Curtea Constitutionala (CCR) a respins marti, cu unanimitate de voturi, exceptia de neconstitutionalitate ridicata la prevederea din Legea avocaturii care le interzice acestora sa mai profeseze daca au fost condamnati penal, dar au declarat neconstitutionala sintagma ”de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei”. Potrivit unor surse din CCR, speta este similara cu prevederea din Legea 90/2001 care le interzice condamnatilor penal sa fie membri ai Guvernului.

CCR a respins ca neintemeiata exceptia de neconstitutionalitate la art. 27 lit. d) din Legea 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, care interzice celor condamnati penal sa isi mai poata exercita profesia.

Articolul 27 lit. d) prevede: ”Calitatea de avocat inceteaza daca avocatul a fost condamnat definitiv pentru o fapta prevazuta de legea penala si care il face nedemn de a fi avocat, conform legii”.

Totodata, Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate la articolul 14 lit. a) din Legea avocaturii si a constatat ca sintagma „de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei” este neconstitutionala.

Motivul admiterii exceptiei este ca redactarea respectivei sintagme ”este lipsita de claritate si precizie, avand in vedere ca nu se precizeaza in mod clar acele infractiuni care aduc atingere prestigiului profesiei de avocat. Asa fiind, necircumstantierea expresa a acelor infractiuni care sunt de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei de avocat lasa loc arbitrariului, facand posibila aplicarea diferentiata a sanctiunii excluderii din profesie, in functie de aprecierea subiectiva a organelor competente”, se arata intr-un comunicat de presa transmis de CCR.

Exceptia a fost ridicata de catre fostul judecator Dumitru Rebegea, de la Tribunalul Prahova, condamnat in 2013 la cinci ani si jumatate de inchisoare pentru coruptie. Dupa iesirea din magistratura, Rebegea a devenit, in 2012, avocat la Baroul Dambovita, dar a fost exclus un an mai tarziu, dupa ramanerea definitiva a deciziei de condamnare. Dumitru Rebegea a atacat in contecios administrativ la Curtea de Apel Bucuresti excluderea sa din Barou si, in cadrul procesului, a ridicat exceptia de neconstitutionalitate la art. 27 lit. d) si la art. 14 lit. a) din Legea avocatilor.

Surse din CCR afirmau, la inceputul lunii martie, ca speta privind Legea 90/2001 care le interzice condamnatilor penal sa fie membri ai Guvernului este similara cu exceptia de neconstitutionalitate ridicata la Legea avocaturii.

Curtea Constitutionala a amanat, din nou miercuri, pana in 27 aprilie, luarea unei decizii in privinta Legii 90/2001 care interzice persoanelor condamnate penal sa detina functii in Guvern.

Citeste si:
Polițistul care l-a ucis pe George Floyd a fost condamnat la 21 de...
Polițistul care l-a ucis pe...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.