Mandatul alesilor locali inceteaza de drept, inainte de termen, doar in cazul condamnarii prin hotarare judecatoresca ramasa definitiva la o pedeapsa privativa de libertate cu executare, au decis deputatii respingand astfel obiectiile presedintelui privind modificarea statutului alesilor locali.

Comisia juridica si Comisia de Administratie au votat, marti, in sedinta comuna, proiectul de lege privind modificarea si completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali cu 18 voturi "pentru" si 4 "impotriva", care modifica articolele privind cazurile in care alesii locali isi pot pierde mandatul inainte de termen. Legislatia in vigoare prevede ca alesii locali isi pierd mandatul in cazul unei condamnari, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, la o pedeapsa privativa de libertate, fara a face distinctia intre sanctiunile cu executare si cele cu suspendare.

Deputatii au modificat astfel articolele 9 si articolul 15. Astfel, la articolul 15, alineatul 2, dupa litera e) se modifica stipuland ca mandatul primarului se poate incheia inainte de termen in urma unei condamnari prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva privativa de libertate. De asemenea, la articolul 15, alineatul 2, dupa litera e, deputatii au introdus o noua prevedere: "prin urmare, calitatea de primar inceteaza, de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului si in cazul condamnarii prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru infractiuni de coruptie prevazute la articolele 289-290 din Codul Penal", scrie MEDIAFAX.

PNL a anuntat in cadrul comisiei ca nu va sustine proiectul de lege in forma propusa de Comisia juridica. Deputatul Steluta Cataniciu a comentat decizia PNL afirmand ca se intreaba „de ce nu face PNL o propunere legislativa sa isi piarda parlamentarii mandatul in situatia in care sunt condamnati chiar cu suspendare la un, la doi, la trei, cat prevede legea pentru diferite infractiuni. De ce parlamentarii sunt mai presus decat ceilalti alesi locali?”

La randul sau, deputatul UDMR Mate Andras a sustinut ca „uciderea din culpa este o infractiune savarsita din culpa si mi se pare viata unui om mult mai importanta decat, de exemplu, savarsirea unei infractiuni de abuz in serviciu, savarsita cu intentie”.

Legea a fost respinsa initial de seful statului, care a cerut Parlamentului reexaminarea actului normativ. In ianuarie, presedintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea Legii privind Statutul alesilor locali, argumentand ca in forma transmisa ar putea afecta lupta impotriva coruptiei, precum si eficienta cadrului legislativ in materie de integritate.

Citeste si:
Comisia Juridica a Senatului a respins ordonanta privind alegerile ant
Comisia Juridica a Senatului...

Iohannis preciza ca circumstantierea incetarii de drept a calitatii de consilier local, consilier judetean, primar si presedinte al consiliului judetean doar pentru situatia in care prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva s-a dispus condamnarea la o pedeapsa privativa de libertate cu executare este de natura a afecta exercitarea functiilor publice respective.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.