Liderii PSD se reunesc miercuri, la Palatul Parlamentului, in sedinta Comitetului Executiv National pentru a stabili ce decizie iau cu privire la retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu, in conditiile in care presedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut prim-ministrului sa demisioneze, acesta refuzand in doua randuri sa faca un asemenea gest, dupa cum au precizat surse politice, pentru News.ro.

Soarta guvernului urmeaza sa fie transata de liderii social-democratilor, in contextul in care mai multi membri ai partidului sunt nemultumiti de activitatea Executivului si de intarzierea aplicarii unor masuri din programul de guvernare.

Membrii Comitetului Executiv National al PSD se vor reuni, miercuri, de la ora 16, la Parlament, pentru a decide care este calea de urmat in conditiile refuzului lui Sorin Grindeanu de a demisiona din functia de prim-ministru. In consecinta, trebuie sa se decida drumul de urmat: fie Grindeanu ramane premier in fruntea unui cabinet remaniat, fie se incearca fortarea plecarii sale prin retragerea sprijinului politic sau prin motiune de cenzura.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu si Liviu Dragnea au evitat sa aiba pozitii publice in ultimele doua zile, ei avand intalniri cu lideri ai partidului pentru a gasi o cale de mijloc in rezolvarea situatiei tensionate dintre formatiune si Guvern. Astfel, premierul ar fi trebuit sa participe, marti dimineata, la Conferinta “Jump to Smart 1.0”, biroul de presa al Guvernului anuntand insa ca Sorin Grindeanu si-a anulat prezenta la eveniment.

In cadrul unei sedinte de luni seara a social-democratilor, Liviu Dragnea i-ar fi reprosat lui Sorin Grindeanu intarzierile aplicarii unor masuri din programul de guvernare, printre care neimplementarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii si i-ar fi cerut demisia, spunandu-i ca ii va retrage spijinul politic, au afirmat surse politice, pentru News.ro.

Informatia a fost negata de presedintele executiv al PSD, Nicolae Badalau, care a sustinut ca nu a auzit pe nimeni care sa-i ceara demisia premierului Sorin Grindeanu. Social-democratul a afirmat insa ca partidul a descoperit ”extrem de multe” probleme la Guvern, iar prim-ministrul este cel care isi asuma intregul Cabinet.

Totusi, in cursul zilei de marti au aparut noi informatii legate de o noua intalnire dintre presedintele PSD si premier care s-a derulat intr-un mod asemanator intrevederii precedente: Dragnea a cerut demisia Guvernului, iar Grindeanu a refuzat.

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

Anterior, presedintele PSD si-a exprimat public de mai multe ori nemultumirea fata de membrii Guvernului, motiv pentru care a decis sa faca si o evaluare a activitatii acestora in cele sase luni de la preluarea mandatelor. Mai mult, el a afirmat, duminica seara, ca nu este exclusa o schimbare a Guvernului in ansamblul sau, in cazul in care partidul va ajunge la concluzia ca acest lucru este necesar.

Premiera in politica: PSD ar putea depune motiune impotriva propriului Guvern

De asemenea, ar exista si varianta ca PSD sa depuna o motiune de cenzura impotriva propriului Guvern, ceea ce ar fi o premiera pe scena politica, acest scenariu fiind insa negat de liderul social-democratilor.

Intrebat despre reactia partidului in cazul in care Sorin Grindeanu va refuza sa demisioneze, Liviu Dragnea a raspuns: ”Nici n-am vazut unde e soba, unde e drobul de sare si vorbim de drobul de sare de cateva zile (...) Nu cred ca Sorin Grindeanu va proceda ca Radu Vasile. Nu cred ca se va ajunge acolo dar, repet, nu stiu daca se va propune lucrul asta.”

Citeste si:
Denivelări de asfalt la Podul de la Brăila la doar o lună de la...
Denivelări de asfalt la Podul...

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a fost cea care a dat tonul criticilor la adresa guvernului si a premierului Sorin Grindeanu, mentionand chiar si numele catorva ministri cu care nu colaboreaza suficient de bine. Mai mult, ea a spus ca liderul social-democratilor, Liviu Dragnea, a acuzat ca nu se mai consulta cu premierul Sorin Grindeanu "ca la inceput",

Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, saptamana trecuta, ca exista ministere unde ritmul de lucru ar putea fi mai accelerat, iar acolo unde exista nemultumiri a discutat cu ministrii respectivi. „Sunt lucruri normale, lucram intr-o echipa. Ei isi doresc sa-si imbunatateasca activitatea si Guvernul sa performeze”, a spus Grindeanu.

UDMR la guvernare?

In contextul situatiei tensionate din PSD si a posibilitatii ca social-democratii sa se imparta in doua tabere – pro si contra Sorin Grindeanu, Liviu Dragnea a luat in calcul si cooptarea UDMR la guvernare.
Citeste si:
Dancila, in CExN al PSD: Nu imi voi da demisia. Nu iesim de la...
Dancila, in CExN al PSD: Nu...

In urma cu cateva zile, presedintele PSD a afirmat ca, in cadrul sedintei Comitetului Executiv National de miercuri, se poate lua in discutie si invitarea UDMR la guvernare, in conditiile in care el nu exclude aceasta posibilitate, avand in vedere ca reprezentantii Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania au propus intotdeauna oameni competenti in posturile guvernamentale.

Avand in vedere informatiile privind inlocuirea lui Sorin Grindeanu de la conducerea Guvernului, premierul a scris duminica, pe Facebook, ca Romania are astazi in fata mai multe oportunitati, care o pot indrepta decisiv pe drumul progresului si prosperitatii, dar ca pentru asta este nevoie de stabilitate si predictibilitate.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.