Politica 5 Iunie 2016 14:00
Gheorghe Gafton, un batran care implineste 100 de ani, a fost printre primii care au votat, duminica, la Alba Iulia. Spune ca a ales "un om gospodar” si ii critica pe cei care nu voteaza "pentru ca fac o prostie” si un "rau mare”: "Pe cine poti sa te razbuni cand stai acasa? Te razbuni tot pe tine, pe viitorul tau, nu pe partidele politice".

Gheorghe Gafton, care implineste 100 de ani in luna august, a votat la sectia amenajata in incinta Caminului pentru Persoane Varstnice din Alba Iulia.

Nea Gheorghe, cum ii spun apropiatii, locuieste de cativa ani in caminul social si povesteste ca s-a informat si s-a pregatit din timp pentru alegerile locale de duminica, incercand sa afle care dintre candidati este "mai gospodar”, "mai cinstit” si "mai bun”.

Originar din judetul Galati, batranul a fost repartizat ca agronom in Ardeal si din 1950 s-a stabilit la Sebes. Este veteran de razboi si povesteste cu mandrie ca este "patriot” si isi iubeste tara, pentru care a luptat "pe doua fronturi”, ajungand din Rusia si pana in Austria.

Batranul se deplaseaza greu, cu ajutorul unui baston, insa insista sa fie lasat sa se descurce singur in sectia de votare. Imbracat cu camasa, cravata la gat, un pulover cu anchior si palarie pe cap, Gheorghe Gafton nu poate sa nu fie observat, iar imediat ce a intrat in sectia de votare a reusit sa starneasca admiratia membrilor, prin atitudine si vorbe.

"Am venit sa imi fac datoria de roman, sa votez. E primul lucru pe care trebuie sa il faca astazi orice roman care isi iubeste tara”, spune batranul ridicand o mana in aer.

Isi ia meticulos buletinele de vot si stampila si intra in cabina de vot sprijinindu-si bastonul de aceasta. La iesire, Nea Gheorghe aranjeaza cu atentie buletinele de vot impaturite, le indreapta colturile si le strange inca o data in maini ca si cand bucatelele de hartie ar fi cele mai de pret acte din lume.

"Intotdeauna am votat cand a trebuit. Acum am votat ca sa mearga treburile bine in tara. Si il votez pe acela care gandesc eu ca ii om ca lumea, bun gospodar, cinstit si cel mai bun. Nimeni nu imi poate spune pe cine sa votez, votez cum e convingerea mea”, afirma Gheorghe Gafton.

Trebuie sa ai curajul sa alegi pentru ca trebuie sa fie unul mai bun din toti

Citeste si:
Cum s-a schimbat iubirea în ultimii 100 de ani?
Cum s-a schimbat iubirea în...

Gheorghe Gafton le multumeste respectuos membrilor sectiei de votare si le spune ca se vor revedea la viitoarele alegeri, "cand ii votam pe aia din Parlament”.

El povesteste zambind ca nu a lipsit pana acum de la niciun scrutin si a votat chiar si pe vremea comunistilor, desi recunoaste ca "nu prea conta" votul sau, dar considera ca si atunci, ca si acum, reprezenta o "datorie cetateneasca".

Batranul spune ca nu regreta perioada comunista deoarece, dupa 1989, "am castigat liberarea, care inseamna inclusiv dreptul de vot pe care fiecare roman si-l poate exercita".

"Te duceai si stateai la coada la paine, la carne si cand ajungeai nu mai era. Acum este multa, dar numai bani sa mai ai(…) Dar nu regret nimic, acum ai libertate si drepturi”, spune Gheorghe Gafton.

Batranul se supara cand vorbim despre faptul ca multi romani nu se prezinta la alegeri, indiferent despre ce scrutin este vorba. El spune ca toti cei care nu vin la vot "fac o prostie” si "un rau mare” deoarece nu se razbuna pe partidele politice, ci pe viitorul lor.

Citeste si:
Orban: Trădarea conducerii PNL și a lui Iohannis a lăsat alegătorii...
Orban: Trădarea conducerii...

"Cei care nu vin la vot fac o prostie. Stiti de ce? Pentru ca trebuie sa aleaga fiecare cum gandeste el, omul pe care il vede mai bun si mai gospodar. Daca sta acasa nu rezolva nimic. Pe cine poti sa te razbuni cand stai acasa? Te razbuni tot pe tine, pe viitorul tau, nu pe partidele politice. Trebuie sa ai curajul sa alegi pentru ca trebuie sa fie unul mai bun din toti. Rau mare face acela de sta acasa. Sa mearga sa voteze ca e o datorie de cetatean, de roman adevarat”, spune batranul.

Nea Gheorghe vorbeste raspicat si brazdeaza aerul cu mana stanga, ca si cand s-ar afla din nou pe front si ar incerca sa ii determine si pe altii sa aiba curajul sa il urmeze. Nu intelege de ce tinerii care traiesc in libertate si au numeroase drepturi nu vin la vot si, in schimb, batranii incearca sa nu lipseasca niciodata, chiar daca fac eforturi mari ca sa ajunga la sectia de votare.

