Premierul Dacian Ciolos a anuntat ca Guvernul a elaborat doua variante ale proiectului de lege a salarizarii unitare, una dintre ele fiind multianuala, pana in 2020, si plecand de la nivelul salariului minim, iar cealalta varianta aplicandu-se doar anul viitor, in functie de buget.

Premierul Dacian Ciolos a participat, luni, la intalnirea Asociatiei Municipiilor din Romania, prilej cu care primarii prezenti si-au aratat nemultumirea legata de faptul ca Guvernul intarzie adoptarea legii salarizarii unitare. Seful Executivului le-a spus celor prezenti ca Guvernul are doua variante in lucru, iar in sedinta din aceasta saptamana se va purta o prima discutie.

''Vom avea deja miercuri o prima discutie in Guvern pe cateva variante de abordare. Multa lume se intreaba de ce am prelungit noi acest proiect de lege, pentru ca ceea ce noi am mostenit in Guvern, ceea ce a fost lucrat precedent, in anul trecut, noi am considerat ca din punct de vedere bugetar nu este aplicabil. Ambitia proiectului respectiv era dincolo de ceea ce bugetul putea sa sustina in anii urmatori, pana in 2020. Nu vorbesc de utilitatea unei astfel de legi, pentru ca avem nevoie de o lege care sa duca la o reechilibrare si chiar la o regandire a sistemului de salarizare in functia publica, dar nu as vrea sa venim cu un proiect de lege pe care sa-l adoptam si sa aiba soarta legii din 2010 care a fost poate bine gandita, dar care nu a fost aplicata pentru ca nu au existat resurse. Si atunci, abordarea noastra a fost sa vedem care sunt resursele pe care le putem mobiliza in anii urmatori si sa vedem ce putem face cu resursele bugetare respective, pana unde putem merge in aceasta reechilibrare", le-a spus Ciolos primarilor de municipii.

Referitor la solutiile luate in calcul, premierul a anuntat ca una prevede o crestere multianuala, pana in 2020, iar cealalta este o solutie de moment care se refera numai la anul viitor.

"Deci avem o data solutia mobilizarii resurselor bugetare pana in 2020, limitate asa cum sunt, si sa vedem ce si putem face cu ele, sa gandim o lege pe patru ani pornind de la un nivel de salariu minim si de acolo in sus sa vedem ce si de unde putem reechilibra lucrurile. O alta varianta la care ne gandim foarte serios, in masura in care consideram ca nu putem pune pe masa un proiect de lege al salarizarii unitare realist, multianual, cu sanse de aplicare, sa vedem ce putem face in anul care vine, cu resursele pe care stim ca le putem mobiliza, cu proiectul de buget pe care-l vom propune si sa venim cel putin cu aceasta prima faza a reechilibrarii, urmand sa gandim apoi, sau sa gandeasca viitorul Guvern, viitorul Parlament, in functie de ce-si asuma", a spus prim-ministrul.

Citeste si:
JO 2020: Prima parte a Echipei Olimpice a României a plecat spre Tokyo
JO 2020: Prima parte a...

In finalul discursului sau, premierul le-a dat asigurari celor prezenti ca indiferent de solutia aleasa, salariile vor creste, iar raspunsul la asteptarile bugetarilor va fi unul realist, informeaza MEDIAFAX.

"Oricum, orice propunere legislativa vom face ea va merge in sensul cresteri ale salariilor pentru anumite categorii tocmai pentru a asigura aceasta reechilibrare. Deci aici vom aborda un raspuns, care sunt constient, va fi un raspuns partial, dar vreau sa venim cu un raspuns care sa fie realist si aplicabil", a conchis Ciolos.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.