Dezincriminarea conflictului de interese pentru deputatii si senatorii care si-au angajat rudele la cabinetul parlamentar inainte de anul 2013 este neconstitutionala, au decis marti judecatorii Curtii Constitutionale.

Decizia de marti a fost luata cu majoritate de voturi, potrivit judecatorului Daniel Morar, citat de News.ro. Legea a fost declarata neconstitutionala in integralitate, astfel incat Parlamentul nu o poate modifica pentru a rezolva criticile Curtii, ci trebuie sa o respinga cu totul. Prin decizia CCR, parlamentarii care si-au angajat rude la cabinet vor putea fi cercetati si sanctionati indiferent de momentul in care au intrat in conflict de interese: inainte de 2013, cand interdictia era legiferata in Codul penal, sau dupa 2013, cand interdictia a fost introdusa expres in Statutul senatorilor si deputatilor.

Curtea Constitutionala a luat marti in discutie si a respins sesizarea mai multor deputati privind dispozitiile legii pentru interpretarea articolului referitor la dezincriminarea conflictului de interese in cazul parlamentarilor care si-au angajat rudele la birourile parlamentare pana in anul 2013.

Decizia a fost amanata in mai multe randuri de la inceputul verii si pana acum, iar judecatorii au decis in septembrie sa repuna dosarul pe rol si sa reaudieze toate partile implicate, motivand complexitatea cauzei. CCR a analizat si documente trimise de catre Agentia Nationala de Integritate.

99 de parlamentari - de la PSD, UDMR, minoritatilor si un liberal - au contestat la CCR proiectul de lege privind dezincriminarea conflictului de interese in cazul parlamentarilor care si-au angajat rude la cabinetele parlamentare inainte de 2013, initiat chiar de PSD si UDMR, pe motiv ca se suprapune atributiilor ICCJ si reprezinta o "amnistie".

Proiectul a fost initiat de catre Daniel Florea si Florin Iordache (PSD) si de Marton Arpad (UDMR). Sesizarea a fost semnata de 99 de deputati, dintre care 76 ai PSD, 13 ai UDMR (inclusiv initiatorul Marton Arpad), 9 ai minoritatilor si un liberal, transmite HotNews.

Citeste si:
Primul tău job: Top 3 aspecte importante pe care trebuie să le ştii
Primul tău job: Top 3 aspecte...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.