Pe agenda Consiliului European, care se desfasoara joi si vineri, figureaza: gestionarea migratiei, politica comerciala — stadiul negocierilor privind Acordul transatlantic de comert si investitii (TTIP), Acordul Economic si Comercial dintre UE si Canada (CETA) si revizuirea instrumentelor de aparare comerciala ale UE — si relatiile externe ale UE, in special cu Rusia.

Miercuri, seful statului a afirmat ca in cazul in care se va ajunge la o intelegere rezonabila cu Canada in privinta liberalizarii vizelor pentru romani, Romania isi va retrage rezervele legate de Acordul CETA.

"Referitor la Acordul cu Canada, Acordul CETA, sper ca vom putea ajunge la un acord cu partea canadiana in chestiunea liberalizarii vizelor pentru romani si daca se ajunge la o intelegere rezonabila, noi vom putea sa ne retragem rezervele legate de acest acord", a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Seful statului a mai declarat ca la Consiliul European va sustine referitor la relatia cu Federatia Rusa importanta mentinerii unitatii UE pe baza principiilor comune agreate.

"In cadrul reuniunii, probabil in a doua zi, vom aborda si relatiile externe ale Uniunii Europene, unde accentul se va pune pe relatia cu Federatia Rusa. Cu privire la acest subiect, voi sustine importanta mentinerii unitatii Uniunii pe baza principiilor comune agreate. (...) Acestea se refera la implementarea completa a intelegerilor de la Minsk, consolidarea relatiilor cu partenerii estici si alti vecini ai Uniunii Europene, consolidarea rezilientei Uniunii, in particular, in contextul securitatii energetice, a amenintarilor hibride si ale comunicarii strategice, necesitatea unei angajari selective cu Rusia, nu doar pe aspecte de politica externa, si vointa de a sprijini mai mult societatea civila din Rusia de a se angaja si investi in contacte, schimburi de vederi si politici circumscrise contactelor interumane", a spus Iohannis.

El a aratat ca relatia cu Federatia Rusa va fi discutata si din perspectiva situatiei din Siria, context in care a anuntat ca va sustine necesitatea unei implicari responsabile pentru gasirea unor solutii durabile la aceasta criza, scrie Agerpres.

"Dupa parerea noastra, este nevoie de incetarea de urgenta a bombardamentelor nediscriminatorii din Alep si, in general, de incetarea imediata a ostilitatilor din Siria si crearea conditiilor pentru accesul ajutoarelor umanitare. Se impune, totodata, reluarea procesului politic de negociere, care in niciun caz nu poate fi inlocuit de o solutie militara", a subliniat Iohannis.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.