Citeste si:
Marcel Ciolacu: „O să rup lanțul foștilor președinți PSD care și-au...
Marcel Ciolacu: „O să rup...

"Eu nu am lipsit nici cand a trebuit sa merg in Sebes, ca acolo aveam buletinul. Am luat o masina si am mers. Mi-e greu din cauza picioarelor, care imi sunt de 100 de ani, dar inima, sufletul si mintea imi sunt de 30. Daca ar fi dupa mine, as zbura”, glumeste Nea Gheorghe.

Trebuie ales un om priceput care sa aiba grija de popor

Gheorghe Gafton spune ca s-a informat temeinic inainte de a merge la vot si a incercat sa vada care sunt cei mai buni dintre candidati si cine merita ales. Batranul sustine ca trebuie votat "un om priceput” nu doar la politica, ci un om care "sa stie sa aiba grija de popor”, de locuitorii din comuna, orasul sau judetul care l-au votat.

"Ce sa asteptam de la ei? Ce asteapta toti romanii. Asteptam ca treburile sa mearga bine si sa faca tot ce trebuie ca sa fie poporul multumit: locuri de munca, drumuri si lucruri pe care ar trebui sa le faca pentru oameni. De aceea trebuie un om priceput nu doar la politica. Trebuie un om care sa stie sa aiba grija de popor”, mai spune batranul.

Citeste si:
Alegeri locale 2016. Primarul care a depus juramantul in catuse
Alegeri locale 2016. Primarul...

Intrebat ce le-ar transmite celor care vor fi alesi duminica, Gheorghe Gafton spune ca, indiferent daca vor fi primari sau consilieri locali, cu totii "trebuie sa aiba grija de oameni si ce promit sa si faca”: "Cei care vor fi alesi trebuie sa aiba grija de oameni si ce promit sa si faca. Niciodata sa nu promita ceva ce nu pot face. Ce promite sa realizeze pentru ca daca nu, omul isi pierde increderea in el. Sa puna umarul la treaba si la dezvoltarea localitatii. Asta trebuie sa faca pentru ca noi ii votam si le dam increderea si sustinerea noastra”.

Batranul le mai transmite alesilor ca, indiferent in ce functie sunt, ar trebui "sa inceteze hotiile si lucrurile de nimic” si sa faca ceea ce trebuie pentru oameni si pentru tara.

"Eu sunt un mare patriot. Am luptat pentru pamantul acesta al tarii mele si ma doare cand vad ca sunt unii care il praduiesc, il vand pe nimic la straini sau isi bat joc de tara asta”, spune cu tristete batranul.

Gheorghe Gafton va implini in luna august 100 de ani si spune ca isi propune sa mearga la vot pana cand Dumnezeu il va tine in putere pentru ca nu este doar un drept, ci si o obligatie.

"Votul e ca si cum ai merge pe front. Nu e doar un drept ci si o obligatie, o datorie ca cetatean pentru tara ta. Eu sunt veteran de razboi, am fost in toata Rusia si pana in Austria. Am fost in razboi patru ani. Eram tinerel si nu mi-a dat drumu’ acasa pentru ca puteam lupta. Patru ani nu am dat jos haina militara sa ma imbrac civil. Si nu era ca acum sa se planga cineva. Luptam pentru ca era datoria fata de tara. Nimeni nu stie cum am stat in frig, in ger, in ploaie”, povesteste batranul.

El intreaba retoric ca daca nu suntem in stare sa mergem la vot, ce am face in cazul in care ar trebui sa aparam tara cu arma in mana. Povesteste apoi cat de greu i-a fost in razboi, in speranta ca poate "cine va citi la jurnal” cuvintele lui va intelege de ce trebuie sa mearga sa isi exprime votul si sa aleaga cum il indeamna constiinta.

"Orice cetatean ar trebui sa mearga azi mai intai la vot cu incredere in alegerea lui si in Dumnezeu. Pe front eu nu am fost ranit. Am crezut mult in Dumnezeu si m-a ajutat. Doua fronturi am facut si nu am fost ranit. Am trecut prin campul de mine si era zapada pe jos. Dumnezeu a facut ca sa vad unde sunt si m-am intors pe aceeasi urma. Daca atunci calcam pe vreuna nici mantaua nu mai ramanea din mine”, a mai spus Gheorghe Gafton.

La incheierea discutiei, Gheorghe Gafton ma saluta prieteneste si ma indeamna sa merg si eu la vot pentru ca "si jurnalistii trebuie sa puna stampila, nu doar sa scrie despre votare”.

In judetul Alba sunt asteptati duminica la urne peste 316.000 de alegatori, in judet fiind 440 de sectii de votare. Unele sectii au fost amenajate in locuri mai putin obisnuite, precum o casa parohiala, la Inuri, in comuna Vintu de Jos, o tabara, la Lunca Larga, comuna Ocolis sau biblioteca comunala, la Cricau, relateaza news.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.