Consiliul General al CNATDCU decide luni daca fostul vicepremier Gabriel Oprea a plagiat in lucrarea de doctorat intitulata "Plangerea prealabila - perspectiva istorica”, sustinuta in anul 2000, la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti.

Comisia de stiinte juridice a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare a stabilit, in 26 iulie, ca Gabriel Oprea a plagiat in lucrarea de doctorat, membrii Consiliului General al CNATDCU urmand sa decida daca isi insusesc aceasta decizie si propun retragerea titlului de doctor acordat fostului vicepremier.

In cazul in care Consiliul General al CNATDCU va stabili ca lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea nu respecta standardele de etica ale cercetarii stiintifice, va propune retragerea titlului de doctor acordat fostului ministru al Afacerilor Interne si fost vicepremier. Gabriel Oprea va putea contesta decizia in termen de 14 zile, caz in care lucrarea va fi reanalizata. Daca nu va depune contestatie, CNATDCU va trimite rezolutia privind retragerea titului de doctor in drept la Ministerul Educatiei, iar ministrul va semna un ordin prin care Gabriel Oprea va pierde titul de doctor.

Sase din cei sapte membri ai Comisiei de stiinte juridice a CNATDCU au dat verdict de plagiat in cazul lucrarii de doctorat a lui Gabriel Oprea. Comisia de Stiinte judice si-a insusit astfel raportul primit de la Comisia de lucru din CNATDCU, declara in 26 iulie, pentru News.ro, presedintele Comisiei, Mircea Dan Bob.

Gabriel Oprea a scris atunci pe pagina sa de Facebook ca, deocamdata, singura informatie valida si oficiala este hotararea din 2015 a Consiliului National de Etica, in care scrie ”negru pe alb” ca ”suspiciunile de plagiat nu se confirma” in lucrarea sa de doctorat.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea si-a sustinut teza de doctorat, intitulata "Plangerea prealabila - perspectiva istorica”, in anul 2000, la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, avandu-l coordonator pe Ion Neagu, fost senator PSD.

Citeste si:
Povestea zilelor săptămânii. Caracteristica fiecărei zile a săptămânii
Povestea zilelor săptămânii....

Acuzatiile de plagiat privind teza de doctorat a lui Gabriel Oprea au fost lansate in iulie anul trecut, cand jurnalista Emilia Sercan a scris ca intreaga lucrare a acestuia nu continea niciun citat cu ghilimele, avand paragrafe si pagini intregi copiate dintr-o lucrare similara a coordonatorului sau, Ion Neagu, si, de asemenea, dintr-o lucrare a lui Constantin Turai. In investigatia jurnalistei Emilia Sercan se arata ca si istoricul Nicolae Iorga este preluat in citate ample fara sa fie citat.

Consiliul National de Etica a decis, in iulie 2015, ca suspiciunea de plagiat in cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea nu poate fi confirmata.

In septembrie, Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti, a dat un verdict transant dupa ce a analizat lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, spunand ca, in mod sigur, este vorba despre un plagiat, zeci de pagini fiind "copiate integral". Astfel, el a contrazis, in nume personal, concluzia Consiliului National de Etica din Ministerul Educatiei - singurul organism abilitat atunci la nivel national pentru solutionarea acestor sesizari.

Citeste si:
Emilia Șercan, declarații după decizia de plagiat în cazul lui...
Emilia Șercan, declarații...

Titlul de doctor obtinut de Gabriel Oprea coincide cu inaintarea acestuia in cariera politica. Din 2001, Oprea a ocupat mai multe functii in care a fost numit de catre premierul de atunci Adrian Nastase, In paralel, Oprea a devenit profesor si indrumator de doctorate la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul" (a SRI).

Din iulie anul trecut, mai multi dintre doctoranzii lui Gabriel Oprea, cu lucrari pentru care deja se eliberase titlul de doctor, au fost acuzati de plagiat. O parte dintre ei au cerut sa li se retraga titlul de doctor, obtinut sub coordonarea lui Gabriel Oprea si la Scoala doctorala a Academiei SRI. Intre acestia se afla oameni politici, precum Radu Stroe, Mihai Stanisoara, Romeo Raicu, dar si nepoata lui Oprea, avocata Loredana Radu, si fosta secretara a acestuia, Adela Popescu.

Dupa izbucnirea acestui scandal, Gabriel Oprea nu a mai coordonat lucrari de doctorat la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul", precizeaza News.ro.

Citeste si:
Emilia Șercan: ”Victor Ponta este în mod definitiv și irevocabil...
Emilia Șercan: ”Victor Ponta...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.