Politica 10 Mai 2017 08:53
Premierul Sorin Grindeanu a declarat, marti, ca plafonarea indemnizatiei de crestere a copilului nu este decisa de catre Guvern, fiind, in momentul de fata, doar o posibilitate.

”Haideti sa repunem acest subiect pe fasasul normal. Vorbim de acel plan de convergenta care a fost aprobat la ultima sedinta de guvern. Acolo nu se spune ca asta va fi actiunea, ci ca va exista o consultare si ca in urma acelei consultari exista aceasta posibilitate. Nu este luata decizia. 97%, pe cifre reale, din indemnizatii sunt sub 5.000 de lei in acest moment in Romania. Deci asta este realitatea, sub 5.000 de lei, nu sub 10.000. Despre lucrurile acestea vorbim. (...) Nu e luata nicio decizie, de aceea imi doresc sa reducem un pic tensiunea din acest punct de vedere”, a declarat Sorin Grindeanu.

Premierul a negat ca ar exista un proiect de act normativ care sa prevada plafonarea. ”E vorba de acel plan de convergenta, unde printre masurile pe care am putea sa le luam in perioada urmatoare - asta nu inseamna in urmatoarea saptamana, urmatoarea luna, ci pe o durata mai indepartata - ar putea fi si aceasta (...) unde se spune de posibilitatea plafonarii. Ca si posibilitate urmeaza a fi analizata daca e oportuna sau nu. (...) Discutam foarte mult de indemnizatii de peste 10.000 de lei. Eu sunt convins ca e vorba de un procent de sub 1%”, a precizat seful Guvernului.

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat marti, la Parlament, ca plafonarea indemnizatiilor pentru cresterea copilului va opri o inselatorie a statului roman, in urma acestei plafonari nefiind afectate foarte multe persoane din Romania, ci doar cele care „au bulversat” sistemul si care au primit sume foarte mari, arata News.ro.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marti, intrebat daca sustine propunerea ministului Muncii de plafonare a indemnizatiilor pentru cresterea copilului, ca nu mai raspunde la ”tot felul de idei venite din partea unora”, liderul social-democrat recomandandu-le colegilor sai sa fie ”mai rezervati cu proiectele”.
”Eu i-am rugat pe toti sa fie putin mai rezervati cu proiectele sau cu ideile pe care le au pana cand nu se contureaza proiectul complet in ceea ce priveste salarizarea si nu numai, si impozitul pe venit. O sa raspund la aceasta intrebare cand noi o sa finalizam toate discutiile. Nu mai raspund la tot felul de idei care vin din partea unora”, a spus liderul PSD.

Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

Intrebat daca sustine ca principiu plafonarea indemnizatiilor pentru cresterea copilului, Liviu Dragnea a raspuns: ”Nu”.

Introducerea obligatiei de plata de la 1 iunie 2017 a contributiilor datorate de angajatori la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata pentru salariatii cu timp partial de munca cu salariul sau cu venituri realizate sub nivelul salariului minim de 1.450 lei, majorarea accizei la tigarete cu 1% si o evantuala plafonare a indemnizatiei pentru cresterea copilului la un nivel maxim cuprins intre 5.000 – 10.000 lei sunt masuri pregatite de Guvern pentru cresterea veniturilor bugetare, a scris, vineri, Profit.ro.

Vicepremierul Sevil Shhaideh a declarat, duminica, la Antena 3, ca Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor fac "analize si calcule de impact" pentru o eventuala plafonare a indemnizatiei pentru cresterea copilului. Ea nu a precizat care ar fi cuantumul plafonarii, dar a anuntat ca Guvernul ia in calcul o posibila prelungire a perioadei de acordare a indemnizatiei, de la 2 ani la 4 ani.

Citeste si:
Oana Moșneagu și Vlad Gherman se pregătesc să devină părinși: Vrem...
Oana Moșneagu și Vlad Gherman...

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, in martie 2016, in calitate de for decizional, legea prin care indemnizatia de crestere a copilului a fost stabilita la 85% din veniturile parintelui si se acorda pentru o perioada de doi ani, fara niciun plafon. Pana atunci, plafonul maxim era de 3.400 de lei.

Aceste modificari adoptate de Parlament au fost puternic sustinute de PSD si criticate de Guvernul tehnocrat, care spunea ca nu sunt resurse bugetare. ”Nu putem tine cont de efortul bugetar daca vorbim de copii”, afirma in replica la acea vreme Rovana Plumb, care conducerea Comisia de munca a Camerei Deputatilor.

In 18 aprilie 2016, presedintele Iohannis a promulgat legea si i-a cerut premierului de atunci, Dacian Ciolos, sa gaseasca solutiile necesare aplicarii legii, solicitandu-i sa nu priveasca aceasta chestiune dintr-un punct de vedere exclusiv contabil, deoarece legea este foarte importanta pentru Romania

Citeste si:
Cristina Cioran a rămas o mamă singură. Cine o ajută cu creșterea...
Cristina Cioran a rămas o...

Prevederile au intrat in vigoare la 1 iulie 2016.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.