Fostul premier Victor Ponta a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, de catre procurorii DNA, sub acuzatiile de folosire a influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite si complicitate la infractiunea de spalare de bani. Ponta ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la un om de afaceri pentru a organiza vizita unei personalitati politice straine, iar in schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD.

Procurorii DNA - Serviciul teritorial Ploiesti au dispus inceperea urmaririi penale si luarea masurii controlului judiciar pe o durata de 60 de zile, incepand de marti, fata de fostul premier Victor Ponta. El este acuzat de folosire a influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum si de complicitate la spalare de bani.

"Pentru desemnarea drept candidat pe listele unui partid politic a unui om de afaceri, intr-un colegiu electoral in care formatiunea politica sa aiba certitudinea ca va obtine mandatul pentru care se candida, Ponta Victor Viorel, in calitatea sa de presedinte al respectivului partid politic, si-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acelui om de afaceri pe lista de candidati. Confirmarea propunerii a fost facuta de Ponta Victor Viorel in scopul obtinerii de foloase ce nu i se cuveneau, constand in plata sumei de 220.000 euro, necesara organizarii unei vizite in Romania a unei personalitati politice straine", sustin procurorii.

In ciuda acuzatiilor aduse, Victor Ponta a anuntat ca va contesta controlul judiciar miercuri la ICCJ.

Ei arata ca Ponta ar fi urmarit sa castige capital electoral.

"Se urmarea astfel ca, prin mediatizarea unor intalniri alaturi de personalitatea care beneficia de notorietate internationala, Ponta Victor Viorel sa castige capital electoral, in conditiile in care, in cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau sa aiba loc alegeri locale si parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obtinuta prin persoane interpuse, de la omul de afaceri plasat pe un loc eligibil", potrivit anchetatorilor.

DNA sustine ca vizita fostului lider strain a fost organizata prin intermediul unei organizatii nonprofit, iar plata celor 220.000 de euro s-a facut prin interpusi.

"Pentru a crea aparenta ca vizita fostului lider strain in Romania nu are loc la initiativa partidului, s-a stabilit ca intreaga activitate sa fie organizata prin intermediul unei organizatii nonprofit si apolitice, care sa induca ideea in randul opiniei publice ca intalnirea persoanei publice straine cu Ponta Victor Viorel ar fi avut loc la initiativa celui dintai. In acest scop, Ponta Victor Viorel impreuna cu omul de afaceri i-au solicitat reprezentantului organizatiei nonprofit sa gaseasca o modalitate prin care politicianul strain sa fie chemat in Romania fara sa fie cunoscut faptul ca initiativa ii apartinea lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionata de organizarea acestui eveniment sa fie suportata de omul de afaceri prin intermediul unei societati comerciale controlate prin persoane interpuse.
In acest sens, pentru a disimula originea ilicita a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, in coniventa cu omul de afaceri, incheierea succesiva a doua contracte", precizeaza procurorii.

Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

Pe timpul controlului judiciar, Victor Ponta trebuie sa sa se prezinte la sediul DNA - Serviciul Teritorial Ploiesti sau la sediile instantelor de judecata, ori de cate ori este chemat, sa informeze de indata organele judiciare cu privire la schimbarea locuintei, sa se prezinte la Politia Capitalei - Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat.

De asemenea, Ponta nu are voie sa paraseasca tara, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului/judecatorului competent, sa nu se apropie de alte persoane mentionate in ordonanta si sa nu comunice cu acestia direct sau indirect, pe nicio cale.

Fostul premier nu are voie nici sa faca declaratii in mass-media referitoare la obiectul cauzei sau aprecieri la adresa procurorilor care instrumenteaza cauza, la celelalte persoane cercetate in cauza, precum si la martorii audiati.

Citeste si:
Reghecampf îi dă replică Anamariei Prodan: „Trăiește în continuare...
Reghecampf îi dă replică...

Deputatul independent Sebastian Ghita a declarat, marti, ca in dosarul in care a fost citat, alaturi de fostul premier Victor Ponta, la DNA Ploiesti, este cercetat modul in care fostului premier britanic Tony Blair i s-a acordat, in Romania, titlul de Doctor Honoris Causa.

