Premierul Sorin Grindeanu a declarat, duminica, la Antena 3, ca institutiile de siguranta nationala vor putea functiona si cu bugetele reduse, pentru ca sunt oricum mai mari decat in anii trecuti, acelasi lucru fiind valabil si pentru Administratia Prezidentiala. El a adaugat si ca, initial, Klaus Iohannis a fost de acord ca 0,5% din bugetul apararii sa fie construit prin credite bugetare, apoi a criticat acest lucru.
Grindeanu a afirmat ca Iohannis, la discutia pe tema bugetului, la care a participat si ministrul de Finante, Viorel Stefan, a fost de acord cu prima varianta promovata de Guvern, cu credite de angajament, si a criticat faptul ca presedintele nu isi asuma acest lucru.

"La discutia pe care am avut-o, am vazut ca se poarta lucrurile astea, in a se spune, eu am evitat pana acum sa spun lucruri pe care le-am discutat in doi sau in patru, cu oricine. E firesc (sa pastrezi confidentialitatea - n.r.), dar incerci sa joci contra lor cu armele pe care le folosesc", a spus el.

Premierul a precizat ca pozitia Administratiei Prezidentiale a fost diferita initial, dar apoi Guvernul a luat decizia de a creste bugetul Apararii la 2% doar din credite bugetare. Prima decizie a fost luata de Guvern pentru ca investitiile din Aparare sunt multianuale, a spus premierul.

"Eu sper sa reuseasca domnul ministru Les, sa cheltuie cei 2% credite bugetare directe. (...) Pe bugetul propus de noi, e peste 2%, direct, plus credite de angajament. (...) Mi s-a spus ca specificul acestor investitii in armata nu e cel din alte domenii. Lucrurile care tin de contracte mari (...) nu se pot incheia intr-un an. Sunt multianuale. Tocmai de aceea propunerea noastra initiala - si acceptata de presedinte la discutia de la Cotroceni - a fost legata de 1,5 - 1,6% credite bugetare directe, 0,5 - 0,4% credite de angajament, garantate de statul roman", a spus Grindeanu.

In privinta serviciilor de informatii, Grindeanu a spus ca bugetele, desi sunt mai mici decat in 2016, prevad cresteri fata de anii anteriori.

"Bugetul pentru SRI este cu aproximativ 9-10% mai mic decat cel de anul trecut, dar este cu 29% mai mare decat cel din 2014 si cu 44,5% mai mare decat cel din 2013. Au fost discutii intre ministerul Finantelor si SRI, STS, SIE, SPP, s-a ajuns la aceste sume si stim ca tot ceea ce inseamna cheltuielile de functionare pentru aceste institutii sunt asigurate", a spus premierul.

Grindeanu a precizat ca acelasi lucru este valabil si pentru bugetul Administratiei Prezidentiale, unde bugetul este mai mic cu 15% fata de anul trecut, dar cu 14,6% mai mare decat cel din 2015. "Stiti cu cat e mai mare decat cel din 2014, cand era Traian Basescu la Cotroceni? Cu 76,5%. Despre asta discutam", a mai spus el.

Bugetul Serviciului Roman de Informatii va fi cu 9,4% mai mic in 2017 decat in anul precedent, reducerile cele mai mari fiind la cheltuielile cu investitiile si in capitolul dedicat "ordinii publice si sigurantei nationale". Si SIE, STS si SPP vor avea bugetele reduse cu aproximativ 10%, relateaza News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.