Scoaterea si restituirea unor bunuri de patrimoniu mobile din Romania catre state membre UE se va face numai cu acordul statelor respective, iar scoaterea temporara sau definitiva se poate face in baza certificatului de libera circulatie, in UE, sau de export, in state non-UE, a decis Guvernul.

"Conform noilor reglementari, atat pentru scoaterea de pe teritoriul Romaniei, cat si pentru restituirea unor bunuri de patrimoniu mobile catre alte state membre ale Uniunii Europene, cooperarea si consultarea cu autoritatile centrale ale statelor respective se va face inclusiv prin utilizarea modulului pentru bunuri culturale al Sistemului de informare al pietei interne (I.M.I.), instituit prin Regulamentul (UE) nr. 1024/2012. Scoaterea definitiva sau temporara din tara a bunurilor de patrimoniu in spatiul Uniunii Europene se poate face in baza certificatului de libera circulatie, iar in afara spatiului Uniunii Europene se poate face numai pe baza licentei de export sau, dupa caz, a certificatului de export, in cazul bunurilor culturale mobile care nu fac obiectul legislatiei europene in vigoare. Certificatul de export, licenta de export sau, dupa caz, certificatul de circulatie in interiorul UE vor fi emise de catre serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii", se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Bunurile culturale mobile aflate in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale pot fi scoase din tara doar temporar si numai pentru organizarea unor expozitii in strainatate, pentru investigatii de laborator, restaurare sau expertizare.

Cele clasate in categoria tezaur aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi scoase din tara "numai temporar, pentru maxim 12 luni", doar cu avizul Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor si cu aprobarea ministrului Culturii.

Nerespectarea acestor conditii sau nerevenirea in tara a bunurilor de patrimoniu in termenele prevazute constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor intra in atributiile specialistilor serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii si/sau ale agentilor si ofiterilor de politie din cadrul Politiei Romane, scrie MEDIAFAX.

"Actul normativ se refera, de asemenea, la conditiile de restituire de catre statul roman a bunurilor culturale care au parasit ilegal teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene incepand cu data de 1 ianuarie 1993. In acest sens, Guvernul Romaniei, prin ministerul Culturii, va prezenta Comisiei Europene, o data la 5 ani, un raport privind actiunile introduse cu privire la restituirea bunurilor culturale care au parasit ilegal teritoriul unu stat membru al Uniunii Europene. Primul raport va fi transmis Comisiei in maxim 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii", se mai arata in comunicatul Executivului.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.