Guvernul intentioneaza sa introduca, de la 1 ianuarie 2018, doar doua rate de impozitare a veniturilor globale, de 0% pentru venituri lunare de sub 2.000 lei si de 10% peste acest nivel, iar declaratiile fiscale vor fi facute pentru veniturile globale de catre consultanti platiti din bani publici, potrivit ministrului Finantelor, Viorel Stefan. Guvernul va extinde si cotele dedictibile, cele mai mari fiind pentru familiile cu copii.
"Cu siguranta nu vorbim decat de doua cote de impozitare: zece si zero. Astazi avem 16% si avem zero la pensiile sub 2.000 de lei", a spus Viorel Stefan, miercuri seara, la Antena 3.

Guvernul spera ca prin acest nou sistem sa largeasca baza de impozitare, desi legislatia actuala obliga contribuabilii sa declare toate veniturile.

"Vorbim de un nou sistem de gestionare a impozitului pe venit, nu vorbim de un nou impozit. Incepand cu 1 ianuarie (2018), venitul salarial va fi impozitat cu 10%, nu cu 16%. Alaturi de veniturile salariale se vor contoriza si veniturile din alte surse, ati dat exemplul cu drepturile de autor", a spus Stefan.

Statul va introduce un plafon de cheltuieli deductibile

"E un plafon, care este astazi de 40%, pana la care se apreciaza ca nu reprezinta venit, ci cheltuieli obligatorii pentru a realiza venitul. Acest plafon de 40% se scoate din calcul si diferenta de 60% se alatura veniturilor de natura salariala", a precizat Viorel Stefan.

Potrivit declaratiilor ministrului, statul ar putea impune mai multe praguri de deductibilitate, de 20% in cazul veniturilor din chirii - 20% fiind rata cheltuielilor considerate obligatorii pentru realizarea veniturilor din chirii.

Pentru stabilirea impozitelor, se calculeaza veniturile cu deducerile aferente pe fiecare categorie

"Se creeaza o baza de impozitare prin cumularea tuturor veniturilor de acest gen, dar cu precizarea ca fiecare venit are o caracteristica a lui de a se introduce in baza de impozitare. Dupa care se diminueaza cu sumele rezultate din drepturile de deducere", a spus ministrul.

PSD intentioneaza sa introduca si deduceri fiscale pentru copii, pentru familiile cu venituri lunare de cel mult 10.000 lei.

"Si aici vorbim despre - ce spunea domnul presedinte Dragnea - familiile care realizeaza un venit sub 5.000 de lei pe luna si au copii vor beneficia de o deducere de 1.600 de lei pentru fiecare copil. Familiile care au intre 5.000 si 10.000 de lei vor beneficia de o deducere de 1.200 de lei. Familiile cu venituri mai mari nu vor beneficia de aceasta deducere", a precizat Stefan.

De asemenea, deducerile actuale pentru contributiile la fonduri private de pensii vor fi mentinute si ar putea fi introduse si deduceri pentru abonamente la retele private de sanatate sau taxe de scolarizare.

Noul sistem de impozitare urmeaza sa fie discutat cu societatea civila si cu mediul de afaceri, promite ministrul Finantelor.

Intrebat cum va suporta bugetul cresterile de salarii si scaderile de impozite promise de la 1 ianuarie 2018, ministrul a sustinut ca aplicarea noului sistem de impozitare va creste baza de impozitare.

Legea va introduce si conceptul de gospodarie definita fiscal, pentru care se vor face declaratiile fiscale de catre un consultant, scrie News.ro.

"Consultantul fiscal este medicul gospodariei fiscale. El va fi profesie liberala, va beneficia de un onorariu de angajament din partea Ministerului Finantelor, asa cum medicul primeste plata de la Casa de Sanatate. Acest consultant fiscal va fi platit de catre Ministerul Finantelor in functie de cate gospodarii are inregistrate. Acest consultant fiscal va completa declaratia fiscala pentru gospodaria respectiva, el fiind foarte bun cunoscator al legii", a explicat Stefan, spunand ca onorariul acestora va fi "suficient de tentant".


El a sustinut ca ar fi nevoie de aproximativ 35.000 de consultanti fiscali, iar un consultant ar putea sa asiste, in medie, 200 de gospodarii.

Gospodaria fiscala se poate constitui din mai multe persoane indiferent daca sunt sau nu rude, care au un singur reprezentant in raport cu Fiscul, potrivit proiectului PSD.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.