Presedintele PMP, Traian Basescu, a afirmat, marti, la B1 TV, ca o lege a salarizarii bugetarilor corecta ”te face sa ramai in istorie” si ca principiile pe baza carora este conceput proiectul anuntat de catre Liviu Dragnea, presedintele PSD, sunt echitabile, chiar daca Dragnea, ca politician, ”este o panarama”.

”O lege a salarizarii asezata pe criterii corecte te face sa ramai in istorie. Romania se zbate de vreo 20 de ani sa aseze o lege o lege corecta a salarizarii. Va rog sa nu ma credeti ca sunt un sustinator al lui Dragnea si Tariceanu, dar sunt prea experimentat ca sa nu recunosc niste lucruri”, a declarat fostul presedinte.

Traian Basescu a afirmat ca proiectul prezentat are la baza principii echitabile: salariul sefului sa fie mai mare decat cel al subalternului, salariul pentru cei cu studii superioare sa fie mai mare decat al celor cu studii medii, iar salariul pentru demnitati publice sa fie mai mare decat cel pentru functii de conducere, scrie News.ro.

La observatia moderatorului ca a ajuns sa-l laude pe presedintele PSD, Traian Basescu a raspuns: ”Dragnea, ca om politic, este o panarama dar la experienta mea, la varsta mea, nu mai fac din orice un joc politic.”

In afara de stabilirea unor raporturi echitabile intre salariile diferitelor categorii de bugetari, un alt avantaj pe care il vede Traian Basescu este ca va duce la diminuarea fondului de pensii.

”Romania, vrea - nu vrea, intra intr-un proces de ajungere din urma a salariilor medii din Uniunea Europeana (...) Avantajul acestui proces in derulare si care nu poate fi impiedicat este ca va diminua deficitul la fondul de pensii. Sursa de venit pentru pensii este CAS-ul care se pune pe salarii. Avem un dezavantaj ca acest lucru se produce la angajatii statului, deci cheltuieli mai mari cu personalul, dar si avantajul ca marirea contribuie la diminuarea deficitului fondului de pensii”, a spus liderul PMP.

Basescu a avertizat ca marirea salariilor bugetarilor va duce la inflatie

”Nu neaparat inflatia generata de prea multi bani de piata, ci inflatia controlata, eventual de Banca Nationala. Asta inseamna ca Guverul iti da cu o mana si iti ia cu cealalta prin deprecierea monedei nationale sau prin cresterea preturilor”, a explicat Basescu.
Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

Intrebat daca estimeaza ca guvernatorul Bancii Nationale va ajuta guvernarea PSD sa implementeze proiectul Legii salarizarii unitare cu pretul unei inflatii crescande, Basescu a raspuns: ”Din cate il stiu eu pe Mugur Isarescu nu o sa spuna niciodata ca o face, dar o va face. Nu o sa o spuna public, dar o sa ne tot miram ca se depreciaza leul.”

Un medic rezident ar urma sa aiba un salariu de peste 5.000 de lei in 2018, in timp ce salariul unui medic primar gradul V la ATI ar urma sa ajunga la 16.672 de lei, conform proiectului legii salarizarii unitare prezentat de liderul PSD Liviu Dragnea. Salariul unui profesor universitar ar urma sa fie peste cinci ani de 13.000 de lei, iar al unui invatator va fi 5.465 de lei. Un bibliotecar cu vechime maxima si cu studii superioare ar urma sa incaseze lunar in 2022 6.643 de lei.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat, luni, la Antena 3, ca proiectul Legii salarizarii unice va fi semnat, in calitate de iniatiatori, de catre parlamentarii social-democrati in cursul zilei de joi, la Sinaia, la ceremonie fiind invitat si presedintele ALDE, Calin Popescu-Tariceanu.

Citeste si:
Descoperă Belgia prin orașele sale medievale. Informații și detalii...
Descoperă Belgia prin orașele...

El a precizat ca promovarea proiectului ca initiativa parlamentara se face pentru accelerarea procedurii de adoptare. ”Joi vom semna legea ca initiativa parlamentara. Primul-ministru si ministrul Muncii ne-a spus mie si domnului Tariceanu ca, in opinia lor, cea mai buna varianta sa o transformam in initiativa parlamentara pentru a castiga timp. Un proiect de lege al Guvernului inseamna 30 de zile de dezbateri, consultari, dupa care vine la Parlament si se intampla acelasi lucru. Atunci de ce sa nu facem lucrurile impreuna? Cel mai bine este ca acele discutii si dezbateri sa aiba loc in comisiile de specialitate”, a spus Liviu Dragnea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.