PNL le cere presedintelui PE, Martin Schulz, si presedintelui PES, Sergei Stanishev, sa se delimiteze de liderul PSD Liviu Dragnea, ca urmare a deciziei acestuia de a ramane la sefia PSD, in pofida condamnarii sale pentru frauda electorala,practica ce pune sub semnul intrebarii exercitiul democratic

"(…) va adresam rugamintea de a avea o pozitie oficiala, necesara fata de decizia domnului Liviu Dragnea de a se mentine la conducerea PSD in pofida deciziei definitive a instantei pentru condamnarea penala a domniei sale, pe care speram sa o exprimati public", cere PNL intr-o scrisoare adresata presedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, si lui Sergei Stanishev, presedintele PES.

PNL sustine ca indiferent de viziunile diferite pe care Partidul Socialistilor Europeni si Partidul Popular European le au asupra modului in care trebuie gestionate intereselor celor pe care ii reprezinta, ambele familii politice stiu ca „respectarea legilor se constituie in pilonul pe care s-a construit Uniunea Europeana”.

„Partidul Socialistilor Europeni si Partidul Popular European reprezinta cele mai puternice formatiuni politice europene care au construit, practic, Europa moderna de astazi. (…) Marii lideri europeni au realizat, inca de la inceput, ca dezideratele acestei Europe nu pot fi atinse decat prin libera vointa a cetatenilor, prin consolidarea democratiei reale si prin respectarea statului de drept. (…) Indiferent de faptul ca avem viziuni diferite asupra modului in care avem de gestionat interesele si bunastarea celor pe care ii reprezentam, stim ca respectarea legilor se constituie in pilonul pe care s-a construit Uniunea Europeana”, sustin liberalii in scrisoarea transmisa liderilor europeni.

PNL aduce in atentia liderilor PE si PES decizia ICCJ in cazul presedintelui PSD Liviu Dragnea, afirmand ca “oricare ar fi fost scopul infractiunii, contextul ori justificarea” acestea nu pot fi motive pentru a relativiza actul de justitie sau a-l trece sub tacere".

"(…) presupunem ca sunteti la curent cu decizia definitiva a instantei judecatoresti din Romania in cazul actualului presedinte al PSD, Liviu Dragnea, de doi ani de inchisoare, cu suspendare. Pedeapsa priveste infractiuni de frauda electorala savarsite in urma cu patru ani de zile, confirmate in acest moment de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In acest sens, intelegem sa facem o disctinctie fara echivoc intre o actiune politica, care poate fi indreptatita sau nu, care poate beneficia sau nu de sprijin popular, si incalcarea legii in scopul materializarii acelei actiuni politice. Or, din aceasta perspectiva, constatam ca domnul Liviu Dragnea a preferat sa mistifice decizia instantei, folosind in mod deliberat confuzia intre cele doua planuri amintite pentru a explica refuzul demisiei din fruntea partidului pe care il conduce", sustin liberalii.

Liberalii mai spun ca ramanerea lui Dragnea la sefia PSD s-ar putea traduce intr-un mesaj public de incurajare a liderilor si simpatizantilor PSD pentru a recurge la instrumente contrare statului de drept in competitia electorala.

"Aceasta situatie nemaiintalnita risca sa puna la indoiala principiile si crezul democratic al tuturor celor care se implica in procesul democratic din Romania, sa se traduca intr-un mesaj public de incurajare adresat membrilor si simpatizantilor PSD: <<a deturna votul si vointa liber exprimata a cetatenilor nu este o problema, partidul ii apara si ii protejeaza pe cei care folosesc astfel de mijloace ilegale, chiar daca vor fi prinsi>>. Acest caz devine cu atat mai grav cu cat alegerile locale din Romania se vor desfasura in scurt timp, iar reprezentantii PSD au dovedit si la precedentele alegeri ca utilizeaza instrumente contrare statului de drept in competitia electorala", mai sustine PNL, potrivit sursei citate.

Citeste si:
Liviu Dragnea a postat o nouă rețetă. Internauții, glume pe seama...
Liviu Dragnea a postat o nouă...

PNL isi exprima speranta ca presedinte PE, Martin Schulz si Sergei Stanishev, presedintele PES, se vor delimita „de practici care pun sub semnul intrebarii si pe viitor exercitiul democratic din Romania”.

"Avand in vedere fapta pentru care domnul Dragnea a fost condamnat definitiv, care presupune alterarea sensului democratic al unui proces electoral – fapta incompatibila cu insasi ideea de democratie – ne adresam dumneavoastra in calitate de lideri reprezentativi ai familiei politice din care face parte PSD. Ne exprimam speranta ca veti impartasi cu noi aceleasi valori care stau la baza constructiei europene si ca va veti delimita de astfel de practici care pun sub semnul intrebarii si pe viitor exercitiul democratic din Romania", se mai arata in scrisoarea transmisa de conducerea PNL.

Liberalii aduc la cunostinta liderilor europeni ca si in interiorul PSD sunt curente de opinie care critica ramanerea lui Dragnea la sefia PSD, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Charles Michel nu va participa la alegerile pentru Parlamentul...
Charles Michel nu va...

"Fata de cele mentionate, am avut placuta surprindere sa constatam chiar in interiorul PSD curente de opinie similare acestui punct de vedere pe care vi-l transmitem, conform caruia domnul Liviu Dragnea nu mai poate ocupa aceasta pozitie in fruntea PSD, si pe care speram sa le incurajati prin luarile dumneavoastra de pozitie", mai spune conducerea PNL, potrivit sursei citate.

Liberalii afirma ca le-au transmis liderilor europeni aceasta scrisoare pentru ca PSD creeaza „un nou precedent care va afecta cu atat mai mult ideea de integritate, credibilitate si moralitate a clasei politice romanesti”.

"Motivul pentru care ne adresam dumneavoastra prin aceasta scrisoare, in mod extraordinar, este constatarea faptului ca, in mod periculos, PSD creeaza un nou precedent care va afecta cu atat mai mult ideea de integritate, credibilitate si moralitate a clasei politice romanesti", afirma liderii PNL.

Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

Liberalii sustin ca acest demers se situeaza dincolo de interesele lor „politice si facultative”, afirmand ca au „datoria si responsabilitatea de (…) a mentine echilibrul democratic al societatii” romanesti.

"Intr-un stat in care lupta anticoruptie reuseste, in sfarsit, sa devina credibila si puternica, reprezentantii celui mai mare partid de stanga inteleg sa ignore complet o sentinta definitiva si irevocabila, demonstrand practic ca statul de drept este doar o lucru facultativ. Asadar, demersul nostru se situeaza dincolo de interesele noastre politice si vizeaza stabilirea unei limite pana la care poate cobori acest fenomen prin care se decanteaza neincrederea cetatenilor in reprezentantii lor. Efectele pot fi constatate astazi si in alte state ale Uniunii Europene care se confrunta cu forte politice crescute din acest teren fertil al nemultumirii fata de reprezentantii partidelor cu radacini in mostenirea democratica europeana. De aceea, avem datoria si responsabilitatea de a face tot ceea ce tine noi pentru a mentine echilibrul democratic al societatii noastre", se mai arata in scrisoarea semnata de conducerea PNL.

Citeste si:
PSD și PNL au decis bugetul României pe 2024. Educația va primi...
PSD și PNL au decis bugetul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.