Motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu contine o serie de critici dure la adresa coalitiei PSD-ALDE, pe care PNL si USR o acuza de legalizarea furtului prin adoptarea ordonantei de urgenta privind modificarea codurilor penale si a proiectului de lege privind gratierea.

”Renuntati la legalizarea furtului in Romania (...) Romanii nu vor gratierea si salvarea politicienilor corupti. Legiferarea in folos propriu nu este o solutie pentru Romania pentru ca nu face decat sa slabeasca statul de drept si sa ne slabeasca ca natiune. Va somam sa renuntati la actiunile impotriva respectarii legii, sa renuntati la a proteja si a atenta la viata, siguranta si viitorul romanilor. Nu va mai ascundeti in spatele unui vot pe care cetatenii vi l-au acordat cu buna credinta si deschideti larg ochii pentru a vedea ca nu guvernati o Romanie minoritara a celor corupti”, se arata in textul motiunii de cenzura, obtinut de News.ro.

Domnule prim-ministru (...) promovati dezincriminarea mascata a unor infractiuni de coruptie sau asimilate coruptiei, o masura legislativa cu dedicatie, in favoarea clientilor si liderilor politici ai PSD-ALDE. O astfel de masura afecteaza grav viata de zi cu zi a cetateanului, modul in care acesta se raporteaza la tot ceea ce inseamna lege (...) In urma adoptarii acestor masuri, oamenii vor putea interpreta ca respectarea legii are caracter facultativ si ca, in Romania zilelor noastre, daca esti puternic, daca esti la putere si in gasca care trebuie, bratul legii nu te poate atinge, indiferent ce ilegalitate ai comis”, mai scriu cei de la PNL si USR.

Autorii demersului spun ca una dintre cele mai grave modificari aduse infractiunii de abuz in serviciu este eliminarea interdictiei de a ocupa o functie publica in cazul savarsirii acestei infractiuni. ”Este greu de acceptat ca cel care a savarsit o infractiune de acest gen, in exercitarea functiei, cu intentie, sa ocupe aceeasi pozitie in continuare”, se mai arata in document.

”Circumscrierea infractiunii de conflict de interese doar la faptele in urma carora a castigat un folos sotul, o ruda sau afin pana la gradul II, este practic o golire de sens a acestei prevederi legale si o dublare a reglementarii infractiunii de luare de mita (...) Nu puteam accepta dezincriminarea neglijentei in serviciu, care poate avea efecte deosebit de grave (...) Consideram ca limita minima a prejudiciului de la care fapta devine penala este lipsita de sens si solicitam renuntarea la aceasta. Prejudiciile aduse persoanelor sunt grave si daca sunt cuantificate la 5.000 de lei. Limita de 200.000 de lei este stabilita arbitrar, in laboratoarele de partid, cu un destinatar clar si direct”, mai arata semnatarii motiunii de cenzura.

Citeste si:
Klaus Iohannis, după adoptarea moțiunii de cenzură. „Este momentul...
Klaus Iohannis, după...

Ei mai spun ca stabilirea unui termen pentru realizarea denuntului va avea efecte deosebit de grave in societate si va conduce la instaurarea unui principiu al impunitatii.

"Dragnea si Grindeanu pregatesc un atentat romanilor"

Nu putem asista impasibili la atentatul pe care Guvernul PSD al domnilor Dragnea si Grindeanu il pregatesc romanilor prin adoptarea unor acte normative prin care se urmareste modificarea codului penal si de procedura penala precum si gratierea unor pedepse. Sub masca respectarii unor decizii ale unor instante interne sau internationale, Guvernul girat de domnii Dragnea si Tariceanu loveste in ceea ce inseamna siguranta romanilor si a intereselor lor legitime. Suntem in fata unor acte normative menite sa exonereze si sa faca scapati o serie de llideri politici ai PSD-ALDE, care au primit condamnari din partea instantelor romanesti”, se arata in textul motiunii de cenzura a PNL si USR.
Citeste si:
Viorica Dăncilă: „Eram premierul României, nu sluga lui Dragnea”
Viorica Dăncilă, despre...

Liberalii si parlamentarii USR arata in motiune ca dovada faptului ca in realitate coalitia PSD-ALDE nu are ca obiectiv real solutionarea problemei supraaglomerarii din inchisori consta in aceea ca prin actele normative propuse sunt gratiate si pedepsele cu suspendare. ”Aici se afla, de fapt, cheia acestei reglementari: stergerea cu buretele a condamnarilor unor lideri ai coalitiei aflate la guvernare, in frunte cu presedintele PSD, Liviu Dragnea (...) In loc sa adoptati masuri concrete care sa rezolve in mod real problema supraaglomerarii din penitenciare si a incalcarii drepturilor omului in aceste institutii, dumneavoastra alegeti calea salvarii unor personaje politice condamnate, in detrimentul sigurantei romanilor”, se mai arata in document.

PNL-USR: "Infractori periculosi vor fi eliberati"

Autorii motiunii atrag atentia ca gratierea colectiva va conduce la reducerea gradului de siguranta publica in conditiile in care infractori periculosi vor fi eliberati. De asemenea, ei afirma ca proiectul de lege privind gratierea, in forma elaborata de Guvern, nu va rezolva in niciun fel situatia din penitenciare, avand un impact nesemnificativ.
Citeste si:
Dancila: Guvernul Orban a sfidat Romania cu cele 25 de OUG-uri adoptat
Dancila: Guvernul Orban a...

Sunt citate exemple ale altor state unde jumatate dintre cei gratiati s-au intors in penitenciare dupa ce au comis noi infractiuni. Semnatarii motiunii de cenzura aduc cateva critici punctuale proiectului de lege privind gratierea: limita de cinci ani pentru gratierea pedepselor este prea mare, prezenta pe lista infractiunilor gratiate a celor de serviciu, inexistenta unei justificari pentru gratierea amenzilor penale.

PNL si USR au depus miercuri motiunea de cenzura, pentru care au strans 124 de semnaturi.

Conform Constitutiei, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii. Motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere.

Citeste si:
Mai mulți bani la alocații și pensii din 2022. Turcan: „Atât s-a...
Mai mulți bani la alocații și...

Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea in Parlament.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.