PNL si PSD au pus pe locuri eligibile 162 de persoane care au mai avut mandate in alte legislaturi, inclusiv in cea actuala, pentru ocuparea celor 466 de locuri disponibile in viitorul Parlament, ceea ce reprezinta in jur de 34% din numarul viitorilor parlamentari, in cazul in care toti ar obtine mandatele. Acestora li se vor alatura actuali parlamentari din partea UDMR, PMP sau ALDE, in cazul in care vor depasi pragul electoral. Dintre cei 162, 153 sunt actuali parlamentari, iar noua au avut mandate in legislaturile 2004-2008 si 2008-2012, in timp ce trei parlamentari, care au demisionat in vara in favoarea unor functii in administatia locala, candideaza acum pentru un nou mandat. PNL va schimba toti parlamentarii in sapte judete, iar PSD in trei.

Liderii PNL si PSD au anuntat o innoire substantiala a listelor lor in viitorul Parlament, de peste 60%

Statistic, promisiunea lor a fost indeplinita, daca luam in considerare locurile eligibile sau semieligibile: primele patru locuri din lista fiecarui dintre aceste partide pentru Camera din fiecare judet, primele doua pentru Senat, primele zece locuri de deputati in Bucuresti si primele cinci de senatori si cate un loc de deputat si senator de Diaspora.

Insa innoirea forului legislativ ar putea fi mai putin substantiala intrucat o parte din parlamentarii lor din 2012 au plecat la alte partide, precum ALDE si PMP, partide care le-au oferit locuri eligibile pe listele lor, in cazul in care vor trece pragul electoral de 5%. In plus, concurenta pentru viitorul Parlament este mult mai mare intrucat Legea electorala a redus numarul deputatilor si senatorilor. Daca la inceputul legislaturii erau 588 de parlamentari, in 2016 vor fi alesi 466, inclusiv cei 18 deputati ai minoritatilor nationale.

PSD are in acest moment 122 de deputati si 47 de senatori. Dintre acestia, 56 candideaza pentru un nou mandat la Camera Deputatilor si 33 la Senat, inclusiv cinci social-democrati care au avut mandate de parlamentar in alte legislaturi si doi care au renuntat in vara la mandate pentru functii in administratia locala, dar s-au razgindit in mai putin de jumatate de an. Este vorba de Laurentiu Nistor, actual presedinte al CJ Hunedoara si de Cornel-Cristian Resmerita, care a devenit in vara primar in Lupeni, in locul tatalui sau, Cornel Resmerita.

Cele doua grupuri parlamentare ale liberalilor insumeaza 113 deputati si 48 de senatori.
Pentru Camera mai candideaza doar 47 dintre ei, pentru Senat numai 26, iar aceste cifre includ trei persoane care au fost parlamentari in alte legislaturi si pe Claudia Boghicevici care a demisionat din Parlament in vara pentru a fi vicepresedinte al CJ Arad.

Desi sunt relativ putini parlamentarii PSD si PNL care candideaza din nou, cei care au reusit sa-si convinga colegii sa le acorde din nou increderea au primit locuri pe lista care le asigura noul mandat. Cel putin doua treimi dintre ei sunt pozitionati fie pe primele doua locuri ale listei pentru Camera Deputatilor, fie pe primul loc pentru Senat. Un caz aparte este Capitala, unde populatia mare asigura un numar mai ridicat de locuri eligibile. Un altul este Diaspora, unde este putin probabil ca cele doua formatiuni politice sa obtina mai mult de un mandat pentru fiecare Camera.

Chiar daca nu sunt actualmente parlamentari, unii candidati nu pot fi considerati ca figuri noi in politica intrucat au activat in Palatul Parlamentului in legislaturi anterioare. Este vorba, la PNL, de Corneliu Olar (Alba), Aurelian Danu (Brasov), Adriana Saftoiu (Bucuresti) si Sulfina Barbu (Bucuresti). In aceeasi situatie se regasesc Lia Olguta Vasilescu (Dolj), Catalin Nechifor (Suceava), Ioan-Narcis Chisalita (Caras-Severin), Adrian Tutuianu (Dambovita) si Renica Diaconescu (Olt).

Sunt judete in care PNL si PSD nu au mai pus niciun parlamentar in functie pe locuri eligibile

In cazul PNL, este vorba de Constanta, Covasna, Giurgiu, Harghita, Mures, Teleorman, Vrancea, judete in care fie sunt dominate de electoratul UDMR, fie de catre cel al PSD. Social-democratii schimba complet garnitura de parlamentari in numai trei circumscriptii: Mehedinti, Mures si Diaspora.

Exista si organizatii care au preferat sa mearga, cu unele exceptii, pe mana actualilor parlamentari. Liberalii din Prahova sunt cea mai conservatoare filiala a PNL avand trei deputati in functie pe primele patru locuri de la Camera (George Ionescu, Roberta Anastase si Paul Dumbravanu), iar pe primele doua locuri pentru Senat candideaza senatorul Iulian Dumitrescu si deputatul Virgil Guran. In judetul Constanta, unde liberalii au renuntat la toti parlamentarii din aceasta legislatura, PSD se prezinta in fata electoratului, pentru Camera Deputatilor, cu Iulian Iancu, Mircea-Titus Dobre, Ileana-Cristina Dumitrache si Radu Babus, toti deputati in functie, iar senatorul Marius Moga candideaza pentru un al doilea mandat, scrie News.ro.

