Simplificarea procesului de emitere a autorizatiilor de construire, a scoaterii terenurilor expropriate din circuitul agricol/forestier si scurtarea termenelor de emitere a avizelor si acordurilor din certificatele de urbanism sunt tintele unei OUG referitoare la infrastructura adoptata de Guvern.

Ordonanta de urgenta adoptata, miercuri, de Guvern prevede o serie de masuri pentru accelerarea implementarii proiectelor de infrastructura de transport transeuropeana cu scopul adoptarii unor reglementari care isi propun sa scurteze termenele si sa simplifice procesul de autorizare a lucrarilor de constructii si, implicit, sa elimine unele blocaje in implementarea proiectelor care asigura interconectivitatea intre reteaua de transport de interes national/regional cu cea europeana.

"Actul normativ are in vedere, la realizarea lucrarilor la proiectele de infrastructura de transport transeuropeana, simplificarea procesului de emitere a autorizatiilor de construire prin scurtarea termenelor pentru emiterea avizelor/acordurilor sau, dupa caz, a avizelor de amplasament prevazute in certificatele de urbanism si de simplificarea procedurilor de scoatere a terenurilor situate pe coridorul de expropriere din circuitul agricol/forestier", se arata intr-un comunicat al Executivului.

Terenurile agricole aflate in extravilan vor fi inscrise direct in Cartea Funciara, cu incadrarea directa in categoria de folosinta pentru care au fost achizitionate, cu indepinirea ulterioara a conditionalitatilor de catre beneficiarul proiectului, proces ce se va realiza pe loc si nu in termen de 6 luni, asa cum e in prezent.

Avizele de principiu pentru scoaterea terenurilor impadurite din circuitul forestier vor putea fi eliberate in termen de 10 zile de la data depunerii cererii de eliberare, daca aceste terenuri sunt situate pe amplasamentul proiectelor de infrastructura de transport transeuropeana. Obligatia pentru constructor ramane de a obtine avizul final prevazut de lege.

De asemenea, prin OUG se asigura valabilitatii certificatelor de urbanism/avizelor/acordurilor/autorizatiilor pana la receptia finala a lucrarilor, se imbunatatesc cerintele prevazute de lege privind urbanismul si documentatiile urbanistice in cazul traseelor infrastructurii traseuropene, incluse in reteaua TEN-T Core si de pe reteaua TEN-T Comprehensive.

Citeste si:
Ciucă: OUG privind măsurile bugetare, proiectul plafoanelor de...
Ciucă: OUG privind măsurile...

Sursa citata precizeaza ca sumele aferente disputelor rezultate din contractele de executie a lucrarilor vor putea fi achitate in baza unor scrisori de garantie bancara, scrie MEDIAFAX.

"Aceasta masura are scopul sa conduca la evitarea blocajului proiectelor, determinat de amanarea platilor pana la obtinerea deciziilor definitive si irevocabile", spune documentul Guvernului.

Actul normativ mai prevede ca platile in avans, efectuate si nejustificate prin bunuri livrate, lucrari executate si servicii prestate pana la sfarsitul anului, in conditiile prevederilor contractuale, sa fie recuperate de catre beneficiar si restituite bugetului cu perceperea de dobanzi, majorari sau penalitati de intarziere.

Totodata, se asigura cadrul legal privind continuitatea procesului de realizare a documentatiilor tehnico-economice aferente infrastructurii de transport transeuropeana, prin includerea la finantare cu prioritate a serviciilor de elaborare a acestor documentatii si se are in vedere faptul ca aceste investitii au caracter multianual, se mai arata in comunicatul Guvernului..

Citeste si:
Inchirierea cutiilor din plastic este un serviciu foarte util...
Inchirierea cutiilor din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.