Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, la Antena 3, ca nu se poate sa nu existe un prag al prejudiciului in cadrul infractiunilor de abuz in serviciu, dar valoarea acestuia va fi stabilita in Parlament, in baza proiectului de lege elaborat de Ministerul Justitiei, urmand totodata sa aiba loc si o ampla dezbatere cu privire la aceasta chestiune.

„Asa cum au spus si multi magistrati, nu este corect ca sa se lase la aprecierea judecatorului sa decida daca se poate decide un prag sau nu. Pe de alta parte, ministrul Justitiei nu este seful Parlamentului. Parlamentul va decide, pe baza acelui proiect de lege, in consonanta cu decizia Curtii Constitutionale, cu deciziile CCR, care este calea corecta de urmat”, a afirmat Liviu Dragnea, intrebat daca ar trebui sa existe un prag in privinta infractiunilor de abuz in serviciu.

Liderul PSD a tinut sa precizeze ca nu se poate sa nu existe un astfel de prag, Parlamentul urmand sa decida valoarea acestuia.

„Nu vreau sa ma antepronunt, dar va spun in seara asta ca nu se poate sa nu exite un prag, poate sa fie un leu, poate sa fie 100 lei, poate sa fie 1.000 lei. Comisia de la Venetia, deciziile CEDO au spus lucrul acesta. Avem decizia CCR foarte clara care a spus ca sunt obligatorii si prevederile din incheierea de sedinta, adica din dispozitiv, dar si din considerente. Va ajunge proiectul de lege in Parlament si acolo vom dezbate pe larg”, a conchis Liviu Dragnea.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, in 5 aprilie, ca a fost elaborat si va fi trimis Parlamentului proiectul de lege pentru modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala in conformitate cu deciziile Curtii Constitutionale si a reafirmat ca nu va pune un prag pentru abuzul in serviciu, dar, "daca legiuitorul va aprecia pe parcurs sa impuna un prag, are libertatea sa o faca".

"Am elaborat proiectul de lege privind modificarea Codului penal si Codului de procedura penala, pentru punerea lor in acord cu deciziile Curtii Constitutionale. Modificarile vizeaza strict punerea de acord a codurilor cu deciziile Curtii Constitutionale, nimic mai mult, nimic mai putin", a spus ministrul Justitiei.

Tudorel Toader a spus ca proiectul de lege nu prevede un prag pentru abuzul in serviciu, dar, "daca legiuitorul va aprecia pe parcurs sa impuna un prag, are libertatea sa o faca".

"Eu voi da drumul la proiectul de lege fara prag (pentru abuzul in serviciu - n.r.), pentru ca in dispozitivul Curtii Constitutionale nu se vorbeste de prag, ci de natura reglementarii obligatiei. Proiectul de lege il voi da cu aprobarea Guvernului si il voi trimite in dezbatere parlamentara. Va trece pe la comisiile juridice, apoi la plenul celor doua camere. (…) Va rog sa acceptati ideea ca stiu bine continutul si ratiunile deciziei Curtii Constitutionale referit la abuzul in serviciu, pentru ca eram judecator la CCR si stiu considerentele decizie, pentru ca am participat la redactare”, a adaugat Toader.

Ulterior, ministrul Justitiei a declarat, pentru News.ro, ca a trimis pachetul de legi privind justitia la Consiliul Superior al Magistraturii, Directia Nationala Anticoruptie, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, precum si la Ministerul Public, termenul pentru primirea eventualelor propuneri fiind 13 aprilie.

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.