Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marti, ca nu s-a discutat despre promovarea unei noi ordonante de urgenta pentru modificarea codurilor penale, dar dupa ce se va decide noul ministru al Justitiei, trebuie sa fie organizata o dezbatere despre toata legislatia din justitie, inclusiv deciziile Curtii constitutionale, iar in acestea sa fie implicate si asociatiile magistratilor, Consiliul Europei si Comisia de la Venetia, pentru ca este vorba despre drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor romani.

"Eu i-am spus primului-ministru si in particular, si public, spun si acum, dupa ce vor decide noul ministru de la Justitie, cred ca Ministerul Justitiei, impreuna cu comisiile juridice si cu Parlamentul, vor trebui sa organizeze, intr-un termen rezonabil, o dezbatere serioasa despre toata legislatia din justitie, inclusiv despre deciziile Curtii Constitutionale”, a spus Liviu Dragnea, intrebat ce se va intampla mai departe dupa abrogarea OUG 13 prin care au fost modificate codurile penale.

Liviu Dragnea a precizat ca vrea sa fie implicate in aceste dezbateri Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, Asociatia Magistratilor din Romania, care „nu au fost prea mult consultate sau aproape deloc”, dar si Consiliul Europei si Comisia de la Venetia.

"Trebuie o discutie foarte serioasa despre aceste probleme, pentru ca este vorba despre o legislatie care se refera la drepturile si libertatile fundamentale a cetatenilor romani”, a adaugat presedintele PSD, dupa judecarea la instanta suprema a unui nou termen in dosarul in care este acuzat de instigare la abuz in serviciu.

Dragnea a precizat ca acum exista si o decizie a Curtii de Apel Alba-Iulia de anulare a unei pedepse pentru abuz in serviciu, la care nu s-ar fi ajuns daca OUG 13 nu ar fi fost abrogata.

"Pe de-o parte, nu aparea o asemenea decizie, iar pe de alta parte, daca s-ar fi dat inainte in guvernarea Ciolos, atunci cand au adoptat acea ordonanta, sa tina cont si de aceste decizii ale Curtii Constitutionale, nu mai exista situatia in care sa apara aceasta practica neunitara”, a adaugat Dragnea.

El a aratat ca din deciziile Curtii Constitutionale sunt obligatorii si prevederile din considerentele deciziei privind abuzul in serviziu, dar si din dispozitivul acesteia, scrie News.ro.

"Prin considerente si dispozitiv se refera Curtea la trei lucruri: de a se stabili o limita a pagubei, de a se stabili intensitatea vatamarii, precum si de a se indica legea care se incalca”, a precizat Dragnea.

Citeste si:
Președinta CE cere ca Putin să fie adus în fața justiție
Președinta Comisiei Europene...

Intrebat, in contextul in care a declarat ca este „indragostit vesnic de adevar”, ce ar alege acum, de Ziua Indragostitilor, intre libertate si adevar, Dragnea a spus: „Adevarul. Eu respect aceasta zi, nu vreau sa inhib niciun demers, dar eu nu am fost crescut cu ziua Sfantului Valentin, pentru mine ziua dragostei o reprezinta Dragobetele. Si, sigur, este frumos ca vorbim in aceasta cladire (sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, n.r.), unde este foarte multa dragoste, despre Ziua Indragostitilor”.

Curtea de Apel Alba Iulia a emis prima decizie in care constata dezincriminarea unor prevederi ale infractiunii de abuz in serviciu si a stabilit incetarea executarii pedepsei de trei ani de inchisoare cu suspendare data in cazul fostului secretar general al Consiliului Judetean Hunedoara Dan Daniel, acuzat ca ar fi intervenit intr-un concurs organizat la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Instanta si-ar fi putut baza decizia pe hotararea Curtii Constitutionale din 15 iunie 2016, care mentinea abuzul in serviciu, dar dadea o alta interpretare sintagmei "indeplineste in mod defectuos".

Citeste si:
Ciucă: Fermierii români au nevoie de ajutor, pentru ca legislația...
Ciucă: Fermierii români au...

Modificari ale articolului 297 alin. 1 privind abuzul in serviciu au fost aduse si prin OUG 13, insa acestea nu s-au limitat doar la decizia CCR din iunie 2016, ci au adus mai multe completari. Ordonanta 13 adoptata in 31 ianuarie de Guvern a fost abrogata cinci zile mai tarziu printr-o alta Ordonanta de Urgenta, astfel ca acele moodificari si completari nu sunt, in prezent, in vigoare.

OUG 14, care abroga ordonanta de modificare a codurilor penale, a fost aprobata, marti, in unanimitate de Senat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.