Daca "divortul" Marii Britanii de UE se desfasoara conform planului, atunci iesirea efectiva din Uniunea Europeana va fi undeva la inceputul anului 2019, cand la presedintia prin rotatie a Consiliului European va fi Romania.

Iar cetatenii romani care locuiesc in UK au fost tinta unor atacuri inspirate de sentimentul anti-imigranti din Marea Britanie, care a jucat un rol important in votul pe Brexit.

Situatia este catalogata drept "ironica" de jurnalistii Politico intr-o analiza despre presedintia romana a Consiliului European, pe care Klaus Iohannis o vede ca pe o sansa ca tara sa se afirme in fata Europei.

"Romania este deseori tratata ca o tara de mana a doua, cu oameni nepregatiti. Nu suntem asa. Suntem o tara serioasa, cu oameni bine pregatiti", a declarat Iohannis intr-un interviu acordat Politico la Bruxelles, citat de Ziare.com.

" (Presedintia Consiliului European - n.red) este o buna ocazie de a demonstra ca ne putem descurca cu probleme complicate", a continuat seful statului.

Iohannis, despre care publicatia de la Bruxelles aminteste ca provine din minoritatea transilvaneana vorbitoare de limba germana, va fi sub multa presiune sa se asigure ca Bucurestiul va conduce impartial Consiliul European, in timp ce va incerca sa apere drepturile a circa 400.000 de romani care traiesc in acest moment in Marea Britanie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.