Ministerul Mediului a lansat marti in dezbatere publica programele Casa Verde Clasic si Casa Verde Plus. Prin cele doua programe, atat cetatenii cat si primarii, institutii de inters public si unitatile de cult vor putea aplica pentru a obtine finantare pentru instalarea de panouri solare, pompe de caldura, acoperisuri verzi, termosisteme din materiale ecologice si tehnologii care ajuta la economisirea energiei.

Pentru panouri solare populatia primeste o finantare de 6.000 de lei, iar pentru pompe de caldura maximum 8.000 de lei, circa 70-80% din costul unui astfel de sistem complex, a anuntat ministrul Mediului, Cristiana Pasca-Palmer. Programul va demara in urmatoarele doua saptamani, a anuntat ministrul.

Prin acest program romanii pot face trecerea sau completarea sistemelor de incalzire clasice cu cele care utilizeaza energii regenerabile: panouri solare sau pompe de caldura.

"Pentru panouri solare populatia primeste o finantare de 6.000 de lei - suficienta pentru achizitia unui sistem care sa asigure apa calda menajera intr-o casa standard. (finantare de 100%). Pentru cei care vor sa foloseasca pompele de caldura, finantarea prin AFM este de maximum 8.000 de lei, circa 70-80% din costul unui astfel de sistem complex. Am alocat pentru populatie aproape 50% din bugetul total al Programului pe anul 2016 (138 de milioane de ei), adica 60 de milioane de lei. Aceasta suma va fi distribuita unitar in toate judetele tarii iar populatia va depune si va semna contractul de finantare la Agentia de Protectie a Mediului din judetele in care locuiesc. Ne dorim sa incurajam populatia sa foloseasca sisteme verzi in propriile locuinte. Cred ca sectorul energiilor regenerabile din tara noastra va atinge o noua dimensiune atunci cand si consumatorii casnici din Romania vor deveni din consumatori - producatori, inlocuind sistemele clasice de energie cu cele regenerabile", a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pasca-Palmer.

Sectorul cladirilor este cel mai mare consumator de energie (40% consumul final de energie) si responsabil pentru o cantitate semnificativa de emisii de CO2 (36% din emisiile de CO2), transmite HotNews.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.