Guvernul a decis, sambata, ca plata garzilor suplimentare efectuate de medici sa se faca pornind de la baza salariala crescuta prin intermediul Ordonantei de Urgenta 20/2016, incepand cu data de 1 octombrie, iar fondurile necesare, de aproximativ 100 de milioane de lei, vor proveni eficientizarea resurselor deja existente, informeaza Ministerul Sanatatii.

Ministerul Sanatatii precizeaza ca mecanismele gasite pentru alocarea celor aproximativ 100 de milioane de lei, necesare pentru cresterea platii garzilor, nu afecteaza in niciun fel prognozele de deficit bugetar.

„Cu alte cuvinte, cresterea veniturilor pentru garzi va fi finantata printr-un control mai strict al cheltuielilor si prin masuri de reducere a risipei din sistem. Reglementarea se va face prin Ordonanta de Urgenta conform discutiilor avute in Guvern”, precizeaza MS, care arata ca demersul privind garzile se inscrie intr-o preocupare mai larga a sa si a Ministerului Muncii, de reformare a organizarii resursei umane in Sanatate.

„Sistemul sanitar trebuie sa aiba grija in primul rand de oameni: de pacienti si de medici. Orice masura decisa in favoarea medicilor este un beneficiu direct si pentru pacienti”, considera ministrul Sanatatii Vlad Voiculescu.

MS aminteste ca a luat un set de masuri in favoarea medicilor precum cresterea platii garzilor suplimentare prin raportarea la salariul de baza majorat de la 1 august, termenul pentru definitivarea pasilor legislativi fiind 1 octombrie, au crescut salariile de baza ale medicilor din sistemul public de la 1 august, odata cu intrarea in vigoare a OUG 20/2016, pentru care Guvernul a prevazut un miliard de lei. De asemenea, garzile suplimentare vor fi efectuate in baza unui contract individual de munca cu timp partial, avantajul fiind ca astfel garzile vor fi considerate atat vechime in munca, cat si vechime in specialitate.

De asemenea, contractul de munca pentru garzi va da dreptul la concediu de odihna platit proportional cu timpul lucrat pentru medicii care efectueaza numai garzi sau pentru cei care fac garzi in alt spital decat cel la care sunt angajati, iar asa numita „garda obligatorie” va beneficia de acordarea sporului de 25 la suta pe timpul de noapte lucrat, ceea ce pana acum nu se facea.

Citeste si:
Cine va conduce Autoritatea Electorală Permanentă. Alegeri...
Cine va conduce Autoritatea...

MS mai arata ca medicii care au obtinut titlul de doctor in stiinte medicale din 2010 si pana in prezent vor primi sporul legal de 15 la suta care, pana la 1 august, nu mai fusese acordat, iar timpii de lucru si de odihna vor fi reganditi.

Totodata, ministerul precizeaza ca evalueaza modalitati de remunerare a medicilor din anii I si II de rezidentiat pentru garzile pe care le fac.

Masurile gandite de MS in vederea eficientizarii cheltuielilor din sanatate vizeaza economii la scara nationala prin mecanismul de achizitii publice centralizate. Acest mecanism are deja proceduri demarcate, evaluarea si monitorizarea stricta a investitiilor, controlul mai strict al prescriptiei de medicamente (cu precadere antibiotice, dar nu numai) si al investigatiilor medicale si controlul serviciilor din spitalizarile de zi.

Ministrul Vlad Voiculescu considera ca decizia de crestere a remuneratiei pentru garzile din sistemul sanitar este unul din cei mai importanti pasi ai ultimilor ani in beneficiul medicilor, intrucat corecteaza o nedreptate veche din anul 2009 si, in acelasi timp, reafirma angajamentul actualului premier de a face din sectorul sanitar prioritatea mandatului sau.

Citeste si:
Prognoza meteo pentru sfârșitul lunii octombrie în mai multe...
ANM: Prognoza meteo până la...

In acelasi timp, Vlad Voiculescu arata ca mizeaza in continuare pe cooperarea responsabila a Federatiei Sanitas, a Federatiei Solidaritatea Sanitara si a Federatiei Hipocrat, dar si pe sprijinul medicilor pentru implementarea masurilor de eficientizare a cheltuielilor din sistem.

In ceea ce priveste solicitarea Federatiei Sanitas, MS arata ca evaluarea modalitatilor de reglementare a veniturilor celorlalte categorii de personal din sistemul sanitar vor fi discutate in cadrul consultarilor cu partenerii de dialog social din procesul de elaborare a Legii salarizarii unitare.

Din cauza tensiunilor legate de plata garzilor suplimentare Consiliul medical al Spitalului Universitar de Urgenta din Capitala a decis ca medicii sa nu mai asigure garzile in unitatea sanitara incepand de luni, in semn de protest fata de felul in care sunt platite orele suplimentare si garzile pe timpul noptii si in zilele nelucratoare, anuntul fiind facut de doctorul Florin Chirculescu, seful Sectiei de Chirurgie Toracica al spitalului. De asemenea, Colegiul Medicilor a atras atentia ca activitatea spitalelor ar risca sa fie blocata, ca urmare a nerezolvarii problemei garzilor, transmite News.ro.

Citeste si:
UE alocă României 357 de milioane de euro pentru îmbunătățirea...
România primește 357 de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.