru administratie publica si comisia petru drepturile omului la ora 18.00. Timp de 40 de minute, fara nicio explicatie, toti colegii din toate partidele au fost lasati sa astepte, in timp ce liderii PSD, liderii ALDE si liderii UDMR au negociat alaturi trocul pe care intentioneaza PSD sa-l faca pentru a-si mentine puterea domnul Dragnea in PSD si in Parlament”, a precizat liberalul.
Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Predoiu a sustinut ca este „incalificabil ceea ce ni se propune prin acest proiect de lege”, care „este in continuare subiect al acestui troc, este incalificabil modul in care principii fundamentale ale drepturilor omului, standarde privind protectia minoritatilor sunt calcate in picioare, tocmai pretinzandu-se respectul acestor standarde”.

Sedinta celor trei comisii pentru a relua discutia pe acest proiect de lege a fost amanata pentru marti, la ora 10.00.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.