O situatie interesanta vedem la Bucuresti unde patru parlamentari PSD se regasesc pe primele 10 locuri pentru Camera Deputatilor, iar patru pe primele cinci de la Senat. Mai mult, trei dintre acestia (Carmen-Ileana Moldovan, Serban Nicolae si Mihnea Costoiu) si-au castigat mandatele actuale in alte circumscriptii, semn ca pesedistii incep sa considere Capitala ca un teritoriu in care este de dorit sa candideze, dupa ce ani in sir Bucurestii au fost un fief al dreptei. Liberalii au ales sa improspateze considerabil garnitura din Bucuresti astfel ca dintre candidatii care au mai trecut prin Parlament, doar patru figureaza pe locuri eligibile, toti pe lista de la Camera: Adriana Saftoiu, Eugen Nicolaescu, Ovidiu Raetchi si Sulfina Barbu.

Exista o serie de parlamentari in functie care vor sa schimbe Camera in care activeaza

Sase liberali vor treaca de la Senat la Camera Deputatilor: Gavrila Ghilea (Bihor), Marius Neculoiu (Brasov), Dumitru Oprea (Iasi), Anca Boagiu, Nicolae Neagu (Sibiu), Ben Oni Ardelean (Timis). Migratia in sens opus este mai ampla, cu zece deputati care acum ravnesc la un mandat de senator: Ion Scheau (Arad), Daniel Fenechiu (Bacau), Costel Soptica (Botosani), Daniel Zamfir (Brasov), Eleonora Carmen Harau (Hunedoara), Cristina Pocora (Ialomita), Mircea Dolha (Maramures), Virgil Guran (Prahova), Mircea Cazan (Sibiu) si Alina Gorghiu (Timis).

In cazul PSD, schimbul de parlamentari intre Camere este mai echilibrat. Astfel, patru actuali sau fosti senatori vor sa devina deputati: Viorel Chiriac (Brasov), Leonardo Badea (Dambovita), Lia Olguta Vasilescu (Dolj) si Sorin Bota (Maramures). Sase fosti sau actuali deputati vor acum sa acceada in Senat: Miron Smarandache (Bacau), Ioan-Narcis Chisalita (Caras-Severin), Ioan Benga (Caras-Severin), Iulian-Claudiu Manda (Dolj), Ioan Vulpescu (Bucuresti) si Renica Diaconescu (Olt).

Parlamentarii nu isi schimba doar Camera, ci si circumscriptia in care candideaza, in comparatie cu mandatul anterior detinut. Este cazul urmatorilor liberali care candideaza la Camera Deputatilor: Cezar Preda (din Buzau la Dambovita), Anca Boagiu (din Bucuresti in Maramures), Mugur Cozmanciuc (din Iasi in Neamt), Romeo Nicoara (din Bucuresti in Satu Mare), Adriana Saftoiu (din Prahova in Bucuresti), Mihai Voicu (din Dolj in Diaspora) si Ovidiu Raetchi (din Diaspora in Bucuresti). Pentru Senat isi schimba circumscriptia patru liberali: Daniel Fenechiu (din Bucuresti in Bacau), Teodor Atanasiu (din Alba in Buzau), Iulian Dumitrescu (din Calarasi in Prahova) si Alina Gorghiu (din Bucuresti in Timis).

La PSD, din randul prezumtivilor viitori deputati si-au schimbat circumscriptia Eugen Nicolicea (din Mehedinti in Calarasi), Iulian Iancu (din Bacau in Constanta), Nicolae Banicioiu (din Bucuresti in Iasi), Tudor Ciuhodaru (din Vaslui in Iasi) si Carmen-Ileana Moldovan (din Dambovita in Bucuresti). Din randul social-democratilor care vor sa fie senatori dupa 11 decembrie candideaza in alt judet Mihai-Viorel Fifor (din Dolj in Arad), Titus Corlatean (din Bucuresti in Dambovita), Eugen Teodorovici (din Buzau in Tulcea), Serban Nicolae (din Mehedinti in Bucuresti) si Mihnea Costoiu (din Gorj in Bucuresti).

Exista patru parlamentari care au schimbat atat Camera, cat si judetul: Ioan Vulpescu (PSD), Anca Boagiu, Daniel Fenechiu si Alina Gorghiu (PNL).

Candidati care au incercat si alte partide inainte de a se inscrie in cel din partea carora candideaza acum

In 2012, Daniel Fenechiu a fost ales ca membru PPDD, ulterior a format Partidul National-Democrat, care a incheiat un protocol de colaborare cu PNL. Astfel Fenechiu, a schimbat partidul, Camera si circumscriptia in care candideaza. Senatoarea Steliana Miron (Suceava) a venit in PNL tot de la PPDD. Deputatul de Ialomita Aurelian Ionescu a plecat din PNL pentru a se inscrie in ALDE si s-a reintors printre liberali, dupa ce l-a atacat public pe Calin Popescu-Tariceanu, in perioada intocmirii listelor pentru alegeri. In aceeasi situatie, se afla si deputatul de Neamt Catalin Dragusanu.

La PSD, Eugen Nicolicea a fost reales in 2012, ca deputat UNPR, dar s-a reintors in PSD, primul partid care l-a facut deputat. De data asta, a plecat din Mehedinti pentru o candidatura in Calarasi. Renica Diaconescu a fost deputat PC in legislatura 2004-2008, dar acum este candidat PSD. Tribulatiile parlamentare ale lui Tudor Ciuhodaru se intind pe durata a doua legislaturi pe o traiectorie ciclica. In 2008 a fost ales ca deputat PSD, apoi a trecut la PC si apoi la UNPR. La alegerile din 2012 a candidat cu succes din partea PPDD, partid pe care l-a parasit pentru a se intoarce la UNPR, insa in martie 2016 a devenit iarasi membru PSD. Acum se afla pe pozitia a treia a listei pentru Camera Deputatilor a PSD din Iasi, judet considerat un fief social-democrat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.