"Nu vreau sa va spun cum ma simt cu al patrulea sau al cincilea dosar. Toate activitatile mele din ultimii 15 ani fusesera prinse intr-un dosar. Faptul ca acum vin in cascada noi si noi dosare nu mi se pare normal. Am fost citat la DNA Ploiesti pentru astazi (marti, n.r), dar acum sunt la Inalta Curte si nu pot pleca. Este vorba despre un nou dosar, din ce am inteles eu este vorba de intalnirea din 2011 dintre ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, domnul Tony Blair, domnul Mihai Razvan Ungureanu si de acordarea titlului de Doctor Honoris Causa domnului Tony Blair. Cred ca acum cei de la DNA Ploiesti investigheaza problema Tony Blair", a spus Sebastian Ghita.

Citeste si:
Ana Morodan, primele declarații după ce a fost prinsă conducând...
Ana Morodan, primele...

El a precizat ca procurorii nu i-au comunicat ce calitate are in noul dosar si a spus, ironic, ca spera ca anchetatorii sa nu il intrebe despre intalnirea din Africa de Sud dintre Victor Ponta, Tony Blair si Barack Obama.

"Nu stiu toate acuzatiile. Totusi, stiu ca in acest dosar este vehiculat si numele fostului prim-ministru al Marii Britanii, Tony Blair. Cand m-au sunat procurorii, nu mi-au spus ce calitate am. La felul in care fac ei dosare sper sa nu ma intrebe despre intalnirea din Africa de Sud dintre Ponta, Blair si Obama", a adaugat Ghita.

Deputatul a fost de parere ca in dosar nu e vorba despre coruptie, iar instanta suprema ar trebui "sa modereze aceasta superputere care este DNA".

"Nu cred ca este vorba de nicio coruptie in acest dosar. Cred ca suntem foarte restrictivi in ceea ce priveste activitatile noastre. Eu am spus-o si in Parlament, maine poimaine si o vanzare de casa, o vanzare de masina cu un mic denunt aranjat poate deveni caz de coruptie care ucide. Dupa sedinta de la Inalta Curte ma duc la DNA Ploiesti. Trebuie sa ne obisnuim in acesta tara cu salvarea si temperarea unor situatii uneori excesive cu care cu greu ma obisnuiesc eu, daramite oamenii normali. Inalta Curte trebuie sa modereze aceasta superputere care este DNA. In acest dosar sunt implicati Ponta si Tony Blair. Eu nu am participat la acea intalnire", a precizat Ghita.

Citeste si:
Pensiile private, taxate de stat, din 2023. „Pe principiul ce mai...
Guvernul pregătește o măsură...

Fostul premier britanic Tony Blair s-a aflat la Bucuresti in martie 2012, in calitate de speaker la conferinta cu tema "Viitorul Europei in noua ordine globala", organizata in 26 martie de Fundatia Multimedia pentru Democratie Locala. De altfel, presa relata la acel moment ca directorul fundatiei era Bogdan Teodorescu si ca evenimentul a fost organizat la putin timp dupa ce acesta batuse palma cu PSD pentru acordarea de consultanta politica. Conform Registrului fundatiilor, in prezent fundatia il are ca director pe Dan Sultanescu.

Cu ocazia prezentie la conferinta, Blair a avut intrevederi la sediul PSD cu presedintele de atunci al partidului Victor Ponta, iar la sediul Guvernului, cu premierul de atunci Mihai Razvan Ungureanu.

La acel moment au existat numeroase relatari privind onorariile percepute de fostul premier Tony Blair, fiind considerat unul dintre cei mai mai scumpi speakeri din lume.

In iunie 2015 Telegraph scria ca Blair acorda consultanta Romaniei pentru infiintarea unei "delivery unit" in baza unui contract prin Banca Mondiala in valoare de 1,1 milioane de lire, care expira in decembrie 2015.

Banca Mondiala a precizat ca firma lui Blair a dovedit "o intelegere clara a provocarilor privind implementarea proiectului" si a oferit "cel mai competitiv pret" dintre cele cinci oferte depuse.

O purtatoare de cuvant a lui Blair a afirmat atunci ca activitatea a fost "non profit".

Fostul premier Victor Ponta s-a prezentat, marti, la sediul DNA Ploiesti, unde a fost citat in calitate de suspect in acest dosar, scrie News.ro.

Victor Ponta a ajuns la DNA Ploiesti marti, in jurul orei 11.00, iar la intrarea in sediul Parchetului anticoruptie a spus: "Semnez condica", fara a face alte comentarii. La iesirea din sediul DNA, dupa circa o ora si jumatate Ponta a spus ca nu poate face declaratii, deoarece nu ii dau voie procurorii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.