Presedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea pentru aprobarea OUG nr.82/2014, potrivit careia organele de urmarire penala pot solicita date de trafic si localizare doar daca exista ''temeiuri justificate'' pentru a se crede ca datele solicitate constituie probe.

Seful statului a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 82/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, a informat Administratia Prezidentiala prin intermediul unui comunicat.

Camera Deputatilor a adoptat actul normativ la inceputul lunii aprilie, in forma votata la mijlocul lunii martie de Comisia juridica.

Membrii comisiei au hotarat ca obtinerea datelor de trafic si de localizare prelucrate de catre furnizorii de retele publice de comunicatii electronice ori furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sa respecte o serie de criterii, printre care si existenta unor ''temeiuri justificate pentru a se crede ca datele solicitate constituie probe''. Amendamentul ii apartine deputatului PNL Ioan Cupsa.

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, a criticat adoptarea sintagmei temeiuri "justificate" in Comisie.

"Din punctul nostru de vedere era suficienta existenta temeiurilor, pentru ca in multe alte dispozitii ale Codului de procedura penala nu veti gasi o sintagma similara celei care a fost adoptata (temeiuri justificate-n.r.) el nu modifica cu nimic. Judecatorului, atunci cand face analiza, ii era suficienta sintagma exista temeiuri", a declarat presedintele ICCJ, Livia Stanciu, la finalul dezbaterii, la solicitarea jurnalistilor.

Deputatii din Comisia juridica au extins sfera infractiunilor la care articolul face referire, introducand si operatiunile cu ''produse susceptibile de a avea efecte psihoactive asemanatoare celor determinate de substantele si produsele stupefiante sau psihotrope''.

Citeste si:
Firea: Deci, fara majorare de alocatii! Promulgate dar... prorogare!
Firea: Deci, fara majorare de...

Astfel, in varianta adoptata de deputati, organele de urmarire penala, cu autorizarea prealabila a judecatorului de drepturi si libertati, pot solicita date de trafic si localizare prelucrate de catre furnizorii de retele publice de comunicatii electronice ori furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii: exista o suspiciune rezonabila cu privire la savarsirea unei infractiuni dintre cele prevazute la art.139 alin.(2) sau a unei infractiuni de concurenta neloiala, de evadare, de fals in inscrisuri, infractiuni privind nerespectarea regimului armelor, munitiilor, materialelor nucleare si al materiilor explozive, a unei infractiuni privind nerespectarea dispozitiilor privind introducerea in tara de deseuri si reziduuri, a unei infractiuni privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc ori a unei infractiuni privind regimul juridic al precursorilor de droguri si infractiuni referitoare la operatiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive asemanatoare celor determinate de substantele si produsele stupefiante sau psihotrope si daca exista temeiuri justificate pentru a se crede ca datele solicitate constituie probe.

Citeste si:
CCR: Legea pensiilor speciale, parțial neconstituțională. A fost...
CCR: Legea pensiilor...

Totodata, deputatii au stabilit ca durata maxima a controlului judiciar va fi de 5 ani, desi Senatul decisese reducerea perioadei la 3 ani, scrie MEDIAFAX.

Legea a fost adoptata cu 215 voturi ''pentru'' si o abtinere, Camera Deputatilor fiind forul decizional.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.