Fostul presedinte Ion Iliescu a sosit, joi dimineata, la sediul Parchetului, unde urmeaza sa fie audiat in dosarul Revolutiei.

UPDATE: Intrebat, la iesirea de la audieri, daca se simte vinovat, Ion Iliescu a declarat: "Pentru ce? … Trebuie sa ai discernamant (sa pui aceasta intrebare, n.r.)”. Ion Iliescu s-a urcat apoi in masina care il astepta la intrarea in sediul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a plecat fara sa mai faca alte declaratii despre audierea sa in dosarul Revolutiei.

Este un dosar care dureaza de 27 de ani si in care pana acum nicio persoana care a preluat puterea dupa 1989 nu a fost trimisa in judecata.

Dupa 27 de ani de tergiversari, Parchetul General a decis sa redeschida Dosarul Revolutiei si sa investigheze, in rem, infractiuni impotriva umanitatii: „Din modul in care s-a produs acest atac reiese existenta unui plan dupa care s-a actionat”.

Infractiunile impotriva umanitatii nu se prescriu, relateaza Digi24.

Fostul prim-ministru Petre Roman, europarlamentarul Laszlo Tokes, directorul Teatrului National Bucuresti, Ion Caramitru, fost membru al Biroului Executiv al Consiliului Frontului Salvarii Nationale, si scriitorul Mircea Dinescu, participant la Revolutia din 1989, au fost deja audiati in ultima vreme in legatura cu acest dosar.

Procurorii militari vorbesc deschis despre greselile facute in Dosarul Revolutiei. Ancheta inceputa in anul 1990 este plina de erori, omisiuni si neglijente. In primele luni ale anului 1990, procurorii din toata tara au deschis 4544 de dosare penale.

Pana in anul 1995 au fost trimise in judecata doar 275 de persoane printre care: 25 de generali, 114 ofiteri si 87 de civili. Majoritatea a facut parte din regimul comunist. Nicio persoana din grupul care a preluat puterea dupa 22 decembrie 1989 nu a ajuns in fata judecatorilor. Anchetatorii au ajuns la concluzia ca de vina pentru multe dintre vietile pierdute ar fi chiar tocmai cei care au luat puterea, dupa fuga lui Nicolae Ceausescu.

Citeste si:
Tipuri de parchet din lemn: Ghidul tău absolut
Tipuri de parchet din lemn:...

Initial, procurorii militari au spus ca in Romania a existat un vid de putere in perioada 22- 27 decembrie 1989. Astfel, nimeni nu poate fi tras la raspundere pentru deciziile luate in acea perioada in care au fost inregistrate cele mai multe decese. „Nu a fost revolutie, a fost o lovitura de stat”, spunea generalul in rezerva Iulian Vlad, fost sef al Securitatii.

Dupa analiza facuta de sefii parchetului s-a ajuns la concluzia ca exista documente clare care dovedesc ca puterea fost preluata inca din 22 decembrie 1989 de catre Consiliul Frontului Salvarii Nationale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.