Politica 1 Iunie 2017 21:42
Presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat, joi, ca Legea salarizarii unitare ”nu-si respecta titlul”, pentru ca nu asigura echitate in sistemul bugetar, ba mai mult ”se va crea un haos fara precedent in Romania” in ceea ce priveste institutiile publice. Turcan a mai spus ca legea ascunde concedieri si diminuari de salarii, avand in vedere ca administratiile locale nu vor putea suporta salariile pe care trebuie sa le plateasca.

Raluca Turcan a afirmat, joi, intr-o conferinta de presa, ca ”Legea salarizarii unitare nu isi respecta nici macar titlul pe care il are”.

”Formula rezultata in urma dezbaterilor din comisiile de specialitate nu asigura echitate in sistemul bugetar, unitate in privinta modului de salarizare, unitate in functie de pregatire si de experienta. Mai mult decat atat, aceasta lege ascunde concedieri si micsorari de salarii. Trebuie sa fie limpede pentru toata lumea si trebuie demascata fatarnicia PSD. In momentul in care pentru administratiile publice locale nu exista grile de salarizare si sunt lasate la mana consiliilor locale toate salariile autoritatii locale, inseamna ca, intr-o suma pe care ei o au la dispozitie, trebuie sa asigure salariile angajatilor din subordine. Din nefericire, suma nu creste, angajatii din subordine vor privi spre angajatii din administratia publica centrala care au la aceeasi pregatire si experienta un alt nivel de salarizare, ii vor da in judecata pe cei din autoritatile publice locale, solicitandu-si drepturile si in felul acesta vor ajunge sa fie blocate”, a declarat Turcan.

”Se va crea un haos fara precedent in Romania in functionarea institutiilor publice locale”

”Deja se intampla lucrul aceasta pentru ca majorarile salariale au fost haotice, exista angajati ai autoritatilor publice din anumite judete care au dat in judecata pentru un nivel de salarizare egal cu al altor angajati din autoritati publice din alte judete, in mod justificat, pentru ca au aceeasi pregatire, aceeasi experienta, lucreaza in acelasi tip de institutie. Precedentul este deja creat, in conditiile in care actuala guvernare vine si spune: avem o administratie publica centrala cu o anumita grila de salarizare si o administratie publica locala care sa faca ce vrea cu salarizarile la nivel local, toti angajatii din adminsitratiile publice locale vor ajunge sa dea in judecata si sa fie evident motivati sa-si urmareasca respectarea drepturilor”, a mai spus Turcan.

Ea a apreciat ca exista si cresteri salariale prevazute in lege, dar ”societatea romaneasca trebuie privita in ansamblul ei si asa este firesc sa se raporteze un partid politic”.

Deputatii din comisia de munca au finalizat, marti seara, aproape in intregime dezbaterea Legii salarizarii, urmand ca raportul final sa fie redactat martea viitoare, zi in care actul normativ va intra si in plenul Camerei Deputatilor. Fata de varianta adoptata de Senat, deputatii au aprobat o serie de majorari de salarii si sporuri pentru mai multe categorii de functionari, dar au scazut indemnizatiile primarilor de orase, crescandu-le pe cele ale vicepresedintilor de Consilii Judetene, scrie News.ro.

Presedintele Klaus Iohannis a apreciat, luni, ca ”putin deplasata” speranta ca ar putea cere modificarea Legii salarizarii in sectorul public, in conditiile in care legea este un proiect asumat de catre PSD care va raspunde ”integral si definitiv” pentru aceasta lege.

Citeste si:
Concedieri în masă în România. Ciolacu: „Este normal să se întâmple...
Concedieri în masă în...

Legea salarizarii a fost adoptata de Senat, iar saptamana viitoare urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor, for decizional, care este asteptata sa dea votul final asupra actului normativ miercuri, 7 iunie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.