Politica 24 Mai 2016 13:16
Achizitionarea unei aeronave pentru deplasarile demnitarilor intra in linie dreapta, dupa ce a fost publicata in Monitorul Oficial decizia premierului de infiintare a unei Comisii speciale care se va ocupa de intreaga procedura, astfel incat avionul sa fie cumparat pana la sfarsitul anului.

Decizia vine in urma unor discutii din martie, din cadrul CSAT, si ar fi vorba despre o aeronava cu un istoric de zbor de 3-4 ani.

Potrivit deciziei premierului Dacian Ciolos, care a fost publicata luni in Monitorul Oficial, se infiinteaza o comisie speciala, condusa de ministrul Transporturilor, care are calitatea de presedinte, principalul scop fiind elaborarea unui act normativ privind finantarea achizitionarii avionului.

"Comisia are ca atributii: promovarea, in conditiile legii, a memorandumului prin care se supune aprobarii CSAT formatul pentru constituirea, in mod etapizat, a capabilitatii aeriene destinate zborurilor speciale; elaborarea unui act normativ pentru asigurarea finantarii necesare achizitiei unei aeronave in cursul anului 2016, care urmeaza a fi promovat, in conditiile legii, de autoritatea contractanta; elaborarea normelor speciale de achizitie (...) monitorizarea de catre institutiile implicate a demersurilor necesare pentru operationalizarea aeronavei, incepand cu data de 1 ianuarie 2017, respectiv stabilirea costurilor de mentenanta si operare, precum si formularea propunerilor de alocari bugetare necesare in proiectul bugetului de stat pe anul 2017", se arata in documentul publicat in MO.

Din comisie vor face parte si reprezentanti ai mai multor institutii- cancelaria premierului, Administratia Prezidentiala, Ministerul Finantelor, MApN, MAE, SRI, SIE, STS, SPP, Agentia Nationala de Achizitii Publice, Autoritatea Patrimoniului de stat si Autoritatea Aeronautica Civila.

La sfarsitul lunii aprilie, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a starnit controverse prin declaratiile sale potrivit carora ar urma sa fie achizitionate mai multe aeronave pentru "zboruri speciale"

Ulterior, acesta a precizat ca Guvernul va achizitiona o aeronava la mana a doua pentru deplasarea demnitarilor in functie de ce bani vor fi disponibili la rectificarea bugetara, scrie MEDIAFAX.

"Se cumpara tot o aeronava, sa nu se nasca ingrijorari ca s-a ajuns la trei sau cinci, cum gresit s-a interpretat - si repet aici pentru colegi, trei sau cinci este standardul european, noi fiind o tara care tinde sa implementeze aceste standarde - vom cumpara o aeronava. Bugetul va fi stabilit la rectificarea bugetara care va fi in mijlocul verii", a spus Costescu.

Citeste si:
Ședință de guvern. Se analizează proiectul privind interzicerea...
Ședință de guvern. Se...

El a adaugat ca in august se va sti exact ce aeronava se poate cumpara si potrivit procedurii, dupa alocarea bugetului, Agentia Nationala pentru Achizitii Publice va incepe achizitia publica prin RA-APPS, institutie care va fi propietara aeronavei.

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a declarat la mijlocul lunii martie ca in ultima sedinta a CSAT s-a convenit ca, pana la sfarsitul anului, Romania sa cumpere o prima aeronava prezidentiala, cel mai probabil cu un istoric de zbor de 3-4 ani, iar, pe viitor, flotila speciala sa ajunga la 3-5 aeronave.

Discutiile privind achizitionarea unei aeronave care sa fie la dispozitia presedintelui, a premierului si a altor demnitari-presedintele Camerei Deputatilor si presedintele Senatului- sunt mai vechi, o comisie similiara fiind creata si de fostul premier Victor Ponta, fara niciun rezultat.

Citeste si:
Traian Basescu: "Daca il puneti pe Geoana presedinte..."
Traian Basescu, dupa unda...

In mai 2015, fostul premier Victor Ponta anunta ca Presedintia si Guvernul au creat o alta comisie care urma sa negocize cu Tarom achizitionarea unei aeronave destinata zborurilor speciale, un avion normal pe care il vor utiliza presedintele si premierul in deplasari externe.

Avionul prezidential cu care se deplasa fostul sef de stat a fost scos din uz, din cauza vechimii si a costurile foarte mari de intretinere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.