Politica 5 Mai 2017 08:34
Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi seara, la Ierusalim, ca e un lucru foarte bun ca a fost respins amendamentul care prevedea gratierea pedepselor pentru mita si trafic de influenta, reafirmand ca nu l-a sustinut, dar ca Executivul este deschis "la anumite idei bune, insa care sa nu se refere la asemenea amendamente".
"Punctul de vedere al Guvernului a fost ca nu sustine acest amendament, ca sustine forma care a fost adoptata in proiectul de lege in Guvern, iar ce tine de gratierea unor fapte de coruptie (...) nu sunt de acord cu aceste amendamente, nu sustin si nu sustine nici Guvernul aceste lucruri. (...) Suntem deschisi la anumite idei bune, dar care sa nu se refere la asemenea amendamente", a declarat premierul Sorin Grindeanu pentru news.ro, relateaza HotNews.

Seful Executivului a precizat ca a vorbit cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader, dupa ce comisia juridica a Senatului a aprobat gratierea pedepselor pentru mita si trafic de influenta si s-a asigurat ca reprezentantul Guvernului nu a sustinut amendamentul respectiv.

"Am vorbit cu ministrul Justitiei sa-l intreb daca a fost prezent ieri sedinta comisiei juridice. A fost prezent un secretar de stat care a sustinut punctul de vedere al Guvernului si care nu a sustinut amendamentul facut ieri de un senator. Lucurile sunt clare din punctul meu de vedere: forma pe care am trimis-o (la Parlament - n.r.) si care are aviz din partea Guvernului este cea pe care o sustin", a precizat Grindeanu.

Intrebat daca se cere o discutie aprofundata in coalitia de guvernare din acest punct de vedere, premierul a subliniat ca fiecare parlamentar are dreptul la initiative legislative fie ca este vorba de amendamente, sau de proiecte de legi.

"Ministerul Justitiei este intr-un amplu proces de consultare sau de promovare a unor proiecte sau pachete de legi in acest domeniu extrem de important. Fie ca vorbim de legile justitiei pe care a vorbit mult ministrul Justitiei, fie ca vorbim de cel care se afla in dezbaterea public - acel proiect de punere in acord al decizilor Curtii Constitutionale cu Codul penal si Codul de procedura penala - fie ca vorbim de o larga consultare asa cum de fapt a si transmis ministrul Tudorel Toader despre actualizarea Codul penal si de procedura penala. Parca am avut prea multe decizii ale CCR care spun ca anumite articole din Codul penal si Codul de procedura penala nu sunt constitutionale. (...) E un proces care in mod obligatoriu trebuie sa fie transparent, care trebuie sa fie supus dezbaterii publice, astfel incat proiecte de un asemenea impact sa fie adoptate de Parlament pentru ca acolo e locul in care trebuie a fi adoptate dupa aceasta consultare foarte larga. Asta este calea pe care Guvernul va merge in acest domeniu", a subliniat seful Guvernului.

"Din ce am vazut, astazi lucrurile au fost clarificate in sensul ca au fost respinse aceste amendamente, ceea ce e un lucru foarte bun si sunt convins ca asemenea derapaje vor fi clarificate asa cum a fost clarificat si acest aspect (...) astfel incat sa nu avem accidente de acest fel", a conchis Grindeanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.