Vicepremierul Zsolt Semjen si-a anuntat vineri sprijinul pentru liderii minoritatii maghiare, care sunt ”persecutati in mod nedrept” pentru ca reprezinta interesele comunitatii lor. Declaratiile vicepremierului maghiar au legatura cu patru politicieni etnici maghiari care sunt vizati de anchete ale procurorilor romani anticoruptie, transmite Daily News Hungary.

Semjen a inmanat unui numar de patru politicieni etnici maghiari premiul dedicat ungurilor de dincolo de frontiere. Printre politicienii distinsi cu acest premiu din partea executivului ungar se numara primarul din Sfantu Gheorghe, Arpad Antal, dar si fostul primar din Gheorgheni, Janos Mezei.

De asemenea, au fost distinsi cu acelasi premiu si primarul si viceprimarul din Miercurea Ciuc, Robert Raduly si Domokos Szoke.

Ceremonia de premiere a avut loc vineri la Consulatul General al Ungariei de la Miercurea Ciuc, scrie News.ro.

Cei patru politicieni etnici maghiari sunt vizati de anchete ale procurorilor romani anticoruptie.

”Ceea ce se intampla aici este o intimidare a maghiarilor sub pretextul luptei anticoruptie”, a declarat Semjen.

Vicepremierul maghiar a explicat ca anchetele anticoruptie au fost lansate in mod deliberat asupra unor lideri etnici maghiari care au un rol crucial in comunitate si care pun presiune pentru interesele si supravietuirea minoritatii maghiare din Romania.

”Ungaria nu-i va dezamagi niciodata pe acesti oameni, ei se pot baza intotdeauna pe sustinerea Budapestei”, a precizat vicepremierul Zsolt Semjen.

Toti cei patru edili si fosti edili premiati de Guvernul Ungariei, in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Consulatul General al Ungariei din Romania, sunt cercetati de DNA pentru fapte de coruptie.

Primarul din Sfantu Gheorghe Antal Arpad a fost pus sub control judiciar, in 17 februarie, si a avut interdictia sa exercite functia, pentru 60 de zile, pentru utilizare in alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmeaza sa fie rambursate din fonduri publice. El este acuzat ca ar fi schimbat destinatia unor bani imprumutati de la BERD pentru un contract de reabilitare a unor drumuri din oras.

La randul lor, primarul si viceprimarul din Miercurea Ciuc, Robert Raduly si Domokos Szoke, au fost trimisi in judecata de DNA, in 2015, pentru abuz in serviciu, instigare la infractiunea de abuz in serviciu si conflict de interese, respectiv abuz in serviciu si instigare la fals material in inscrisuri oficiale. Potrivit anchetatorilor, in calitatea sa de primar, Raduly Robert-Kalman a aprobat ilegal o autorizatie de constructie pe baza unor documentatii incomplete, aferente reabilitarii/modernizarii unui imobil in care isi desfasoara activitatea filiala din Miercurea Ciuc a Universitatii Sapientia.

Citeste si:
Ungaria va lua "masuri ferme" impotriva Romaniei
Ungaria va lua "masuri ferme"...

Fostul primar din Gheorgheni Mezei Janos a fost trimis in judecata de DNA Targu Mures, tot in 2015, pentru abuz in serviciu, santaj si instigare la delapidare. Potrivit DNA, in 2013, primarul Janos Mezei si-a exercitat in mod fraudulos atributiile de serviciu, incheind, in numele municipiului Gheorgheni, un contract de vanzare-cumparare a unei parcele de teren in suprafata de 400 mp, amplasata pe malul Lacului Rosu, prin care a instrainat acest bun catre o societate. Procurorii sustin ca acest teren nu putea sa fie vandut deoarece constituia parte din capitalul social adus ca aport la SC "Monturist" SRL de catre municipiul Gheorgheni (sub forma folosintei bunului, prin concesionarea pe o durata de 49 de ani catre respectiva societate).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.